Deși bălăcitul la mal pare o joacă nevinovată, apa se poate transforma rapid într-un inamic periculos, mai ales pentru copiii de vârstă mică. Aceștia trebuie învățați de la cele mai fragede vârste că nu au voie să se apropie de apă dacă nu au un adult alături care să îi supravegheze.
Chiar și copiii care știu să înoate bine pot să se trezească în ipostaza de a avea nevoie de ajutor; accidentele se pot întâmpla oricând. Copiii mai mici de 14 ani pot să înoate sau să folosească un jacuzzi doar când există un adult în preajmă.
Este ușor să te bazezi pe aripioarele gonflabile, însă adevărul este că acestea nu trebuie folosite niciodată ca un instrument de siguranță. Durează câteva secunde ca unui copil să îi alunece aripioarele și să se scufunde, fără a scoate un sunet. Chiar dacă poartă dispozitivele de plutire, regula de supraveghere din partea unui adult rămâne valabilă.
Pare un sfat de la sine înțeles, dar adevărul este că atunci când sunt captivați de joacă cei mici pot să uite să iasă din apă pentru a merge la toaletă. Ca să îi explici că dacă va face pipi în apă acesta va ajunge înghițit nu doar de alte persoane, ci și de el însuși.
Acest sfat are legătură cu politețea și se bazează pe principiul ce ție nu-ți place altuia nu-i face. Adevărul este însă că apa de mică adâncime de lângă piscine are șanse mult mai mari să fie contaminată, prin urmare atât copilul, cât și cei din jur sunt expuși unei contaminări cu bacterii cauzatoare de afecțiuni gastrointestinale.
Crema de protecție devine cu atât mai importantă cu cât razele soarelui sunt amplificate de apă. Din acest motiv, crema cu factor de protecție solară trebuie aplicată cu 30 de minute înainte de a intra în apă sau de a pleca la plajă/piscină și reaplicată constant pentru că va fi îndepărtată de apă. Arsurile solare nu sunt deloc o joacă și pot cauza probleme grave de sănătate.
Pare un sfat de la sine înțeles, dar cei mici se distrează foarte mult când au la îndemână nisip. Chiar dacă în mod normal aruncatul nisipului nu cauzează probleme grave atunci când ajunge în ochi (ai copilului dacă bate vântul sau ai unei alte persoane) poate cauza probleme de tip conjunctivită.
Înghițirea de apă nu reprezintă doar o modalitate de a fi contaminat cu bacterii nocive, ci poate chiar să irite căile respiratorii cauzând înecul secundar sau înecul uscat. Acesta apare după ce este înghițită o cantitate de apă care se acumulează în plămâni și poate conduce la înec chiar după o durată de 24 de ore.
Bebelușii sunt fascinați să ducă în gură orice obiect, din dorința de a descoperi mediul înconjurător. Însă nisipul este plin de bacterii deloc prietenoase, care vă pot întrerupe plimbarea sau vacanța. Urmărește copilul mai ales când este tăcut, sunt șanse mari să fi introdus în gură o bucată zdravănă de nisip.
Pentru că suntem siguri că ați citit cu mare atenție și ați reținut toate recomandările noastre, încheiem într-o notă veselă. Evident, cei mici vă pot deranja de oricâte ori au nevoie, dar cu siguranță ne dorim cu toții ca acest lucru să se întâmple cât mai rar posibil.