„Parte din lanțul Carpaților, Apusenii sunt secretul cel mai bine păstrat din Europa de Est. Acești munți sunt izolați, cu păduri străvechi și peșteri de calcar cu râuri subterane la fiecare pas. Timpul rămâne rămâne în loc aici, cu prea puține lucruri de făcut decât să respiri aerul parfumat de pin și să fii cu ochii pe viața sălbatică abundentă”, descrie CNN Munții Apuseni.
Plaja și dunele din partea de sud-vest a Iutlandei, lângă Esbjerg, Danemarca, sunt adevărate spectacole de nisip și valuri. Pe Coasta Mării Nordului, Drumul 181 vă duce către două dintre cele mai spectaculoase plaje ale Europei: Nymindegab Strand și Henne Strand.
Ultima rămăşiţă a pădurii virgine care odinioară acoperea toată Europa și care se întindea de la Atlantic până în Rusia acoperă acum bucăți din Belarus și Polonia. Printre copacii ei se află sute de zimbri care au fost reintroduți ca specie, după ce au fost vânați aproape până la extincție. După ce sute de ani pădurea a fost teritoriul de vânătoare al regilor polonezi, acum a devenit parc național protejat. Nu rata aici Marele Mamamuszi – cu 34 m înălţime şi o circumferinţă de 690 cm la bază, este cel mai gros stejar din pădure, cu un trunchi drept ca o coloană.
De 21 de ani înscrisă în lista UNESCO, Valea Loarei este denumită și „grădina Franței” sau „tărâmul de basm al castelelor” unde toate peisajele sunt la superlativ, îmbrățișate de castele spectaculoase și de o diversitate biologică excepțională. Este cea mai vizitată zonă a Europei, devenind un tărâm al artei și al istoriei și al peisajelor mirifice.
Cel de-al doilea lac ca mărime din Suedia, și al șaselea al Euopei, Vattern, cu o denumire ce ar fi tradusă ca spirit al lacului, este situat în partea central-sudică a Suediei și este un lac care a făcut parte din Marea Baltică. Este renumit pentru somonul pescuit de aici, păstrăv și pentru legenda conform căreia un monstru al locui în lac. Dar și pentru calitatea apei sale, care este întru-totul potabilă și a cursei anuale de biciclete unde 20 de mii de participanți se angrenează într-o cursă de 300 de km în jurul lacului.
Ai crede că Grecia ar intra în acest top cu una dintre plajele ei spectaculoase. Dar iată că Zagoria, un grup de 46 de sate din Munții Epirus din nord-vestul Greciei a intrat în top. Zona este spectaculoasă prin râurile cu apă cristalină, munții bogați de vegetație și cheile Vikos, cele mai mari din Grecia. Satele sunt pitorești și ușor accesibile, situate la înălțimi de peste 1300 de metri.
Situat în sud-estul Germaniei, Parcul Național Bayerischer Wald (Parcul Național al Pădurii Bavareze) este partea din regiunea cea mai împădurită a Europei centrale, cuprinzând o suprafață de 24.250 ha de pădure. Există zone neatinse de picior de om, iar altitudinea parcului atinge în unele zone chiar și 1000 de metri.
Parcul Național Yorkshire Dales din Anglia este o regiune cu povârnişuri întunecate, văi verzi, cu pereţi abrupţi, stânci golașe, sate răsfirate și ferme uriașe din piatră. 10 milioane de vizitatori vin în fiecare an să cutreiere cei 1 760 km pătrați de văi și dealuri, de păduri, castele și cascade, dar și pentru faimoasa brânză care se face în fabrica de lângă satul Gayle.
Valea Alpilor Iulieni, din nord-vestul Sloveniei este completată spectaculos de lacul glaciar Bohinj. Populată încă din epoca bronzului, se crede că locuitorii zonei sunt direct urmași ai primilor locuitori, mai ales datorită faptului că valea a permis izolarea completă a acestora.
Deși numai al treilea ca mărime din Finlanda și al al şaselea din Europa, Lacul Inari este poate cel mai spctaculos. Este, de fapt, o mare mai mică, având o suprafață de 1 000 km2 , iar din mijlocul lui nu mai vezi malurile. Lacul este complet înghețat jumătate de an, are nu mai puțin de 3 000 de insule și țărmuri de 2 776 km.
Jurkalne este o zonă spectaculoasă din zona de litoral a Letoniei, o plajă unică în lume neatinsă de civilizație, încadrată de faleze înalte de 20 de metri.
Denumită și Perla din Marea Adriatică, Susak din Croația este o insulă în golful Kvarner formată numai din nisip galben, fără drumuri, cluburi de noapte sau baruri pe plajă. Este, poate, unda dintre ultimele stațiuni de litoral european care a rămas la fel de magică precum a lăsat-o natura. Izolată și greu de accesat, Susak este un loc exotic în inima Europei, al cărui nume se traduce ”oregano”.
Cea mai nordică insulă din Scoția, Unst este a treia ca mărime din Shetland, fiind pictată de peisaje spectaculoase detaliate de pășuni verzi, stânci de coastă și sătuce pitorești. În imagine se află singura piatră verticalp de la Uyea Breck din Clivocast, despre care se crede că marchează locul unde fiul lui Viking Harald Harfager a murit în anul 900.
Plaja Barmouth este situată pe coasta idilică a Țării Galilor, cuibărită între munți stâncoși și mare, în Parcul Național Snowdonia. Activitățile oferit de micuțul orășel atrag anual zeci de mii de turiști: plimbări cu barca sau cu măgarul, curse de yahturi, cafenele, restaurante, puburi, vizionare de păsări și un apus magic în fiecare zi.
Parcul Național de Hoge veLuwe din Olanda este o rezervație naturală întinsă pe o suprafață de 55 km pătrați, cu peisaje modelate de natură și neschimbate din Epoca de Gheață. Parcul cuprinde 5400 de hectare de natură, dintre care 60 de hectare sunt numai de nisip, 3200 de hectare de pădure și 2100 de hectare de pășuni.
Cork este cel de-al doilea oraș ca mărime din Irlanda, fiind unul dintre cele mai mari și mai spectaculoase porturi naturale din lume. Original era o așezare monastică, Cork a fost extins de vikingi în jurul anului 915 și multe sate au apărut pe coastă. Micuțul sat pescăresc Union Hall are numai 270 de locuitori, dar atrage mii de turiști anual, nu numai datorită peisajului pitoresc, dar și datorită excursiilor pe mare pentru a vedea balene.
Picos de Europa, tradus ca Vârfurile Europei, este un munte aflat pe coasta de nord a Spaniei care face parte din Munții Cantabria și cuprinde Asturia, Cantabria, Castilia și Leon. Se spune că acest munte a fost și este prima imagine a Europei pe care o văd navele care sosesc din America. Cel mai înalt vârf este Torre de Cerredo care atinge o altitudine de 2.650 de metri.
Adelboden pare un titlu de iodel, ceea ce ar fi dacă am transpune un cântec nordic într-un sat. Pentru că satul de munte Adelboden din Elveția, aflat în ținuturile Bernese, este renumit pentru muzicalitatea peisajelor sale pitorești, pentru cascada Engstligen, care are o cădere de 375 de metri, pentru cirezile de vaci care pasc pe pășunile verzi, pentru biserica satului, care a fost construită de Augusto Giacometti în secolul 13 sau pentru festivalurile muzicale.
Insulele Lofoten sunt așternute undeva deasupra Cercului Arctic și pe coasta de vest a Norvegiei, atinse de apele Mării Norvegiei. Deloc domol și lin, peisajul este un colț de natură sălbatic, cu munții prăvăliți în mare, plaje virgine și fiorduri spectaculoase, vizitate anual de sute de mii de oameni care transformă vitregia Norvegiei într-un cadou de neuitat.
Hortobágy este cea mai mare pășune semi-naturală din Europa, cu un sat de 1579 de locuitori, ce păzește o suprafață de parc național de 800 km pătrați. Parte din UNESCO din 1999, satul și împrejurimile sale sunt cu adevărat spectaculoase, cu pășuni pline de animale domestice (cirezi de vite sure ungureşti, cai, bivoli, turmele de oi raţcă, având coarnele răsucite), ieșite la păscut. Muzeul Păstorilor din sat dezvpluie viața oamenilor de acolo, iar în Şopronul din Hortobágy, vizitatorii au prilejul să-i vadă de aproape pe „locatarii“ parcului de animale din pustă. Mai mult, se pot lua lecții de călărie de la cei mai iscusiți călăreți din Europa, care fac demonstrații uimitoare de călărie.