Scopul său nu este doar să echipeze toate saloanele de la etajul 7 al Spitalului Fundeni cu băi separate pentru micii pacienţi, ci şi să se removeze cabinetele, vestiarele şi să se realizeze o valorificare cât mai bună a spaţiului pentru amenajarea de noi saloane: "Poate unii dintre voi știți deja, pentru ceilalți spun pe scurt: m-am apucat de două săptămâni sa renovez etajul 7 de la Fundeni, unde sunt internați copii bolnavi de cancer...De ce? Pentru ca era nevoie, pentru ca le construiesc băi în saloane, pentru ca spitalul nu are bani s-o facă...pentru că aşa e normal...Am demarat construcția de băi în saloane și le renovam complet. Avem un deviz pentru asta dar vrem sa renovam și cabinetele, vestiarele și ce se mai află pe secție totodată sacrificand din ele ca sa mai facem saloane sa recuperam din paturile pierdute o dată cu construcția băilor."
A ţinut să precizeze şi cum i-a venit ideea de a se implica într-o astfel de acţiune: "În ceea ce privește implicarea în reamenajarea de la ‘Fundeni’, totul a pornit în momentul în care niște fete care mergeau la spital m-au rugat să donez un scaun pentru citostatice. Sunt niște scaune speciale. Atunci l-am donat și am vrut să vin cu ele să văd și eu ce se întâmplă acolo. Doi ani la rând am mers cu ele, de Crăciun, de Ziua Copilul, de Paște și am rămas impresionat de copii, de situația lor, de nevoile lor."
Pe site-ul său, codinmaticiuc.ro, a povestit întâmplarea care l-a determinat în mod special să se apuce de renovarea de la Spitalul Fundeni. Este vorba despre vizita pe care o făcuse în urmă cu trei ani la Secţia de Hematologie, în preajma Crăciunului, alături de câteva foste paciente, pentru a aduce daruri copiilor internaţi acolo. Într-unul dintre saloane, a văzut o fetiţă de 10 ani care l-a impresionat foarte mult şi despre care a aflat că se afla în stadiul terminal al bolii: "...La 702 fetița purta acum o mască de oxigen. Era trează, dar ochii ei n-au tresărit din tristețea ce-i stăpânea nici la vederea Moșului sau a cadoului. Am ieșit afară căci aveam prea multe lacrimi în ochi și-n suflet. Pe hol o asistentă ne-a rugat să nu stea moșul mult la 702 căci e caz terminal și nu mai are mult. Emoțiile puternice o pot afecta. Am simțit că mi se taie picioarele și m-am rezemat de un pat. Mi-am scos masca căci nu mai puteam să respir. Unul din îngeri mi-a spus scurt: "pune masca la loc că mai avem. Abia am început."
De când renovează saloanele de la Spitalul Fundeni, Codin recunoaște că i-a fost pusă la încercare credința în Dumnezeu și că întâlnește cazuri care îl zdruncină.
„De când am devenit părinte, am descoperit un lucru pe care nu-l știam: empatia față de părinți, empatia față de părinții celui care suferă. Eu eram mereu implicat în diverse cazuri și empatizam cu pacientul. Acum empatizez teribil, teribil și cu părinții pacientului. Cei pe care i-am întâlnit acolo m-au surprins prin forța lor, prin puterea lor de a zâmbi. Ei forța asta o au ca să transmită mai departe copiilor lor, pacienților.
De câte ori am văzut un părinte mai supărat, cu o lacrimă în ochi făcându-mi semn că nu poate să îmi spună că analizele copilului lui au ieșit prost, m-a rupt în două. Dacă toate astea le raportăm la Dumnezeu, sentimentele amestecate sunt cu atât mai puternice, eu crezând în Dumnezeu. Dar acolo există momente și în care Îl pui la îndoială, și în care bagi mâna în foc de existența Lui. Este îngrozitor de greu de înțeles de ce se întâmplă lucrul ăsta, dacă Dumnezeu există și nu este totul la întâmplare. De ce să se întâmple toate astea unor copii nevinovați? Rămâne un mister și e bine să nu ne gândim prea mult pentru ca să rămânem și sănătoși la minte și întorși, totuși, cu fața către divinitate.”, povesteşte Codin Maticiuc pentru Stiripesurse.ro.
Surse foto: facebook.com/codin.maticiuc/
Plecând de la ideea că va împlini toamna aceasta vârsta de 40 de ani, Codin Maticiuc a precizat că intenţia sa este să poată strânge pentru proiectul său "40 k euro", adică suma de 194.526 lei, astfel încât să se poată înlocui şi mobilierul. A recunoscut faptul că nu se lucrează cu uşurinţă şi pentru că peste tot prin spital este prezentă suferinţa: "Mă aflam cu ownerul firmei de construcții, cu inginerul care e manager de proiect și cu un manager al spitalului și am coborât și la etajul 6 sa vedem exact cu scurgerile și alte probleme. Am auzit un scâncet ca de cățel. Chiar m-am gândit dacă cineva a adus un animăluţ acolo. Pe măsură ce avansam pe culoar ele au devenit urlete și ne-am dat seama că vin de la un copil. Când am ajuns în dreptul ușii pe care era marcat mare, cu negru TRATAMENTE chiar și managerul a zis "aici nu intrăm acum". Următoarele cabinete nu le-am mai văzut cum trebuie, detaliile și ce trebuia să ne notăm ne scăpau. Unul din constructori a și spus "eu nu pot să mă mai concentrez...". E greu. E tare greu, dar voi reuși."
Prin intermediul unei reţele de socializare, vine cu următoarea rugăminte: "Voi cei care mă susțineți material (atât companii, cât și persoane fizice) și spiritual sau chiar în online prin share-uri și încurajări, voi îmi dați putere...Vă vom ține la curent cu modul în care evoluează proiectul și sperăm să ne fiți alături în număr cât mai mare."
Pentru cine doreşte să se implice în acest proiect, există următoarele posibilităţi de a dona:
A povestit că părinţii săi au înfiinţat un orfelinat: "Totul a pornit din educația pe care părinții mi-au dat-o, pentru că părinții mei au construit un orfelinat acum 15 ani și de atunci sunt implicat în activitățile orfelinatului, avem mai multe programe."
Codin Maticiuc şi partenera sa au împreună o fetiţă, Smaranda, care s-a născut în primăvara anului trecut: "Acum însă nimic nu mai e la fel căci pe 04 aprilie anul trecut mi-am descoperit propriul călcâi al lui Ahile. Se numește Smaranda și de câte ori plânge noaptea sau face febră sau îi ies nu știu ce pete pe pielea-i perfectă, eu simt că mă sfârșesc efectiv..."
În afară de implicarea în activităţi caritabile, este actor, regizor şi producător de film. În anul 2013 şi-a înfiinţat propria companie de producţie de film şi a produs primul său film, "Déjà Vu" (în regia lui Dan Chişu). Cel mai recent film al său este comedia "Miami Bici".
Acum şase ani i-a apărut şi prima carte, numită "Consumatorul de suflete".