Încă din primele momente în care devenim părinți, vom petrece din ce în ce mai mult timp cu copilul. Grija noastră va fi să petrecem împreună cât mai mult timp de calitate alături de el, astfel încât să ne construim o relație frumoasă și să-i oferim oportunitatea de a învăța cât mai multe lucruri noi.
De cele mai multe ori, nici nu ne dăm seama că timpul pe care îl alocăm pentru noi este foarte redus comparativ cu acela dedicat copilului. În aceste condiții,realizăm că viața noastră socială este mult mai puțin importantă decât înainte să fim părinți.
Chiar dacă ne străduim să-i construim copilului o rutină de somn cât mai bună încă din primele zile de viață pentru a putea să ne odihnim și noi cât de cât, de multe ori vom fi în situația de a nu ne bucura de un somn de calitate de zile bune.
Fie că este vorba despre colici, despre diferite probleme de sănătate, despre erupția dentară, fie că este vorba despre grijile pentru copil, pentru familia noastră, orele de somn devin tot mai prețioase odată cu venirea sa pe lume. În aceste condiții, nu ne rămâne decât să sperăm că, pe măsură ce va crește, vom avea parte de un somn mai liniștit.
Indiferent de cât de bine organizați suntem, odată cu apariția copilului/copiilor în viața noastră lucrurile se vor schimba radical. Nu numai că unul dintre părinți va simți nevoia să muncească mai mult în vederea asigurării unui trai cât mai bun pentru familie, dar orice eveniment planificat cu rigurozitate poate fi dat peste cap cât ai clipi din ochi de o criză emoțională, de erupția dentară, de necesitatea acordării unui sprijin consistent la teme sau de orice alte activități ce țin de viața de părinte.
Pentru a reuși să ne descurcăm cât mai bine, este necesar să ne străduim să stabilim un program cât mai adecvat nevoilor familiei și, pe cât posibil, să ne ținem de el.
În ciuda unor visuri mai îndrăznețe ce țin de carieră, când un copil vine în viața voastră renunțați la ele în favoarea stabilității și siguranței.
Mai ales mamele sunt puse în fața unei provocări majore de a îmbina viața de familie cu cariera și adesea sunt nevoite să realizeze sacrificii semnificative din acest punct de vedere, fie pentru totdeauna, fie pentru o anumită perioadă de timp.
Ca să puteți să aveți o viață de familie cât mai liniștită, reușind totodată să nu renunțați de tot la anumite aspirații legate de viața profesională, este foarte important să comunicați și să vedeți care sunt prioritățile la un moment dat, fiecare dintre parteneri ținând cont și de nevoile celuilalt.
Să fii părinte presupune și reducerea semnificativă a vieții sociale. Dacă înainte de a avea copii dispuneam de mai mult timp pentru prieteni, pentru ieșiri în oraș, pentru petreceri etc., viața de părinte aduce o transformare radicală și din această perspectivă.
Deși nu este exclus să vă pierdeți o bună parte dintre prietenii vechi, aveți toate șansele să vă câștigați alții noi. De pildă, evenimentele de la grădiniță/școală, excursiile, aniversările colegilor de grădiniță/de școală ai copiilor, sunt ocazii perfecte pentru a lega noi prietenii minunate.
Psihologii atrag atenția asupra următorului aspect: intimitatea este un concept străin copiilor, cel puțin până când devin adolescenți și ei înșiși vor solicita tot mai multă. Nu-i așa că vi s-a întâmplat frecvent să nu puteți fi singuri nici măcar la baie, ce să mai vorbim de o discuție în liniște sau de câteva momente de tandrețe?
Pe măsură ce descoperă lumea din jur, copiii vă urmează peste tot, pun o mulțime de întrebări și sunt dornici să petreacă mult timp alături de voi. Desigur, bucuria imensă de a-i avea prin preajmă va avea prioritate în fața unor clipe petrecute în doi, conștientizând faptul că va veni și momentul în care v-ați dori să stați mai mult alături de copii.
Cu toții știm cât de importante sunt acele momente în care ne acordăm și nouă puțin timp pentru a ne deconecta și pentru a uita, măcar pentru un interval scurt, de ceea ce ne frământă. Odată ce suntem părinți, o astfel de oportunitate va deveni tot mai rară.
Inclusiv când avem șansa să apară, este imposibil să nu avem măcar un gând, o grijă legată de copil sau de familie care să nu ne dea pace și să interfereze cu încercarea noastră de a ne relaxa pe deplin.