swipe

10 lucruri pe care sa i le dai copilului în loc de cadouri

1

Arta conversației

Nu degeaba este considerată o artă. Este adevărat că nu toată lumea o stăpânește, însă atunci când vine vorba despre copilul tău, tu trebuie să fii un adevărat maestru! Oferă-i cel puțin o dată pe zi o sesiune de discuții serioase. Află cum a decurs ziua lui, cu bune și cu rele și lasă-l pe el să aleagă ce e important să discute. Te-ar putea surprinde, însă un copil care simte că este ascultat, va vorbi și se va descărca fără să fie nevoie de nicio intervenție. Aud frecvent „copilul meu nu vrea să îmi spună nimic”, însă mă întreb: „oare acest copil nu găsește părintele deschis către a-l asculta cu adevărat?”. Arta conversației presupune și empatie - înțelegerea faptului că și tu ai fost la un moment dat cat el; că și pentru tine erau importante micile drame de la școală și că al tău copil are nevoie să fie luat cu adevărat în serios.

Truc: Îți poți încuraja copilul să scrie o scrisoare atunci când se simte încărcat și tensionat, dacă observi că îi este dificil să exprime ceea ce spune. Ulterior, puteți discuta pe baza ei, însă ai grijă să îi menționezi de la început că tu o vei citi! Când terminați discuția, puteți pune scrisoarea într-un loc la alegerea lui, pentru ca grijile sale să fie „expediate în lume, cât mai departe”.

10 lucruri pe care sa i le dai copilului în loc de cadouri

2

Vizita la muzeu

Nu, copilul tău nu este prea mic pentru o vizită la muzeu și după cum știi prea bine, personalitatea lui se conturează încă din cele mai timpurii clipe, așa că ce sens ar avea să aștepți până când va împlini 15 ani pentru a păși cu el pentru prima dată într-un muzeu? Clar nu îl vei duce să vadă operele lui Rembrandt la vârsta de 3 anișori, însă există ilustrații minunate destinate copiilor și mai mult decât atât, există muzee care sunt cu adevărat interactive. Copiii sunt pasionați de noutate, iar noutatea, pentru ei, poate însemna și simpla descoperire a istoriei noastre. Fie că vorbim despre locomotive vechi, sau bucăți de avioane din cel de-al II-lea Război Mondial, crede-ne pe cuvânt: copilul tău poate fi cu adevărat captivat, atât timp cât știi cum să faci această „călătorie” distractivă. Poți căuta cele mai îndrăgite muzee pentru copii și astfel vei reuși să îți dai seama cam ce ar prefera micuțul tău. În plus, pe lângă doza de educație, va adora să petreacă timp cu tine!

10 lucruri pe care sa i le dai copilului în loc de cadouri

3

Doza de responsabilitate

Vrem-nu vrem, vine un moment în viață în care fiecare dintre noi trebuie să devină responsabil, inclusiv copilul tău. Minunile nu se produc peste noapte, însă pot fi puțin împinse de la spate și ce altă modalitate mai bună de a-l învăța responsabilitatea cunoști, în afara unui animăluț? Nu te panica! Un animăluț de companie nu trebuie neapărat să lase blană prin casă și să roadă mobila. Un animăluț de companie poate fi un simplu hamster sau chiar un vas cu câțiva peștisori. Este important pentru un copil să înțeleagă că de acum înainte, acea vietate va sta în mâinile sale - va trăi pentru că el o va îngriji și o va iubi (desigur, cu puțin ajutor din partea ta, fiindcă vrem totuși să ținem în viață animăluțul). Copilul va dezvolta foarte ușor atașament față de animăluțul său și pe măsură ce va învăța cum să aibă grijă de el, va deveni și mai responsabil. Relația cu un animal de companie care oferă și el dragoste la schimb (precum un câine sau o pisică) va fi cu atât mai deosebită cu cât copilul va înainta în vârstă. Un animăluț de companie îl va învăța în mod garantat mult mai multe despre ce însemnă viața decât ar putea să îl învețe vreodată jocurile video sau telefonul mobil.

10 lucruri pe care sa i le dai copilului în loc de cadouri

4

Întâlnirea săptămânală

Oferă-i un astfel de cadou copilului tău - o întâlnire săptămânală, sau poate chiar o dată la două săptămâni (în funcție de cum îți poți face timp), cu tine. Da, știm că locuiți sub același acoperiș și vă vedeți mereu, însă timpul petrecut în mod exclusiv cu unul dintre părinți, realizând o activitate la alegerea lui sau la alegerea ta, fără niciun alt scop ascuns, va face o diferență uriașă. Astfel de strategii cresc foarte mult coeziunea în familiile care trec prin clipe dificile sau care pur și simplu nu reușesc să se închege, însă sunt ideale și în situațiile în care nu există absolut nicio lacună - ele întăresc relațiile părinte-copil. Puteți face acest lucru pe rând - o dată cu mama, o dată cu tata - iar activitățile pot fi alese o dată de copil și o dată de părinte.

Încearcă să faci totul distractiv. Oferă-i mai multe plicuri, care să conțină „bilețele” pentru întâlnirile voastre. De exemplu, pe unul dintre bilețele poți scrie detalii precum data, locația, ora și activitatea plănuită. Poți adăuga detalii acolo unde este nevoie: *nu uita să porți cizme și vestă de salvare (în ideea în care să zicem că mergeți la înot).

10 lucruri pe care sa i le dai copilului în loc de cadouri

5

Vacanța în familie

Vacanța alături de părinți îi oferă copilului un sentiment aparte. O vacanță implică explorare, coeziune și multe, multe amintiri frumoase. Copilul tău va crește și la un moment va forma aceste amintiri alături de prietenii săi, însă nu te baza pe faptul că nu are nevoie de asemenea experiențe și alături de tine. În fond, tu ești și vei fi întotdeauna deschizătorul său de drumuri. Copilul își va aminti cu multă fericire clipele în care a mers la schi alături de părinți sau lecțiile de înot de la mare, cu mama și tata. Nu-l priva de asemenea momente! El are nevoie de ele la fel cum ai și tu nevoie de aceste clipe, care într-o zi vor deveni cele mai neprețuite amintiri ale tale!

10 lucruri pe care sa i le dai copilului în loc de cadouri

6

Talentul tău

Orice copil vede în părinții săi niște super-eroi și este de la sine înțeles acest lucru. Dacă ai un talent sau pur și simplu o pasiune, nu ezita să o împarți cu copilul tău. Imaginează-ți că tu, super-eroul lui preferat, ai decis în sfârșit să îi arăți și lui secretul super-puterilor tale. Cum ar putea acest lucru să nu îl bucure nespus? Fie că vorbim despre talentul tău de a cânta la chitară, fie că vorbim despre pasiunea de a găti, copilul tău poate fi cu adevărat receptiv la astfel de activități.

Ai grijă să nu îl forțezi! Dacă pentru el nu prezintă interes, nu încerca să îi schimbi mentalitatea, însă dacă observi că manifestă dorință de a învăța, fii alături de el!

10 lucruri pe care sa i le dai copilului în loc de cadouri

7

Totul este mai frumos cu puțină muzică

Și acest lucru nu presupune deloc talent muzical. O simplă seară în familie cu muzica preferată a fiecărui membru, karaoke și discuții despre diverși interpreți v-ar putea ajuta pe toți să vă cunoașteți mai bine. Pentru copilul tău este extrem de important să afle cine erai tu când erai la vârsta lui și să înțeleagă de ce ești tu așa cum ești acum. Pune-i muzica pe care o ascultai când erai la vârsta sa și ascultă și tu ce îți arată el. Discutați, râdeți și cântați. Faceți schimb de playlist-uri. Ascultă playlis-ul său o săptămână, timp în care el îl va asculta pe al tău. Putem învăța foarte multe lucruri despre cei din jurul nostru, ascultându-le preferințele muzicale. Orice alegem în viață ne reflectă într-o mai mică sau mai mare măsură, iar dacă știi că muzica este o parte importantă din viața copilului tău, fii pe fază!

10 lucruri pe care sa i le dai copilului în loc de cadouri

8

Iubirea pentru natură

Se spune că un om trebuie să bifeze trei mari obiective într-o viață: să planteze un copac, să construiască o casă și să facă un copil. Cu siguranță ultimele două obiective nu sunt de luat în calcul chiar acum, dar un copac poate fi o activitate de vis. Când aveam trei ani, am plecat cu tatăl meu într-o scurtă expediție prin pădurea din spatele casei. M-am îndrăgostit de un pui de dud sălbatic - fiindcă era mic, la fel ca mine și fiindcă tatăl meu m-a făcut să îl iubesc atunci când am văzut cât de fericit era să mă vadă pe mine fericită. L-am luat și l-am plantat (în măsura în care am putut contribui și eu, cu mânuțele mele mici), în fața casei. Zeci de ani mai târziu, dudul nostru este mai fericit ca niciodată. A crescut pe un temei de iubire și tatăl meu l-a protejat cu orice preț. Când am plecat la facultate, o parte din golul lăsat în casa părintească a fost umplut de dudul sălbatic. Ambii părinți au investit multă iubire în el, iar pentru mine a rămas un simbol puternic. Grădinăritul este o activitate minunată pentru copii - se practică adesea în terapii, mai ales la copiii micuți, în vreme ce pentru cei mai măricei poate fi o activitate care îi ajută să managerieze foarte bine stresul, iar cireașa din vârful tortului este că o faceți împreună.

10 lucruri pe care sa i le dai copilului în loc de cadouri

9

Joaca

Știu că mulți adulți se panichează atunci când aud de jocuri, însă iată de ce sunt ele esențiale. În afara faptului că un copil învață prin intermediul jocului, în mod special la vârstele mici, un adult învață și el la rândul său foarte multe lucruri despre copil. Furia, gelozia, corectitudinea și inteligența creativă sunt puncte cheie pe care le poți urmări la copilul tău atunci când vă jucați. Tot prin intermediul jocului aceste puncte pot fi și corectate. Există jocuri pentru toate vârstele, iar o seară pe săptămână poate fi rezervată acestei activități, de preferat, în familie. Ușor-ușor poți începe să îi inviți și prietenii să participe, însă asigură-te înainte de toate că este pregătit. Observă-l în timp ce vă jucați; oferă-i libertatea de a se manifesta așa cum simte și corectează-l acolo unde greșește. Și nu uita - jocul trebuie să fie tot timpul distractiv! Nu îi răpi entuziasmul de a se juca, făcând totul mult prea formal!

10 lucruri pe care sa i le dai copilului în loc de cadouri

10

Poveștile

Bunicii noștri sunt renumiți pentru poveștile lor faimoase din copilărie. Tuturor ne plăcea să ne adunăm în jurul lor și să îi ascultăm povestind, ore întregi. Poate că și ție ți-ar plăcea să faci acest lucru cu copiii tăi, însă nu ai poveștile necesare la îndemână. Aici intervin copiii, cu imaginația lor nemărginită. Poți da naștere unei seri de povești, în care să pornești de la o poveste reală și apoi să îi lași pe ei să continue, fix așa cum își imaginează sau poți la fel de bine să începi și tu să îți imaginezi. Încercați să scrieți aceste povești și să vă propuneți să „realizați o carte”. Când atingeți numărul dorit de povești, întocmiți manual o copertă frumoasă, alegeți un titlu și așezați cartea cu mândrie, în bibliotecă. Activitatea este extrem de distractivă, mai ales atunci când o faceți mai rar și suspansul este în mod automat mai mare. Poveștile sunt totodată o modalitate șireată de a înțelege mult mai bine lumea interioară a copilului tău, așa că recitește-le de fiecare dată după ce le scrieți și asigură-te că extragi esențialul din ele, acolo unde este cazul.

Truc: Îți poți ruga copilul să facă ilustrații pentru poveștile pe care le născociți, sau puteți face împreună benzi desenate!