swipe

12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

„Întrecerea găletușelor”

Dintre activitățile pe care le poți face la plajă cu copilul nu lipsesc nici acelea bazate pe o competiție. De exemplu, cine își va umple mai rapid cu apă găletușa. Fiecare participant va primi câte o găletușă, pe care va trebui să o umple cu apă de mare folosindu-se de recipiente mai mici (ca de exemplu pahare de plastic). Cine va reuși primul să o umple va fi câștigător.

Pentru mai multă distracție, încercați să improvizați un fel de „cursă cu obstacole”. Astfel, până când va putea fi umplută găletușa, participanții vor trebui, de pildă, să ocolească mingii de plajă, să sară peste un prosop de plajă etc.

12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

„Cartoful fierbinte”

Ideal va fi să aveți și muzică odată ce vă veți antrena în acest joc. Astfel, vă veți așeza în cerc și veți arunca o minge de plajă de la unul la altul, în timp ce ascultați muzică. Cineva o va opri la un moment dat pe neașteptate și ar trebui ca nimeni să nu aibă mingea în mână când se va întâmpla așa. Jucătorul care o va avea în mână va ieși din joc, care va continua până când va rămâne un singur participant. 

12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

Șotronul pe nisip

Șotronul este unul dintre cele mai îndrăgite jocuri ale copilăriei, fiindu-le util copiilor întrucât stimulează echilibrul, controlul corpului, mișcările coordonate și concentrarea pe parcursul unei activități. 

Când sunteți la mare, nu va fi deloc greu să conturați un șotron pe nisip. Pentru a fi mai vizibil, îi puteți colora marginile (de exemplu, veți da cu spray colorat, veți picta în prealabil pietricele pe care le veți pune pe margini etc.). În loc de pietricelele obișnuite, puteți folosi scoici. 

12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

Jocuri cu frisbee

O activitate ce poate fi făcută la plajă cu copilul și care va ține cu siguranță plictiseala departe implică diferite jocuri cu frisbee. Indiferent de ceea ce se va alege, frisbee este binevenit pentru copii întrucât:

  • Crește agilitatea
  • Dezvoltă coordonarea mână-ochi
  • Contribuie la mărirea rezistenței
  • Stimulează forța (întrucât e nevoie de sărituri și de alergat pentru a prinde frisbee)
  • Mărește abilitatea copilului de a alerga cu viteză mare 

12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

„Să înălțăm zmee”

Datorită spațiului larg și a prezenței brizei, plaja este locul ideal pentru ca un copil să se obișnuiască să înalțe un zmeu. Nu doar că se va simți liber și fericit când va alerga după zmeu, dar această activitate îi va fi de folos pentru că îi va exersa coordonarea mână-ochi, va contribui la o mai bună dezvoltare a abilităților motorii grosiere (care țin de mușchii mari, cum ar fi cei ai brațelor și ai picioarelor) și îi va îmbunătăți capacitatea de concentrare. 

12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

Volei pe plajă

O partidă de volei pe plajă este o distracție garantată atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. În funcție de numărul de jucători și de vârsta acestora, puteți opta chiar pentru o minge de volei sau pentru o minge de plajă. 

Voleiul pe plajă implică mai mult efort fizic întrucât totul se desfășoară pe nisip, dar în același timp are un impact mai redus decât voleiul obișnuit. De asemenea, îmbunătățește mișcările coordonate și familiarizează copilul cu spiritul de echipă și cu respectarea regulilor. 

12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

„Picasso”...pe nisip!

Printre activitățile care pot fi făcute oricând la plajă cu copilul se regăsește și „pictatul” pe nisip. Copilul va fi echipat cu o pălărie de soare, cu bețe, cu greble, cu pietricele, cu scoici sau pur și simplu își va pune mânuțele la treabă pentru a contura pe nisip tot ce îi trece prin cap. Indiferent de ceea ce va alege să reprezinte, își va stimula gândirea creativă, imaginația și motricitatea fină. 

12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

„Vânătoarea de comori”

Pentru toți cei care își doresc să facă și mișcare când sunt la plajă, organizarea unei „vânători de comori” cu copiii va fi o alegere inspirată. Se poate proceda în două moduri: fie veți ascunde în prealabil diferite obiecte pe care copilul va trebui să le găsească în funcție de indicii, fie veți purta o discuție legată de lucruri ce au legătură cu marea (precum pescărușii, un salvamar, bărci, castele de nisip etc.) și veți porni împreună la drum pentru a le descoperi. 

Sursă poză: pixabay.com

12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

„Omulețul de nisip”

Cine a spus că pe plajă nu se pot construi oameni similari celor de zăpadă? Tot ce veți avea nevoie va fi o găletușă, o lopățică, pietricele, scoici și orice alte „accesorii” pentru înfrumusețarea omului vostru de nisip (pene, alge, bucăți de material textil). Va fi o activitate menită să stimuleze din plin imaginația celor mici!

12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

„Te voi îngheța pe dată!”

Copiii adoră pistoalele cu apă, cu atât mai mult cu cât este vorba despre zilele călduroase petrecute pe plajă. De aceea, vor fi cei mai bucuroși să se poată răcori cu ele, distrându-se totodată. Jocul „Te voi îngheța pe dată!” le va da această posibilitate. Regula este foarte simplă: unul dintre participanți va încerca să-i nimerească pe ceilalți cu apă, stând la o anumită distanță de ei. Cel ce va fi nimerit primul va trebui să „înghețe”, adică să rămână pe loc în poziția în care se afla. „Dezghețarea” se va putea face prin stropirea cu apă a picioarelor celui „înghețat”!

12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

Construcții din nisip

Realizarea diferitelor construcții pe nisip reprezintă cea mai populară activitate ce poate fi realizată la plajă cu un copil. Puneți-vă imaginația la lucru și încercați nu doar să ridicați castele de nisip, ci și forturi, tuneluri, cetăți sau chiar un animal. Mergeți să adunați „recuzita” pentru decor (mai ales scoici și pietricele) și lăudați-vă apoi cu fotografiile ce redau „opera” voastră!

12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

„Micul ecologist”

Profitați de zilele petrecute la malul mării pentru a-i învăța pe copii cât este de important să protejeze mediul. După ce veți sta de vorbă despre ce am putea să facem fiecare dintre noi în acest scop, antrenați-i într-o activitate deloc dificil de pus în practică: veți încerca să adunați deșeurile de plastic de pe plajă. Echipați-vă cu saci de gunoi, cu mănuși și încercați să profitați de momentele în care plaja este liberă.