Aproape jumătate din copiii din Marea Britanie cred că nu au mâncat niciodată legume, însă 22% dintre părinți au reușit să le ascundă bine în diverse preparate. Conform unui studiu care a implicat 1000 de părinți și copiii lor, cu vârste cuprinse între 6-11 ani, există mai multe trucuri pe care mamele și tații le pot folosi pentru a-și convinge copiii să mănânce legume.
Din cercetare a mai reieșit că aproape unul din 5 părinți consideră că sandvișurile sunt una dintre cele mai ușoare mese prin care pot strecura alimente mai sănătoase în alimentația copiilor, spaghetele fiind de asemenea eficiente.
Medicul Zoe Williams, partener în studiu, a declarat următoarele “nimic nu te poate pregăti pentru meseria de părinte, indiferent cât de multe cărți citești sau la câte cursuri participi. Însă există moduri inteligente de a o scoate la capăt și, trebuie să recunoaștem, nu este cel mai ușor lucru din lume să culci copiii la ora potrivită, să îi determini să își facă curat în cameră, să mănâce legume și să primească nutrienții de care au nevoie, activități care par o luptă continuă. Acest studiu arată doar cât de mult se bazează părinții pe astfel de scurtături pentru a-și ajuta copiii.“
Studiul a mai evidențiat că părinții consideră că cei mici sunt cei mai receptive la acest trucuri la vârsta de 5 ani. Mai mult de jumătate dintre părinți folosesc trucurile pentru a-și face viața mai ușoară și o treime se bazează pe strategii pentru a se asigura că cei mici primesc nutrienții potriviți în alimentație și consumă mâncare sănătoasă.
De fapt, 24% dintre mame și tați se îngrijorează că copilul nu primește suficient calciu în alimentație, iar 33% că nu primește destulă vitamina D. Drept urmare, ajung să apeleze la aceste trucuri în medie de 6 ori pe săptămână, 3 din 10 lupte fiind purtate pentru consumul de legume și 26% pentru consumul unei alimentații echilibrate. Copiii au apreciat că au primit echivalentul pentru mai puțin de 3 porții de fructe și legume pe zi.
Printre trucurile folosite de părinți se numără interzicerea consumului de dulciuri până la finalizarea mesei principale, presărarea legumelor în mâncare și congelarea fructelor sau a sucurilor de fructe pentru a prepara înghețată sau șerbet. O parte din trucuri par să funcționeze, deoarece un sfert din părinți au reușit să strecoare broccoli în mâncarea copiiilor, deși 31% dintre ei susțin că îl detestă.
Când au fost întrebați ce alimente consideră sănătoase, unul din patru copii a considerat că prăjitura cu morcovi reprezintă o variantă nutritivă, în vreme ce 3 din 10 copii consideră minunată pâinea cu banane. Aproape o cincime din copii consideră că brioșele cu afine sunt bune pentru sănătate, iar 26% privesc fursecurile cu ovăz și stafide drept o opțiune sănătoasă.