swipe

NY Times: cele 52 de locuri de vizitat în 2021. România a ajuns pe listă!

Insula Hokkaido, Japonia

"Ţara Soarelui-Răsare" reprezintă oricând o oportunitate de a călători în locuri speciale în orice anotimp. Printre acestea se numără şi Insula Hokkaido, una dintre cele mai mari insule din Arhipelagul Japonez, situată în partea de nord a acestuia.

Atracţiile insulei sunt numeroase, dar printre cele mai cunoscute, pe care ar trebui să le ai în vedere în legătură cu acest loc, numai bun de vizitat în 2021, se numără:

  • Oraşul Sapporo- Este atrăgător mai ales datorită faptului că de aici se poate ajunge cu uşurinţă în colţuri de natură minunate, cum ar fi în Parcul Naţional Maeda sau la Muntele Moiwa, ce încântă cu precădere când arborii se colorează în culorile toamnei. În acelaşi, timp Festivalul Iernii, Parcul Odori sau Grădina Zoologică Maruyama sunt şi ele remarcabile întrucât oferă posibilitatea de a admira fauna din zonă
  • Hakodate- Un oraş japonez ce a devenit cunoscut mai ales pentru zona Motomachi, unde se regăsesc biserici vechi, dar şi pentru Parcul Goryokaku, cu sit-uri arheologice. În plus, în timpul iernii pot fi surprinse, în apropierea oraşului, într-o zonă cu izvoare termale, maimuţe sălbatice, doritoare să se scalde acolo
  • Furano şi Biei- Reginea Furano merită văzută datorită îmbinării dealurilor cu viţă-de-vie cu câmpurile de lavandă de mai multe culori. Oraşul Biei are în preajmă peisaje rurale, dealuri pline de flori şi un lac de un albastru ce pare ireal

Citeşte şi: 28 locuri  fascinante din lume pe care sigur nu le ştii

Sursă foto: istockphoto.com

NY Times: cele 52 de locuri de vizitat în 2021. România a ajuns pe listă!

Malpaís, Costa Rica

Este un mic oraş de coastă din statul Costa Rica (America Centrală), aflându-se în zona sudică a Peninsulei Nicoya, în partea nordică a provinciei Puntarenas. Cea mai rapidă modalitate de a se ajunge acolo este cu un avion până la Tambor şi după aceea se poate lua un autobuz sau un taxi până în Malpaís.

Pentru a înţegele mai bine de ce acest orăşel a fost considerat de călători unul dintre locurile de vizitat în 2021, ai în vedere nu doar varietatea naturii de acolo (păduri tropicale, plaje, stânci, cascade), ci şi multitudinea de activităţi care pot fi desfăşurate: drumeţii, călărie, admirarea păsărilor (zona din preajma Malpaís reprezintă un adevărat paradis pentru iubitorii de păsări), vizitarea de parcuri naţionale, scuba diving, snorkeling sau surf.

Orice perioadă a anului oferă temperaturi generoase în Malpaís, pentru cine iubeşte temperaturile ridicate fiind ideală luna martie, iar pentru cine fuge de ploi februarie este o lună ideală pentru o călătorie acolo.

Sursă foto: instagram.com/malpaisssurfcamp/

NY Times: cele 52 de locuri de vizitat în 2021. România a ajuns pe listă!

Milford Sound, Noua Zeelandă

Deşi este asociată adesea cu „capătul lumii,”, Noua Zeelandă are mereu ce să ofere iubitorilor de natură şi de peisaje ce par ireale. Printre ele se regăsesc şi cele din Milford Sound, un fiord din Parcul Naţional Fiordland, din Insula de Sud, inclus şi el printre locurile ce ar trebui vizitate în acest an.

Creat datorită gheţarilor din vremuri străvechi, munţii ridicându-se acolo cu mai bine de 1000 m deasupra nivelului mării, iar cascadele întregesc o natură care fascinează din prima clipă. Acolo poate fi admirată una dintre cele mai înalte cascade ale lumii, Sutherland Falls, dar se pot face şi drumeţii pe munte, se pot admira lacuri (cum ar fi Te Anau), se poate merge cu caiacul, se pot face excursii cu barca sau scufundări.

Specialiştii recomandă, ca o perioadă ideală pentru a vizita Milford Sound, intervalul iunie- august, pentru zile cât mai senine, cu temperaturi agreabile.

Sursă foto: instagram.com/southerndiscoveries/

NY Times: cele 52 de locuri de vizitat în 2021. România a ajuns pe listă!

Parcul Naţional Yarra Ranges, Australia

Este aflat în partea de sud a Australiei, între oraşul Melbourne şi Alpii Australieni. Ceea ce îl transformă într-un loc care merită vizitat în 2021 este varietatea deosebită a peisajelor din regiune. Astfel, cine ajunge acolo va fi impresionat de panorama de la Muntele Donna Buang, de arborii maieştuoşi, luxuarianţi de pe Muntele Ash (aici se regăsesc unii dintre cei mai înalţi arbori din lume: Eucalyptus regnans şi Mirtul tasmanian), dar şi de pădurile tropicale, de lacuri, de râul Yarra şi de faptul că există locuri în care zăpada se poate aşterne pe timpul iernii.

De asemenea, Parcul Naţional Yarra este un loc în care se poate lua contact cu aborigenii, mai exact cu tribul Wurundjeri.

Întrucât vremea se poate schimba rapid în zona parcului, este indicat să se consulte pagina web a parcului înainte de vizitare, mai ales pentru că, din cauza perioadelor cu ploi abundente, există riscul de cădere de arbori.

Sursă foto: instagram.com/explore/locations/

NY Times: cele 52 de locuri de vizitat în 2021. România a ajuns pe listă!

România

Inclusă de mai multe ori, în ultimul deceniu, ani în rândul celor mai apreciate destinaţii turistice, ţara noastră nu lipseşte nici în acest an din recomandarea de a fi vizitată. De la peisajele unice oferite de Munţii Carpaţi sau de Delta Dunării, până la mănăstiri, biserici, cetăţi, oraşe cu aspect de cetate medievală sau drumuri situate în locuri spectaculoase, obiectivele ce pot fi explorate sunt numeroase.

Pentru cei care ajung pentru prima dată în România, propunerile de mai jos sunt doar câteva dintre multiplele posibilităţi de a cunoaşte mai îndeaproape ţara noastră:

  • Cimitirul Vesel de la Săpânţa, judeţul Maramureş- Este unic întrucât reuneşte morminte în culori vii, cu picturi naive (cu scene din viaţa persoanelor decedate), dar şi cu versuri ce adesea stârnesc râsul. Ioan Stan Pătraş este cel ce a lăţit partea verticală a crucilor de acolo pentru ca pe ele să poată fi scris un epitaf. Din perioada anilor ’60 datează cele mai multe dintre cruci cu epitaf, sculptate în lemn de stejar, pe o parte a acestora putând fi văzut motivul decesului, iar pe altă parte o scurtă descriere a vieţii persoanei decedate
  • Bisericile de lemn din Maramureş- Rezistând de-a lungul secolelor, acestea sunt în număr mare (aproape 100 ortodoxe şi câteva greco-catolice). Ceea ce le face unice se referă la: mărimea lor, proporţiile, motivele decorative. Opt dintre ele fac parte din Patrimoniul UNESCO: Biserica Sfântul Nicolae (Bârsana), Sfântul Nicolae (Budeşti), Sfânta Paraschiva (Deseşti), Naşterea Maicii Domnului (Ieud-Deal), Sfântul Arhanghel (Plopiş), Sfânta Parachiva (Poienile Izei), Sfântul Arhanghel (Rogoz), Sfântul Arhanghel (Surdeşti)
  • Mănăstirile pictate din Bucovina- S-au distins dintotdeauna prin picturi interioare şi exterioare, fiind incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1993. De cele mai multe ori, ele au fost înălţate din dorinţa familiilor nobile de a avea locuri speciale pentru îngroparea rudelor decedate, iar picturile lor aparţin în general pictorilor anonimi. Unice sunt însă culorile folosite, printre cele mai renumite nuanţe fiind albastrul de Voroneţ, roşul de Humor sau verdele de la Mănăstirea Arbore. Iniţial picturile au fost realizate pe pereţii interiori şi după aceea au ajuns pe cei exteriori. Cele mai renumite mănăstiri pictate sunt: Probota, Suceviţa, Moldoviţa, Voroneţ, Arbore, Humor.
  • Delta Dunării: Este a treia deltă ca mărime din Europa, crescând an de an cu aproximativ 40 m². Ceea ce o face o destinaţie de neratat se leagă de biodiversitatea ei unică, aici existând, de exemplu, cea mai nordică pădure subtropicală din lume (Pădurea Letea), peste 54 de specii unice de mamifere (cum ar fi hermina, castrorul, nurca europeană etc.), păsări precum pelicanul comun şi pelicanul creţ. Una dintre cele mai indicate perioade din an pentru vizitarea deltei este primăvara, când păsările migratoare revin, iar nuferii încep să-şi facă apariţia pe luciul apei.
  • Sarmizegetusa Regia- Grădiştea de Munte: Fortăreaţa este situată la o altitudine de 1200 m, în Orăştioara de Sus (judeţul Hunedoara). Ea a reprezentat cel mai important centru politic, religios şi militar al dacilor de dinainte de cucerirea romană. Alături de ea, există şi alte cetăţi dacice ajunse să facă parte din Patrimoniul Mondial UNESCO: Costeşti-Cetăţuia, Blidaru, Luncani-Piatra Roşie, Băniţa, Căpâlna (judeţul Alba). Există două trasee de vizitare ale Sarmizegetuzei Regia: poarta de vest- cale de acces partea de est- zona sacră-turnul pentagonal; poarta de vest-calea de acces spre atelierul monetar- poarta-de-sud-poarta-de-este. În vederea vizitării, va fi consultat programul, relizat în funcţie de anotimpuri.
  • Sighişoara- Citadela Sighişoarei reprezintă centrul istoric al oraşului transilvănean Sighişoara şi a fost construitp în secolul al XII-lea de către colonoştii saxoni din regiune. Ceea ce îi conferă unicitate este faptul că şi-a păstrat structura originală aproape neschimbată până în prezent, intrând în anul 1999 în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Cea mai veche construcţie din cetatea Sighişoarei este Biserica Vechii Mănăstiri Dominicane (secolele 13-15). Turnurile ce au rezistat în timp, care poartă denumirea breslelor, sunt: Turnul cu Ceas, Turnul Frânghierilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cositorilor, Turnul Croitorilor, Turnul Fierarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cojocarilor. Citadela este înconjurată de un zid înalt de 930 m, ce a fost construit în scopul de apărare a cetăţii în faţa atacurilor venite din partea turcilor.
  • Sanctuarul Urşilor, Zărneşti- Aflat în judeţul Braşov, este locul în care pot fi văzuţi îndeaproape urşii brunii din Carpaţii româneşti, fiind considerat cel mai mare sanctuar de urşi bruni al lumii. Poate să fie vizitat în orice anotimp, dar înainte de vizitare este necesar să fie cunoscut programul de vizitare.  În acelaşi timp, vizitele pot fi realizate în cadrul mai multor tipuri de tururi, mai simple sau mai complexe, pe jos, cu o maşină specială sau cu un trenuleţ. Nu în ultimul rând, pentru a profita din plin de vizită, este necesar să se cunoască regulile de vizitare a sanctuarului
  • Castelul Corvinilor- Un castel ce pare desprins din basmele copilăriei poate fi admirat chiar în Hunedoara. A fost construit încă din secolul al XIV-lea, iar primul proprietar al locului pe care se află castelul fost cneazul Voicu (tatăl lui Iancu de Hunedoara). Cel care a început însă construcţia sa a fost Iancu de Hunedoara, în secolul al XV-lea. Construcţia castelului a fost finalizată în secolul al XIX-lea, remarcându-se prin stilul gotic. Printre cele mai speciale construcţii din ansamblul arhitectural de acolo se află capela (în stil gotic local, se află în partea estică a castelului), iar în partea vestică se află palatul propriu-zis, format din Sala Cavalerilor, Sala Dietei, scara în spirală. Cele mai importante lucrări de restaurare, dar şi construcţia faţadei castelului şi a acoperişurilor s-au efectuat în secolul al XIX-lea.
  • Transfăgărăşan- Acest drum a fost construit în anii ’70 cu intenţia de a fi o rută strategică militară (pentru apărarea contra unei eventuale invazii a fostei Uniuni Sovietice), reprezentând o adevărată provocare din cauze reliefului alpin. Transfăgăraşan este o şosea ce uneşte regiunile Transilvania şi Muntenia, traversând Munţii Făgăraş pe aproximativ 92 km. Altitudinea sa cea mai ridicată este de de 2042 m (în zona Lacului Bâlea). Drumul este închis pe o distanţă de 27 km 8 luni pe an, din octombrie până în la 1 iulie, pentru a se evita producerea de accidente din cauza căderilor masive de zăpadă, avalanşelor, prăbuşirilor de stânci etc.
  • Mănăstirea Curtea de Argeş- Situată în partea de nord a judeţului Argeş, această mănăstire are o istorie străveche, de sute de ani. Astfel, biserica mănăstirii a fost construită pe locul unei mitropolii înfiinţate în anul 1359, în anul 1793 a devenit sediul Episcopiei Argeşului. În urma războaielor, a cutremurelor şi a incendiilor, mănăstirea a trecut prin numeroase distrugeri, fiind refăcută pentru a dobândi aspectul pe care îl are şi în prezent în anii 1875-1886, pe când era rege Carol I. Ea a avut, de-a lungul timpului, numeroase roluri: reşedinţă episcopală, necropolă domnească şi necropolă regală, aici fiind înmormântaţi, de exemplu, regele Carol I şi regina Elisabeta, regele Ferdinand, regele Carol al II-lea, dar şi regele Mihai I şi soţia sa, regina Ana

Sursă poze: pixabay.com

Citeşte şi: Cazări inedite în România: 18 locuri aparte unde să-ţi duci familia în vacanţă

NY Times: cele 52 de locuri de vizitat în 2021. România a ajuns pe listă!

Traseul Laugavegur, Islanda

Cei care au călătorit în această parte a lumii au povestit cât de fascinaţi au fost de varietatea increbidilă a peisajelor de acolo.

Laugavegur Trail reprezintă un traseu de 55 km, situat între Landmannalaugar şi Thorsmork, care poate fi realizat cu piciorul într-un interval cuprins între 2 şi 4 zile, în funcţie de starea vremii şi de rezistenţa de a merge pe jos. În general, traseul este deschis în intervalul 25 iunie-15 septembrie.

În condiţiile în care vremea din regiune este imprevizibilă, iar terenul este accidentat şi schimbător, pentru o călătorie acolo este recomandat să se aleagă încălţăminte corespunzătoare (impermeabilă şi adaptată ascensiunilor montane) şi îmbrăcăminte impermeabilă şi care protejează contra vântului.

Motivul pentru care Laugavegur Trail a fost inclus printre locurile demne de vizitat în 2021 se leagă de alternanţa unică dintre peisajele marcate de lavă solidă, de piatră de culoare neagră şi cascade, văi, vulcani, dar şi pajişti întinse, de un verde strălucitor.

Sursă foto: instagram.com/theicelandtrail/