Prințul Philip a fost un tată și un bunic de excepție, fiind renumit pentru simțul umorului, pentru sarcasmul său amuzant, energie și pentru loialitatea față de familie. La decesul său, cei doi nepoți, fii prințesei Diana și ai prințului Charles, s-au întrecut în a-i aduce un omagiu pe măsura omului care a fost.
Prințul Harry a venit pentru a participa la funeralii neînsoțit de Meghan, care fiind însărcinată ceu cel de-al doilea copil, nu a primit aprobare de la medici să treacă oceanul.
„Va fi ţinut minte drept cel mai longeviv consort al unui monarh, ca un militar decorat, ca un prinţ şi ca un duce. Dar pentru mine, la fel ca pentru oricine care a pierdut pe cineva drag sau un bunic de-a lungul acestui an dureros, el a fost bunicul meu: un maestru al fripturilor la grătar, o legendă a persiflării şi un neastâmpărat până la final. Deşi aş putea să continui multă vreme în acest stil, ştiu că dacă el ar mai fi aici, ne-ar spune, ţinând o bere în mână: "Haideţi, terminaţi odată cu asta!". Ne va lipsi teribil de mult şi va fi ţinut minte pentru totdeauna de naţiunea noastră şi de lumea întreagă. Meghan, Archie şi eu (precum şi viitoarea lui strănepoată) vom avea mereu un loc special pentru el în inimile noastre. Așa că, bunicule, mulțumesc pentru sprijinul tău, pentru dedicarea ta către bunica și pentru că ai fost mereu tu însuți.”, a încheiat prințul Harry.
Mesajul fratelui său, William, a fost mult mai formal. ”Îmi va lipsi bunicul, dar știu că ar dori să continuăm cu misiunea noastră. Secolul de viață al bunicului meu a fost definit de datorie, către țara sa și Commonwealth, către soția sa, Regina și către familia noastră. Mă simt norocos că l-am avut ca un exemplu care să mă ghideze, dar șă că am avut prezența lui puternică atâta vreme în viața mea de adult, atât în vremuri frumoase, cât și în vremuri dificile. Voi fi mereu recunoscător că soția mea a avut atât de mulți ani să îl cunoască pe bunicul meu și pentru bunătatea cu care a tratat-o. Nu voi lua niciodată ca pe ceva gratuit amintirile speciale pe care copiii mei le vor avea cu străbunicul lor când venea să îi ia în trăsura lui, văzând cu ochii lor simțul lui infecțios al aventurii dar și neastâmpăratul simț al umorului”, declară prințul William.
Prințul consort Philip a plecat dintre cei vii la 99 de ani. Însă lasă în urmă o moștenire cu adevărat importantă, prin copiii, nepoții și strănepoții lui. Philip şi Regina Elisabeta au 4 copii, 8 nepoţi şi 10 strănepoţi. În ultimele zile două fotografii au rupt internetul, ca un omagiu adus celui mai loial soț din lume. Fotografiile înfățișează pe prințul Philip și pe prințul Harry, nepotul lui, fiul lui Charles, la aproximativ aceeași vârstă (36 de ani Ducele de Edinburgh și 34 de ani Ducele de Sussex, nepotul lui), în aceeași uniformă a marinei britanice. În cei doi se poate observa o asemănare izibitoare, prima oară fiind observată de fotograful oficial al Casei Regale de la Getty Images, Chris Jackson. Fotografiile au fost publicate acum 2 ani, însă abia acum au devenit faimoase, la moartea ”bunicului unei țări”, așa cum l-a denumit presa britanică pe prințul Philip. Se pare că destinul se repetă, pentru că așa cum Philip a fost mereu în umbra Reginei Elisabeta, așa și Harry a fost întotdeauna în umbra fratelui său, care, spre deosebite de Harry, este moștenitor al tronului.
Vezi această postare pe Instagram
Citește și: Ştiai că prinţii William şi Harry au încă un frate şi o soră?
Cei care au lucrat pentru Familia Regală au sesizat că, în copilărie, atât Prințesa Diana, cât și Prințul Charles, încercau să le ofere celor doi fii ai lor aceleași oportunități. În special Prințesa Diana se străduia permanent să-i trateze la fel, chiar dacă William era cel care urma la succesiunea la tron.
Unul dintre angajații Casei Regale, din vremea în care trăia Prințesa Diana, a relatat pentru documentarul realizat de Chanel 5 („Prince Harry: The Troubled Prince”), o întâmplare ce dovedea că relația dintre cei doi frați va fi una complicată și în viitor. Cei doi se aflau alături de mama lor în mașină pentru a se deplasa într-un weekend de la Londra la Gloucester și au început să se certe. La un moment dat, Prințul Harry i-a spus Prințului William următoarele cuvinte: „William, într-o zi tu vei fi rege. Eu nu voi fi, nu contează asta, așa că pot să fac ceea ce doresc”. Surprinsă de afirmația lui Harry, Prințesa Diana l-a întrebat cum de a putut să spună asemenea vorbe.
Cei care au aflat de întâmplarea din copilăria prinților William și Harry au declarat că afirmația Prințului Harry poate fi interpretată cu dublu sens. Pe de o parte, a fost o modalitate prin care Prințul Harry și-a manifestat invidia față de fratele său, iar pe de altă parte se poate vorbi despre faptul că acesta a realizat că putea să facă orice își dorea, întrucât nu era moștenitor al tronului.
Documentarul despre Prințul Harry a arătat, așa cum a menționat și un producător de televiziune, că „Să fii fratele mai mic al viitorului rege înseamnă să te afli într-o poziție foarte dificilă...”. În același documentar a fost evidențiată și relația diferită pe care cei doi frați au avut-o cu Regina. Referitor la acest aspect, un jurnalist a specificat că Regina Mamă obișnuia să-l invite la Castelul Windsor doar pe Prințul William pentru a-l instrui cu privire la conduita regală.
Unul dintre biografii Familiei Regale britanice, Angela Lewin, a venit cu următoarea precizare: „Și mai târziu Regina Mamă îl invita la ceai și pentru a sta de vorbă cu ea pe Prințul William, dar îl invita și pe Prințul Harry”. De asemenea, aceasta nu s-a ferit să spună, despre Prințul Harry: „A fost întotdeauna mai prejos decât fratele său”.
Producătorul de televiziune Richard Kay a făcut o observație care dovedește poziția dezagreabilă în care s-a aflat Prințul Harry: „Regina Mamă se asigura mereu că Prințul William stătea pe locul de lângă ea, dar nu făcea același lucru și pentru Prințul Harry”.
Katie Nicholl, corespondent din partea Casei Regale la „Vanity Fair” a declarat de mai multe ori că: „Rolul Prințului William a fost mereu definit. Ceea ce urma să facă era întotdeauna bine stabilit. Harry, asemenea altor piese de schimb din Familia Regală, trebuia să-și găsească un rol pentru el însuși”.
De-a lungul timpului, mai mulți biografi ai Familiei Regale au considerat că tratamentul diferit primit de cei doi frați constituia un factor de îngrijorare legat de relațiile lor complicate din viitor.