Altruismul, definit ca grija și devotamentul în serviciul altora, începe cu o bază de empatie, abilitatea de a înțelege sentimentele altei personae. Pentru a-i ajuta pe copii să dezvolte empatie, părinții trebuie să pună accent pe inteligența emoțională, să învețe copiii să identifice sentimente și să le proceseze. Este important să creezi un loc în familie ca ei să se simtă confortabil să exprime și să discute sentimente din viața de zi cu zi, inclusiv emoții puternice. În acest fel le vor putea identifica la alte persoane.
Pe măsură ce copiii își dezvoltă inteligența emoțională, devin mai buni în a se pune în locul altora și a înțelege alte experiențe și perspective. Părinții pot încuraja această abilitate prin intermediul unor conversații semnificative, discutând despre conflicte sociale din viața reală. Atunci când îți ajuți copilul să proceseze conflictul, îi permiți să vadă și cealaltă față a situației.
Menține conversațiile la nivelul potrivit pentru vârsta copilului său și nu te agita prea mult dacă nu-și dorește să împartă jucăriile cu ceilalți în mod automat. În cazul copiilor de vârstă mică, conceptul de a fi separat de ceilalți abia se dezvoltă și trebuie subliniată generozitatea și corectitudinea. Discută despre viața obișnuită și poți să îți ajuți copilul să conștientizeze nevoile și dorințele altor persoane, fără să îi oferi tot ce își dorește.
Ceea ce face un părinte este la fel de important ca ceea ce spune, uneori mai mult. De aceea, trebuie să fii atent la propria-ți persoană, să îți evaluezi propriul altruism și să modelezi aceste calități mai departe, la copilul tău. Când vine vorba de lipsa egoismului, înseamnă că ești mai puțin preocupat de validare externă și de ce cred oamenii de tine și mai preocupat de binele lor.
Cărțile de copii reprezintă o modalitate excelentă pentru a întreține empatia și altruismul. Copiii pot să se conecteze cu personajele din poveste și le pot folosi pentru a-și alimenta propriile experiențe de viață și a observa manifestări de empatie. După ce termini de citit o carte, discută despre ea cu copilul tău. Nu vei realiza cât de mult înțelege decât când îi adresezi întrebări.
Practicarea recunoștinței are beneficii emoționale nesfârșite și poate reprezenta cheia către dezvoltarea empatiei și a altruismului. Atunci când copiii apreciază și sunt recunoscători pentru ceea ce au, vor fi mai înclinați să îi sprijine pe cei mai puțin norocoși. Poți apela la gesturi mici, precum să lași bilețele pe perna copilului sau într-un loc ușor accesibil pentru el.
Este important să expui copilul la oameni și locuri diferite de mediul său zilnic, fie că este vorba de o excursie la munte sau o plimbare în alt cartier, de încercarea unui noi fel de mâncare. Învățați alte tradiții ascultând poveștile oamenilor, citind și urmărind documentare. Prin expunerea copiilor la diversitate, îi ajuți să se simtă confortabil când vine vorba despre depășirea limitelor și să își înțeleagă locul în această lume atât de diversificată.
Atunci când îți ajuți copilul să dezvolte empatie, îl ajuți să dezvolte abilități de rezolvare a problemelor. Cei mici trebuie să știe să își aștepte rândul, să ofere și să primească, să le pese de alte persoane și de sentimentele lor. Permite-le să înțeleagă și eșecul. Nu trebuie să le rezolvi tu toate problemele sau să le oferi imediat răspunsurile, căci se va aștepta mereu ca alții să îi servească, ceea ce denotă egoism. Atunci când nu reușește un lucru copilul tău învață să aprecieze succesul.
Părinții își laudă adesea copiii că se descurcă bine la un test sau că iau o notă bună. Ar putea face același lucru și când copilul manifestă empatie și altruism. Poți să faci acest lucru de la o vârstă fragedă răsplătindu-l când împarte cu alții, ceea ce este un lucru greu de găcut. Adresează-i întrebări pentru a-l ajuta să își înțeleagă greșelile și consecințele acțiunilor sale.
O modalitate excelentă de a prezenta o lecție de altruism constă în implicarea în activități de voluntariat ca familie. Aceste activități pot genera conversații profunde despe privilegiile pe care le are copilul tău și cum poți ajuta oamenii și societatea ca întreg dacă ai mult timp, energie sau resurse care pot fi utile celorlalți. Caută activități potrivite astfel încât copilul tău să se simtă bine când face voluntariat.
În continuarea punctului anterior, poți să îți implici copilul în discuții despre cauzele pe care le puteți susține ca familie. Copiii pot la rândul lor să împărtășească informații despre organizații și acțiuni care au o semnificație pentru ei. Copiii mai mari pot să doneze diverselor cauze din banii de buzunar. Prin această activitate nu doar insufli altruism, ci afli și lucruri despre ce își dorește copilul să facă când va crește, cum dorește să contribuie la binele general.
Există o diferență între lipsa egoismului și renunțarea completă la binele tău. Părinții nu trebuie să ceară copiilor să renunțe la tot pentru ceilalți deoarece pot apărea comportamente co-dependente la maturitate, precum negarea nevoilor și oferirea în exces. Trebuie găsit un echilibru între satisfacerea propriilor nevoi și un comportament bun și generos față de ceilalți.