Este important să povestești copilului tău despre existența altor culture, dar este și mai important să te asiguri că dau dovadă de respect față de ele. Chiar dacă pentru tine pare un gest inofensiv să porți o anumită vestimentație, de exemplu, pentru un anumit popor poate fi parte din cultura și tradiția sa. Ca să te asiguri că cei mici înțeleg modul în care funcționează alte culturi, poți apela la metode precum cititul cărților cu tematică specifică.
Lumea ar fi un loc mult mai bun dacă am prețui compasiunea mai mult decât satisfacerea propriului orgoliu. Dacă vrem să schimbăm modul în care se comport oamenii la scală largă, este esențial să schimbăm modul în care reacționăm față de copiii noștri la nivel personal. Nu trebuie să răsucești cuțitul în rană de fiecare dată când ai dreptate, ci să reacționezi cu empatie. Până la urmă, și tu ai avut parte de ceva lecții grele în viață…
Avem tendința de a privi actele de bunătate aleatorii drept necesare doar în timpul sărbătorilor, fie că este vorba despre voluntariat sau de donat bani pentru o cauză caritabilă. Nu poți răspândi binele doar ca un ritual de sărbători, ci trebuie să te concentrezi zilnic pe acest lucru. Nici măcar nu trebuie să cheltui bani pentru a-ți învăța copilul ce înseamnă compasiunea. Este nevoie doar să acționeze cu inima deschisă.
Adulții ajung să petreacă mult timp vorbind singuri în fața unui ascultător, în loc să vorbească în mod real cu un interlocutor. Se întâmplă acest lucru pe social media, la masa de seară sau chiar cu copiii. Dacă nu putem să ne ascultăm cu adevărat unii pe alții, nu putem schimba lumea. Cooperând pentru a rezolva acest lucru la nivel personal vom reuși să creștem o generație care știe cum să comunice. Încearcă să impui o regulă prin care fiecare vorbește pe rând, fără să fie întrerupt, în special când vine vorba despre copilul tău. Chiar dacă povestește despre cel mai recent joc, pentru el este un lucru important.
O sugestie banală, dar extrem de practică. Dacă întrebi copiii cum ar proceda vei afla că văd lucrurile într-un mod semnificativ diferit de adulți și pot avea idei interesante. Discută cu copilul tău despre ce se întâmplă în lume și cere-i părerea. Întreabă-l c e ar face să schimbe lucrurile și ce am putea face cu toții pentru a lăsa în urmă o lume mai bună.
Nu în ultimul rând, dacă ne dorim să creștem copii capabili să schimbe lumea, trebuie să fim la rândul nostru capabili să o schimbăm. Așa că trebuie să le arătăm cum se comportă o persoană bună, nu doar să le spunem. Nu putem spera ca lucrurile să fie rezolvate de generațiile următoare, așteptând din viitor schimbările dorite. Trebuie să facem acum lucrurile mai bine. Iar dacă reușim, poate nu va mai fi nevoie ca ei să schimbe lumea, ci doar să preia mai departe moștenirea lăsată de noi.