swipe

12 lucruri pe care le-am învăţat în 12 ani de căsnicie

Dragostea nu poate fi cumpărată

Din acest punct de vedere, specialiştii în relaţia de cuplu consideră că partenerii ar trebui să facă fiecare următorii paşi în scopul consolidării căsniciei şi pentru a menţine vie iubirea dintre ei:

  • Asumarea unui angajament, fiecare dintre parteneri dedicându-se unul altuia
  • Respectul reciproc
  • O comunicare care nu trebuie să înceteze nici în clipele cele mai dificile
  • Împărtăşirea aşteptărilor pe care le au unul de la altul
  • Colaborarea în toate privinţele
  • Acordarea de spaţiu trebuie să fie reciprocă
  • Lipsa încercării de a se controla unul pe celălalt

12 lucruri pe care le-am învăţat în 12 ani de căsnicie

Dragostea se trasformă în timp

Acest fenomen are legătură şi cu evoluţia în ansamblu a fiecăruia dintre parteneri. Psihologii vorbesc despre trei faze ale iubirii într-o relaţie romantică, ce demonstrează că iubirea poate avea perioade în care va creşte, dar şi perioade în care se poate micşora, esenţial fiind ce va rămâne pentru ca o căsnicie să se poată păstra şi consolida.

Dintr-o căsnicie ar trebui să vezi că fiecare dintre cele trei faze ale iubirii au trăsături distincte, ce se referă la:

  • Perioada romantismului, a formării chimiei dintre parteneri- Este intervalul în care cei doi parteneri sunt puternic atraşi unul de celălalt, în care se pune baza ataşamentului emoţional, în care fiecare simte că şi-a găsit perechea potrivită
  • Perioada în care partenerii se gândesc permanent unul la altul- Despre această perioadă se spune că îi domină pe parteneri, care caută să fie cât mai mult unul în preajma celuilalt, ataşamentul emoţional creşte, dar pot surveni şi momente de tensiune în cuplu, în care fiecare începe să-şi exprime mai mult aşteptările
  • Perioada ataşamentului emoţional, a acceptării necondiţionate- Reprezintă ceea ce intervine în timp într-o căsnicie. Partenerii conştientizează părţile bune şi cele mai puţin bune ale celuilalt, dar se simt ataşaţi unul de altul, îşi doresc să împărtăşească multe, continuă să-şi facă planuri de viitor, având deja bazele unui parteneriat solid

12 lucruri pe care le-am învăţat în 12 ani de căsnicie

Oamenii evoluează

Schimbările ce intervin pentru ambii parteneri nu trebuie privite cu rezervă, ci dimpotrivă. Opinia psihologilor este că fiecare a ajuns să fie mai sigur pe sine, să ştie ce îşi doreşte cu adevărat, dar şi că partenerii intenţionează să găsească soluţii împreună pentru binele comun. În plus, experienţa dintr-o căsnicie vă va ajuta să învăţaţi să fiţi mai răbdători, mai toleranţi, să gestionaţi  fiecare schimbare cu mai mare atenţie şi să încercaţi să dezvăluiţi tot ce e mai bun la fiecare dintre voi.

12 lucruri pe care le-am învăţat în 12 ani de căsnicie

Partenerii evoluează şi ca părinţi

Unul dintre eforturile esenţiale pe care trebuie să le realizezi alături de partenerul tău de viaţă este să vă uniţi forţele în creşterea copiilor. Coordonaţi-vă eforturile pentru a fi modele cât mai bune pentru ei, pentru a le uşura tranziţia spre fiecare etapă a dezvoltării. Dacă iniţial le veţi arăta pur şi simplu să se ferească de rău, să distingă între ceea ce ar fi bine şi ceea ce le este nociv, ulterior le veţi oferi explicaţii, veţi stabili reguli şi consecinţe. După aceea, este indicat să îi încurajaţi să înveţe cât mai mult din experienţe, să le fiţi permanent alături, să le demonstraţi că se pot baza oricând pe voi. Veţi rămâne cât mai implicaţi în viaţa lor, dar le veţi acorda şi spaţiul necesar pentru a-şi construi propriile vieţi.

12 lucruri pe care le-am învăţat în 12 ani de căsnicie

Iertarea este fundamentală

La fel ca în orice relaţie, o căsnicie poate fi marcată oricând şi de dispute, de conflicte, de evenimente ce creează tensiuni, o atmosferă ce afectează starea de bine şi care poate constitui o experienţă dureroasă.

Pentru ca o căsnicie să poată merge înainte şi după asemenea experienţe, iertarea este esenţială, atrag atenţia experţii în relaţia de cuplu.  Nu este mereu la îndemână să ierţi, dar pentru a-ţi fi mai la îndemână poţi acţiona ghidându-te după aceste sfaturi:

  • Ai în vedere că oamenii se străduiesc să facă lucrurile cât mai bine posibil, în circumstanţele date
  • Asumă-ţi şi tu partea de vină, conştientizează faptul că o dispută nu este doar responsabilitatea unuia dintre soţi
  • Încearcă să renunţi la resentimente
  • Fii cât mai empatică
  • Vezi care sunt emoţiile negative ce ţi-au provocat cele mai multe resentimente
  • Foloseşte-te de paşi mici pentru a duce procesul iertării acolo unde îţi doreşti şi pentru restabilirea echilibrului în cuplu

12 lucruri pe care le-am învăţat în 12 ani de căsnicie

Aplecaţi-vă asupra a ceea ce contează cu adevărat

Ca să puteţi să depăşiti obstacolele ce pot surveni în căsnicie, este necesar să învăţaţi că printre cele mai importante lucruri, adevăratele repere ce stau la baza reuşitei ei, se află:

  • Dragostea
  • Angajamentul fiecăruia dintre voi
  • Comunicarea
  • Respectul
  • Răbdarea
  • Iertarea
  • Onestitatea, încrederea
  • Generozitatea

12 lucruri pe care le-am învăţat în 12 ani de căsnicie

Comunicarea contează enorm, dar şi tăcerea este de aur

Dintr-o căsnicie este indicat să înveţi că, pentru o relaţie durabilă şi frumoasă, ar trebui să vă împărtăşiţi permanent gândurile, fricile, planurile, să "atacaţi" şi subiectele delicate, să nu vă sfiiţi în a comunica ori de câte ori simţiţi nevoia sau pur şi simplu pentru a vă cunoaşte şi mai bine unul pe celălalt. Desigur, tactul, efortul de a vă ţine la distanţă de critici, de ironii, de comentarii răutăcioase şi de impunerea punctului de vedere este de bază pentru a construi încrederea.

De cealaltă parte, tăcerea este şi ea binevenită, cu condiţia să fie interpretată corect. În acest sens, psihologii îndeamnă să ne orientăm spre partea bună a tăcerii partenerului. De pildă, faptul că a ales să nu vorbească poate însemna că are nevoie de puţin spaţiu, de un răgaz suplimentar pentru a-şi pune ordine în gânduri, astfel încât să evite să spună lucruri ce ar putea genera/alimenta o dispută.

12 lucruri pe care le-am învăţat în 12 ani de căsnicie

Exprimarea gratitudinii poate face minuni

De mici am învăţat cât de mult contează să spunem "Mulţumesc".  Acelaşi obicei trebuie păstrat şi în viaţa de adulţi, în cadrul unei căsnicii acest cuvânt aparent banal  poate fi de folos din următoarele puncte de vedere:

  • Îţi va schimba perspectiva şi te va face să receptezi în special calităţile partenerului
  • Vor fi încurajate comportamente dezirabile, schimbări benefice pentru cuplu
  • Comunicarea se va îmbunătăţi şi va stimula dorinţa ambilor parteneri de a purta discuţii, de a găsi soluţii pentru rezolvarea problemelor
  • Partenerii se vor simţi mai valoroşi, mai respectaţi,  îşi pot vindeca mai uşor vechi răni şi pot fi mai motivaţi să adopte acele comportamente/atitudini ce au fost percepute ca pozitive

12 lucruri pe care le-am învăţat în 12 ani de căsnicie

Ieşirile în doi contează foarte mult

Ritmul trepidant al vieţii de zi cu zi, presiunea pentru a face faţă îndatoririlor profesionale şi a celor de părinţi pot duce la găsirea de pretexte pentru a renunţa la ieşirile în doi. Experţii în relaţia de cuplu vin însă cu următorul avertisment: întâlnirile romantice sunt cheia unei căsnicii durabile, cei doi parteneri având nevoie să se curteze, să se cunoască mai bine unul pe celălalt şi să aibă parte de acea intimitate preţioasă în orice cuplu.

Cu alte cuvinte, creaţi cât mai multe ocazii pentru a ieşi doar voi doi, pentru a vă bucura unul de celălalt şi pentru a vă reaminti de fiecare dată ce v-a determinat să vă îndrăgostiţi şi să vă întemeiaţi o familie.

Citeşte şi: De când avem copil, eu şi soţul meu suntem doar amici

12 lucruri pe care le-am învăţat în 12 ani de căsnicie

Râsul este unul dintre "secretele" unei căsnicii frumoase

Este binecunoscut faptul că râsul constituie un adevărat medicament, ce alungă emoţiile negative, gândurile negre, temerile şi ne face să trăim mai intens clipa prezentă. În aceste condiţii, ar trebui să ai grijă ca, alături de partenerul tău, să creezi pretexte pentru a râde cât mai mult împreună. Procedând aşa, veţi avea parte de beneficii deloc neglijabile, cum ar fi:

  • O stare de bine şi dorinţa de a comunica mai mult cu partenerul
  • Un plus de relaxare, o imagine mai optimistă asupra vieţii
  • Diminuarea/dispariţia tensiunilor
  • O mai mare apropiere între voi, dorinţa de a vă conecta şi mai mult

12 lucruri pe care le-am învăţat în 12 ani de căsnicie

Vei descoperi lucruri noi despre tine

În afară de faptul că dintr-o căsnicie vei învăţa cum să dăruieşti şi să primeşti dragoste, cum să ţii cont şi de celălalt în tot ceea ce faci, vei primi şi alte "lecţii" importante, menite să-ţi arate:

  • Dacă ştii să gestionezi situaţiile stresante, să nu îţi pierzi cumpătul şi să găseşti prompt soluţii pentru rezolvarea problemelor
  • Dacă ştii să fii responsabilă, să îţi asumi decizii şi să acţionezi pentru binele mai multor persoane, nu doar al tău
  • Dacă eşti răbdătoare şi capabilă să duci la capăt un angajament deosebit de serios
  • Dacă eşti un bun comunicator sau, dimpotrivă, dacă mai ai de "lucrat" în acest domeniu
  • Dacă ai nevoie de mai mult spaţiu personal sau te mulţumeşti cu ceea ţi se oferă în fiecare moment, încercând să vezi mereu "partea plină a paharului"

12 lucruri pe care le-am învăţat în 12 ani de căsnicie

Nu e nimic în neregulă în a recunoaşte că nu este uşor să faci faţă unei căsnicii

Fie că este vorba de multitudinea de schimbări prin care vei fi nevoită să treci adesea, fie că este vorba despre numeroase provocări, surprize (mai mult sau mai puţin plăcute), griji, aşteptări venite din toate părţile, necesitatea de a îmbina statutul de mamă cu acela de soţie şi de femeie care munceşte, toate acestea te vor pune de multe ori la încercare.

Să reuşeşti să le depăşeşti cu bine nu va fi mereu la îndemână, dar, aşa cum s-a precizat anterior, iubirea, angajamentul, comunicarea, răbdarea, empatia, iertarea şi dorinţa de a fi generoasă, te vor stimula să vrei să faci parte dintr-o căsnicie, să te străduieşti, alături de partenerul de viaţă, să faceţi tot ce e mai bine pentru copil/copii şi să nu uitaţi nicicând ce vă uneşte, care au fost motivele ce au stat la baza poveştii voastre de dragoste.