Nu este vorba despre autoritate, ci mai degrabă de un stil de parenting autoritar. Parenting-ul autoritar este asemănător democrației, părinții respectivi stabilind reguli pe care și le doresc respectate, dar permițând în același timp discutarea acestora. Părinții autoritari nu permit discuțiile și nici punerea regulilor sub semnul întrebării. Copiii unor părinți autoritari ajung să manifeste un respect de sine mai redus și sunt expuși unui risc mai mare de depresie prin comparație cu părinții cu autoritate.
Acei părinți care au o formă fizică bună sunt mai capabili să țină pasul cu ritmul copiilor și petrec mai mult timp alături de aceștia. În plus, copiii își admiră părinții, prin urmare un părinte în formă bună va avea un copil asemenea. Copiii cu părinți sănătoși au șanse să demonstreze un comportament sănătos și în perioada maturității.
Expunerea copiilor la locuri, persoane și culturi diferite îi ajută pe acești părinți să folosească părți din creier care nu ajung să fie utilizate în mediul lor natural. Astfel, activitățile de călătorie activează o regiune din creier responsabilă pentru funcționarea cognitivă, inteligența socială, atenție, motivație și memorie.
Unul dintre cei mai importanți factori care pot prezice succesul copilului este reprezentat de alocarea către acesta de responsabilități casnice cât timp a fost copil. Aceste sarcini îl ajută pe copilul respectiv să învețe conceptul de disciplină, să prioritizeze, să coopereze și să lucreze în echipă. Responsabilitățile casnice sunt primul contact cu lumea reală și efortul pe care îl implică aceasta, permițând copilului să anticipeze implicarea de care este nevoie pentru a evolua în viață.
Părinții copiilor de succes pun accent pe importanța efortului real și nu pe succesul efectiv. Deși notele bune sunt importante pentru acești părinți, munca asiduă contează și mai mult. Un copil capabil să muncească constant, dar care își revine când ceva nu merge bine este mult mai pregătit pentru succesul pe termen lung decât un copil care se teme să înceapă de teama că nu va fi perfect.
Atunci când iei constant masa în familie oferi copiilor consecvență și structură, instituind disciplina personală timpuriu. Cinele în familie ajută la clădirea unor relații între membrii de familie și permit copiilor să prezinte părinților problemele cu care se confruntă. Copiii care mănâncă regulat mese în familie au șanse mai mici să manifeste comportamente negative riscante, să rămână singuri și să aibă relații familiale mai puternice.
Pe lângă delegarea de responsabilități casnice, părinții copiilor reușiți îi învață cum să fie responsabili pentru ei înșiși, permițându-le să ia propriile decizii cu privire la timpul și prioritizarea lor. De exemplu, aceștia pot permite copiilor să își stabilească propriul program pentru săptămâna ce urmează sau ce își doresc să mănânce la școală.
Susținerea copiilor în a învăța cum să interacționeze și să lucreze bine cu ceilalți poate determina succesul din viitor al copilului respectiv. Copiii care dau dovadă de competențe sociale au șanse mai mari să obțină o diplomă de studii universitare și o carieră până la vârsta de 25 de ani și au șanse mai mici să fie arestați, să se implice în consum excesiv de alcool sau să solicite ajutor de șomaj.