swipe

Cele mai bune mame din lumea animalelor

Foca

Femela de foca elefant cantareste pana la 770 kg, insa masculul e de patru ori mai mare. Dupa ce raman insarcinate, aceste animale acumuleaza si mai multa greutate, pe o durata de timp de 11 luni. Cand nasc insa trec printr-un proces de slabire de aproape 270 kg in mai putin de 1 luna, timp in care se preocupa numai de pui. Probabil este vorba de faptul ca isi hranesc micutii cu lapte continand 48% grasime in mod continuu timp de 12 zile fara a manca; iar puii vor acumula o medie de 2,3 kg pe zi.

Cele mai bune mame din lumea animalelor

Urangutanul

Mama urangutan isi petrece aproape intreaga viata in copaci unde construieste un cuib in fiecare noapte din ramuri si frunzis, amenajand mai mult de 30 000 case intr-o viata. Nu isi pune niciodata bebelusii jos, hranindu-i pana ajung la varsta de 6-7 ani - cea mai lunga dependenta animala si cea mai puternica de pe planeta. In primii doi ani de viata, puii se bazeaza exclusiv pe mama pentru hrana si transport. Masculii vin doar ca sa se imperecheze, iar puii de sex masculin se desprind mai repede de mame decat cei de sex feminin care le viziteaza pe cele care le-au dat nastere timp de 15-16 ani.

Cele mai bune mame din lumea animalelor

Ghepardul

Rabdarea este o virtute, in special cand vine vorba de o mama ghepard. In orice moment, femelele au de obicei in grija 4-6 pui insa cei mici nu se nasc cu instinct de supravietuire. Mama trebuie sa-i invete sa se descurce in mediul inconjurator, ceea ce poate dura aproape 2 ani; la fiecare 4 zile isi muta asternutul pentru a evita acumularea de miros ce poate fi depistat de pradatori. Dupa acest interval mama trece la intemeierea unei noi familii. Baietii raman impreuna toata viata, dar fetele parasesc grupul dupa aproximativ 6 luni, avand tendinta sa fie solitare si sa se evite.

Cele mai bune mame din lumea animalelor

Elefantul

Acest animal este recunoscut a da nastere celui mai mare bebelus de pe Pamant, cantarind in medie de 90 kg; femelele trec printr-o sarcina de 22 luni iar alaptarea dureaza intre 4-6 ani. Puii se nasc initial orbi, cate unul in general, fiind fortati sa se bazeze doar pe corpurile lor pentru a se orienta si a descoperi lumea inconjuratoare, insa sunt inclusi intr-o societate matriarhala unde raman pana la 16 ani. Astfel, femelele varstnice ofera cu toate o mana de ajutor imediat ce se naste un nou elefant sustinandu-l sa mearga si sa se hraneasca, fie ca e vorba de surori, matusi, verisoare si bunici. Intreaga turma il adaposteste pe cel mai tanar membru si isi ajusteaza ritmul de mers. Mama este cea care il hraneste si va incerca sa manance cat de mult poate pentru a oferi lapte din abundenta. Din pacate, toate acestea nu ajuta foarte mult, putini pui atingand varsta maturitatii.

Cele mai bune mame din lumea animalelor

Aligatorul

Cuibul femelei aligator este format dintr-o gramada de plante in putrefactie care produc caldura astfel incat mama nu mai trebuie sa stea pe oua. Cercetatorii au monitorizat perioada de 2 luni de incubatie si au descoperit ca daca temperatura e mai mica de 31 grade se va naste o femela, iar daca depaseste 33 grade se va naste un mascul. Dupa eclozare, mamele isi cara puii in gura pentru protectie (fata de starci si sconcsi) timp de un an, insotindu-i in apa unde isi vor petrece primii ani consumand peste, insecte, melci si crustacee.

Cele mai bune mame din lumea animalelor

Ursul polar

Masculii de urs polar sunt genul de cuceritori si isi abandoneaza femelele dupa imperechere. Ele vor acumula aproximativ 180 kg in timpul sarcinii; daca nu gasesc suficienta hrana pentru a-si dubla greutatea corpul va resorbi fatul. Dupa ce se ingrasa, ursoaica sapa un barlog unde intra intr-un stadiu similar hibernarii (temperatura ambientala atinge -40 grade Celsius), nu mananca timp de 2 luni si doarme in timpul nasterii. Nou-nascutii (de obicei sunt nascuti gemeni) vin pe lume in general intre lunile noiembrie-februarie, sunt orbi si lipsiti de dinti si raman langa mama 2 ani inainte de a deveni independenti. Dupa cateva luni (2 luni si jumatate), timp in care mama ii incalzeste si ii hraneste cu lapte satios, ies din barlog si intra in marea de gheata unde ursoaica reincepe sa vaneze (dupa un "post" ce dureaza pana la 8 luni).

Cele mai bune mame din lumea animalelor

Pasarea rinocer

Pasarile rinocer traiesc in insula indoneziana Sulawesi unde apeleaza la gauri in copaci pentru cuiburi. Ouale lor sunt hrana preferata a soparlelor, asa ca pentru a preveni acesti pradatori pasarile ingusteaza intrarea in cuib cu un lipici special-propriile fecale. Mama va ramane in cuib pentru intreaga perioada de incubatie de 2 luni, ingnorand foamea si bazandu-se doar pe mancarea care ii este adusa de mascul.

Cele mai bune mame din lumea animalelor

Pinguinul imperial

Dupa ce depune un ou (perioada de curtare incepe in martie-aprilie cand temperaturile sunt de -40 grade Celsius), mama penguin il lasa in grija unui mascul (monogam timp de un an) pentru a fi protejat de influenta mediului; ea calatoreste pana la 74 km pentru a ajunge la ocean si la peste. Se intoarce apoi la locul de incubatie (pe care trebuie sa-l mute) pentru a regurgita mancarea puiului. Rolurile se inverseaza in cresterea puiului si folosind caldura buzunarului sau (in doua minute frigul il poate ucide), mama il mentine cald si in siguranta in timp ce tatal face aceeasi calatorie pana la ocean si inapoi pentru hrana.

Cele mai bune mame din lumea animalelor

Ursul Koala

Femela de koala se hraneste numai cu frunze otravitoare de eucalipt; sistemul sau digestiv poate tolera aceasta planta gratie intestinelor pline de bacterii speciale care detoxifica frunzele. Puii nu se nasc insa cu aceasta abilitate (nici cu urechi, ochi si blana), dar mama vine in ajutor si ii ajuta sa capete toleranta hranindu-i cu propriile fecale. Dupa nastere, puii petrec aproape 6 luni in marsupiul mamei hranindu-se cu lapte si formandu-si partile lipsa ale corpului. Dupa acest interval, ies singuri si se aseaza pe spatele mamei unde vor ramane inca 6 luni. Un aspect inedit este faptul ca mama koala petrece aproximativ 22 ore pe zi dormind.

Cele mai bune mame din lumea animalelor

Caracatita

Caracatita depune mai mult de 50.000 oua (pana la 200 000), durand aproape 40 zile pentru ca acestea sa se dezvolte inainte de eclozare. Mama le pazeste tot timpul, protejandu-le de pradatori si sufland curenti de apa pentru a le oferi oxigen; daca nu reuseste sa gaseasca hrana in acest interval, isi poate ingera tentaculele. Adesea, dupa ce puii eclozeaza, caracatita mama este prea slabita sa se mai apere sau flamanda si cade victima pradatorilor.