Se maturizează mai devreme și dezvoltă o mai bună conștientizare a ceea ce se întâmplă în jurul lor. De aceea le place să vorbească despre diverse lucruri și, mai mult, preferă compania adulților atunci când trebuie să discute despre „afacerile” lor urgente de copii. Copiii deștepți simt nevoia să se îmbunătățească constant, chiar și la o vârstă fragedă. Instinctul lor le spune că trebuie să facă tot posibilul să exceleze în activitățile care le contează.
Copiii deștepți refuză adesea să urmeze modelele tradiționale de somn. E posibil să fie păsări de noapte sau să dezvolte propriul lor program bizar, care nu are nicio legătură cu timpul în care obișnuiești tu în mod normal să te culci sau să te trezești.
Acești copii tind să înțeleagă foarte bine conceptul de bani și cheltuieli. Ei pot calcula cât de mult le vor ajunge banii de buzunar și ce achiziții nu se vor încadrează în bugetul lor.
Dacă un copil mic își poate aminti o mulțime de evenimente petrecute în trecut, cum ar fi locul în care ai ascuns jucăria preferată sau un pachet de bomboane, este un semn sigur că cel mic este înzestrat.
Deoarece curiozitatea poate fi la fel de importantă ca și inteligența înnăscută, o minte curioasă este un semn sigur al succesului viitor. Copiii supradotați se bucură de jocuri care necesită multă imaginație, de exemplu, crearea de meniuri pentru propriile restaurante sau organizarea lucrurilor pe rafturile magazinului alimentar de jucării.
Dacă micuțul tău se grăbește să îmbrățișeze adulți supărați și bebeluși care plâng, ar putea avea un viitor luminos înaintea lui.
Copiilor supradotați nu le place întotdeauna să fie înconjurați de hoarde de prieteni și persoane cunoscute, cei mai mulți dintre ei preferând mai degrabă calmul și liniștea.
De obicei, încep să citească înainte de a împlini 4 ani, în timp ce alți copii ajung la această etapă la 6 sau 7 ani.