swipe

Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama

1. Ia în considerare învățarea socio-emoțională și notele

În urma pandemiei a reieșit cât de multe lucruri poate oferi o școală nu doar pentru copii, ci și pentru familii în ansamblu, fiind vorba nu doar de materiile școlare, ci și mâncare, sprijin pentru sănătatea mentală și îngrijire. Școala este acel loc unde copiii ajung să se conecteze cu semenii și să se distreze.

Francie Alexander, ofițer șef de cercetare subliniază că “este important să fie măsurat succesul în mai multe moduri, unul fiind cel socio-emoțional. Îi place copilului să meargă la școală? Cum se simte? Este încântat să meargă? Cum se simte la final de zi? Componenta socio-emoțională este una importantă pentru creștere și participare în activități educaționale.” Și evoluția academică este un alt aspect pe care părinții îl urmăresc și ceea ce învață atunci când se loghează în fiecare zi “în mod evident, copiii sunt la școală pentru a învăța. Vei dori să afli: au parte de ora de matematică de care au nevoie? Sau de științele naturii? Obțin ora de română care le este necesară?” completează specialistul.

Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama

2. Petrece puțin timp pe platformele de învățare folosite de copilul tău

“Unul dintre beneficiile învățării la distanță constă în faptul că fiecare program există încorporat un oarecare mecanism pentru măsurarea modului în care copiii se descurcă“, atrage atenția Francie Alexander.

Acesta se numără printre aspectele positive pe care le-a adus cu sine anul școlar prezent, respectiv faptul că părinții și profesorii au la dispoziție multe informații, inclusive numărul de minute pe care copiii îl petrec zilnic învățând și cât de bine se descurcă. Informațiile sunt disponibile în timp real atât pentr părinți, cât și pentru profesori și chiar pentru elevii înșiși.

Prin urmare, este indicat să petreci ceva timp obișnuindu-te cu diversele platforme de învățare pe care copilul le folosește și să parcurgi temele sale. “Vei dori să te afli pe tabla de la școală, să afli ce profesori are copilul tău la fiecare oră. Poți întreba concret: cum a fost tema pe care ai predat-o la biologie joi?” este de părere Lisa Collum, proprietar al unui liceu și mamă.

Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama

3. Cunoaște standardele și înțelege că totul va fi diferit anul acesta

Unul dintre cele mai utile lucruri pe care un părinte le poate face în prezent, susține Lisa Collum, este să petreacă câteva minute înainte de a cunoaște obiectivele sau standardele pentru clasa în care sunt copiii și dacă este vorba despre standard naționale sau internaționale, să discute cu profesorii sau ambele. Marea problemă însă va fi că lucrurile se vor desfășura diferit din cauza coronavirusului și multe dintre standardele uzuale au ajuns să se modifice.

Copiii învață cu siguranță în propriul ritm, însă o perspectivă în ansamblu îi ajută pe părinți să aibă niște repere. De multe ori părinții au așteptări ridicate și verificarea standardelor îi poate ajuta să se liniștească, în special dacă pare că învățarea la distanță eșuează lamentabil. Și trebuie să reții că cei mici vor rămâne puțin în urmă cu materia, dar este ceva normal.

Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama

4. Întreabă-ți copilul: ce anume te bucură?

Nu este vorba doar despre pierderea procesului de învățare care va apărea ca urmare a pandemiei, ci și de faptul că elevii își vor pierde plăcerea de a învăța. Un mod simplu de a estima cât de implicat este copilul tău în experiența de învățare constă în a-l întreba ce anume îl bucură.

Lisa Collum, de exemplu, susține că petrece timp cu fiecare dintre cei patru copii în fiecare zi pentru a povesti. Parcurg aspectele care au părut dificile în ziua respectivă la școală, dar și pe cele care îi bucură și îi inspiră; este dificil să stea să se uite la un monitor toată ziua.

În cazul în care copilul tău nu pare interesat de nimic din ceea ce învață, ar trebui să discuți cu învățătorul/profesorul său. Vei descoperi cel mai probabil că are legătură cu modul de predare online și nu cu material în sine. Este posibil să primească mai multe pause pe parcursul unei zile? Se poate să facă puțină mișcare? Ar ajuta dacă orele ar include mai multă joacă?

Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama

5. Ai încredere în instinctul tău

Profesorii au avut până în prezent câteva luni în care să poată să îți cunoască copilul. Și au reușit să facă acest lucru parțial, dacă nu complet, prin intermediul unui ecran. Acum este momentul să ai încredere în instinctual tău și să îl susții pentru a-l ajuta să aibă parte de ce are nevoie. “Ești expertul în copilul tău” subliniază Francie Alexander. Dacă știi că ai un copil extrem de extrovertit la școală, dar care ajunge timid pe Zoom, notează acest aspect. Dacă era mai interesat de o anumită materie care acum îi pare plictisitoare, atrage atenția profesorului, își va dori să afle acest lucru și să ajute.