Louis Braille, inventatorul alfabetului folosit astăzi de nevăzători, a fost și el orb. Nu s-a născut așa, ci a suferit un accident la vârsta de 3 ani, în 1812. Asta nu l-a împiedicat să studieze și, mai târziu, să găsească o soluție de comunicare pentru cei nevăzători. A inventat alfabetul Braille în 1824, când avea doar 15 ani. El a aflat despre o metodă de comunicare silențioasă, creată pentru armata franceză. A simplificat-o și… voila!, a ieșit un sistem de scriere.
În continuare copiii continuă să revoluționeze sistemul Braille. În 2014, Shubham Banerjee, în vârstă de 12 ani, a creat o imprimantă Braille dintr-un set LEGO Mindstorms. Numită Braigo, imprimanta de 200 USD este mult mai accesibilă și mai accesibilă decât alternativa de 2000 $, scrie Mental Floss.
Brazii de Crăciun se decorau, odinioară, cu lumânări. Dar… deși arătau frumos, erau precum o bombă cu ceas, gata oricând să ia foc. Cu toate acestea, oamenii își asumau riscul, chiar și mult timp după ce au fost inventate luminile electrice. E adevărat că instalațiile electrice pentru pom erau și destul de scumpe, aproximativ 2000 de dolari, în banii noștri.
Abia în 1917, Albert Sadacca, un adolescent de 15 ani, a creat un set accesibil de lumini de Crăciun și le-a produs în cadrul companiei de iluminat a părinților săi. Apoi, Albert a înființat compania electrică NOMA în 1925, care a devenit cel mai mare producător de lumini de Crăciun din lume. Acum, instalațiile care ne luminează brazii de sărbători sunt la îndemâna oricui.
Ca gimnast, adolescentul George Nissen și antrenorul său au creat o „platformă de respingere” care să-l ajute să genereze puterea și înălțimea pentru a face un salt periculos înapoi. Inițial a fost făcută din tuburi de oțel și anvelope, dar apoi platforma a fost adaptată într-o versiune portabilă pe care a numit-o „trambulină”.
Curios lucru, în anii ’50, benzinăriile au cumpărat trambuline pentru a le folosi ca „centre de sărituri”. Era o modalitate prin care copiii puteau obține puțină energie înainte de a se întoarce în mașină cu părinții.
În 1962, Robert Patch, în vârstă de 5 ani, și-a creat singur un camion de jucărie. A luat câteva cutii de încălțăminte și niște capace de sticlă pe care le-a pus cap la cap pentru a crea un vehicul ce se putea transforma ușor într-o basculantă sau simplă camionetă.
Tatăl lui, avocat, a văzut imediat potențialul jucăriei și a solicitat un brevet în numele fiului său. Tânărul Robert Patch și-a semnat numele cu un „X” - nu știa încă să scrie. La acel moment a devenit cel mai tânăr inventator din istoria brevetelor.
Acest desert adorat de copii nu putea fi inventat decât de un copil, bineînțeles. Inventatorul ei se numește Frank Epperson, originar din San Francisco. El avea 11 ani când i-a venit aceasta minunată idee. De fapt, a fost o întâmplare fericită, așa cum e cazul multor invenții. Băiatului îi plăcea să-și facă suc din pudre amestecate într-o cană. Într-o zi l-a uitat pe verandă, iar când l-a descoperit în dimineața următoare, era înghețat. De atunci, din 1905, a făcut numeroase sucuri înghețate pentru prietenii săi și apoi pentru proprii copii. Abia în 1924 a aplicat pentru un brevet.
În imagine este Frank Epperson care savurează o înghețată pe băț, oferită de nepoata sa.
Joseph-Armand Bombardier, originar din Quebec, și-a surprins familia în 1922, de Revelion, când a creat o motocicletă pe zăpadă. Tânărul inventator în vârstă de 15 ani a folosit motorul unei mașini Ford și o elice manuală. E a continuat să-și perfecționeze invenția de-a lungul ani, utilizând inclusiv piese de tip tanc. Abia în 1959 Joseph-Armand Bombardier a lansat Ski-Doo, primul model de snowmobile ultralight.
În 1996, Richie Stachowski, elev în clasa a cincea, a inventat Water Talkie, un dispozitiv care permite oamenilor să vorbească între ei sub apă. Era în vacanță, în Hawaii, și voia să-i spună tatălui său toate minunățiile de vietăți pe care le vedea sub apă. Tatăl i-a spus că nu există un astfel de dispozitiv, dar copilul de 11 ani l-a proiectat în acea zi, în camera de hotel. A căutat pe Internet echipamente acustice folosite în mediul acvatic și a început să facă niște schițe. Invenția a fost un succes, așa că Stachowski și-a extins linia de produse sub o companie pe care a numit-o Short Stack.
Superman este invenția unui tânăr adolescent care nu putea să adoarmă într-o noapte de vară, în 1934. Neliniștit și cu mintea plină de povești de ficțiune, Jerry Siegel a creat propriul erou. Dimineața și-a vizitat un prieten artist, Joe Shuster, care a făcut primele schițe, iar patru ani mai târziu Superman și-a făcut debutul.
La începutul anilor 1700, un băiat de 11 ani căruia îi plăcea să înoate, a remarcat că poate trece prin apă mai ușor dacă ar avea mai multă suprafață cu care să o împingă. El a realizat niște înotătoare portabile din scânduri în formă ovală, făcând găuri în mijloc pentru mâinile sale. Și-a făcut înotătoare și pentru picioare, dar nu a fost mulțumit de designul greoi, așa că le-a abandonat rapid.
Aripioarele au fost doar una dintre numeroasele invenții ale băiatului - Ben Franklin a crescut pentru a crea ochelarii bifocali, paratrăsnetul, soba Franklin, printre altele.
Chester Greenwood a inventat căștile de urechi, în 1873, când avea doar 15 ani. I-a venit ideea când patina pe gheață și îi înghețau urechile. Așa că i-a cerut bunicii sale să coase niște clape de flanelă care să le acopere. După ce și-a brevetat designul, a continuat să le fabrice, asigurând locuri de muncă în zona Farmington timp de 60 de ani.
În statul Maine se sărbătorește Ziua Chester Greenwood în prima sâmbătă din decembrie.
Într-o sâmbătă dimineață în 1993, Abbey Fleck, în vârstă de opt ani, gătea slănină la cuptorul cu microunde cu tatăl ei, Jon. Abbey a sugerat să atârne fâșiile de slănină ca rufele și să lase grăsimea să se adune mai jos. Împreună, tata și fiica au confecționat rafturi în formă de T din dibluri de lemn și bucăți de umerase din plastic pe care le-au atașat de o placă de plastic roz. Așa a apărut acest dispozitiv de gătit - Makin Bakon. De atunci a vândut 2,7 milioane de astfel de gadgeturi doar prin Walmart, scrie Mental Floss.