swipe

Răspunsul bisericii la decesul bebelușului după botez: "Dacă se întâmplă ceva, este numai greşeala noastră". Ce părere au medicii

Legiștii au stabilit cauza decesului bebelușului mort la 12 ore după botez. Ce va păți preotul din Suceava

Medicii legiști au stabilit că preotul din Suceava este nevinovat și că decesul bebelușului nu are legătură cu procedura din biserică. Concluziile raportului medico-legal arată că cel mic a murit ca urmare a unei probleme cardio-respiratorii, pe fondul unei pneumonii, nu pentru că ar fi fost scufundat în cristelniță.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune că toți cei care s-au grăbit să îl acuze pe preotul respectiv pentru moartea bebelușului, ar trebui să își ceară scuze, motivând că orice om, cleric sau nu, care trece printr-o astfel de situație fără să fie vinovat „merită gestul minimal al unei firești reabilitări”.

„Poate că cei ce s-au grăbit să-l răstignească public pe preotul respectiv înainte de pronunțarea rezultatelor oricărei anchete și au cerut, neștiind ce cer, schimbarea ritualului Botezului, ar trebui să ofere acum o reacție. O reacție a bunului-simț”, a declarat Vasile Bănescu, potrivit Mediafax.

Răspunsul bisericii la decesul bebelușului după botez: "Dacă se întâmplă ceva, este numai greşeala noastră". Ce părere au medicii

ÎPS Teodosie, despre schimbarea ritualului de botez: „Nu ne intimidăm. Nici vorbă, nu se schimbă nimic”

După cazul tragic al bebelușului din Suceava, care a murit după ce a fost scufundat în cristelniță, Arhiepiscopul Tomisului a declarat că regulile nu trebuie schimbate. ÎPS Teodosie spune că procedurile apar în Sfintele Canoane, așa că nu pot fi modificate oricum.

Deși se fac petiții pentru interzicerea scufundării bebelușilor în cristelniță la botez, ÎPS Teodosie s-a declarat împotriva acestei inițiative. Mai mult decât atât, a precizat, pentru reporterii Antena 3, că ritualul nu se schimbă nicicum și că Biserica Ortodoxă nu trebuie să se lase intimidată.

„Nu. Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că...o să dau și temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimbă. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Am explicat, lingurița e Maica Domnului. Înlocuiești pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic”, a spus Arhiepiscopul Tomisului, potrivit HotNews.

Lingurița la care se referă ÎPS Teodosie este cea din ritualul împărtășaniei, la care nu s-a renunțat nici după ce Conducerea Patriarhiei a recomandat lingurițele de unică folosință.

Răspunsul bisericii la decesul bebelușului după botez: "Dacă se întâmplă ceva, este numai greşeala noastră". Ce părere au medicii

Părintele Constantin Pătuleanu despre bebeluşul decedat după botez

Acesta este Profesor Universitar Doctor la Facultatea de Teologie Ortodoxă, iar după evenimentul tragic de la Suceava a dat un interviu pentru RFI. Răspunsul său, în legătură cu bebeluşul decedat după botez, este: "Practica Botezului, sigur că este o lucrare care ține de hotărârea Sfântului Sinod al BOR. Probabil că se va discuta și această petiție. (...) Practica Botezului așa cum o avem este într-adevăr foarte veche, mă uit într-o lucrare, prima pe care o avem, de la primii creștini ai Bisericii, e vorba de Învățătura celor 12 Apostoli, unde ni se arată că atunci când nu e apă suficientă sau îndeajuns se poate săvârși botezul și prin turnare de trei ori în numele Sfintei Treimi. Dacă această practică va fi agreată de Biserică, nu ține de un preot sau un altul, ci efectiv Sfântul Sinod probabil va delibera si va hotarî în sensul acesta, că nu ține de preoți , ci de ierarhia Bisericii."

Preotul Constantin Pătuleanu a adăugat şi faptul că practica menţionată mai sus este recomandată dacă bebeluşul nu are probleme medicale: "Practica era că atunci când ai apă suficientă și când nu sunt probleme medicale... Am înțeles că acest bebeluș era născut prematur, deci avea o anumită sensibilitate, și atunci sigur că trebuie să aplici anumite măsuri când ai un asemenea caz. (...) Nu cunoaștem dacă familia a făcut această precizare când a botezat, dacă s-a discutat...".

Surse: realitatea.net, rfi.ro

Răspunsul bisericii la decesul bebelușului după botez: "Dacă se întâmplă ceva, este numai greşeala noastră". Ce părere au medicii

Ciprian Ioan Streza, profesor de Teologie Liturgică la Facultatea de Teologie din Sibiu

A atras atenţia asupra importanţei săvârşirii corecte a Sfintei Taine a Botezului de către preoţi pentru a se evita vreun eveniment similar celui de la Suceava: "Termenul de botez înseamnă afundare, nu stropire. Problema este în ce mod o fac, nu dacă o fac sau nu”, spune profesorul. De asemenea, teologul explică faptul că în cazuri excepţionale (exemplu: copilul este pe moarte) botezul se face prin stropirea cu apă a copilului, neavând cum să îl faci prin afundare. „Lucrurile trebuie să se deruleze cu multă atenţie pentru că sunt lucrurile lui Dumnezeu. Dacă se întâmplă ceva, este numai greşeala noastră."

Sursă: adevarul.ro

Răspunsul bisericii la decesul bebelușului după botez: "Dacă se întâmplă ceva, este numai greşeala noastră". Ce părere au medicii

Părintele Vasile Gavrilă, profesor de Teologie Liturgică la Facultatea de Teologie din Bucureşti

Părintele a explicat, pentru adevarul.ro, cum ar trebui să se procedeze pentru realizarea corectă a Sfintei Taine a Botezului, aducând în discuţie însuşirea acestui ritual de către cei ce vor deveni preoţi: "Am invitat studenţii să asiste la botezuri la biserica unde slujesc, la fel cum ar fi chemaţi rezidenţii în sala de naşteri. De asemenea, am filmat mai multe botezuri după care le-am discutat la cursuri. Imaginile se pot analiza, se pot da cadre şi se poate face o analiză...mânuţele copilului se lasă libere; preotul îl prinde pe copil de părţile corpului astfel încât coloana vertebrală să nu fie sub nicio formă pusă în pericol; nu i se astupă concomitent gura şi nasul, pentru că s-ar sufoca; cu podul palmei i se astupă gura, iar cu degetele i se astupă urechile, nasul rămâne liber. Afundarea se face foarte rapid, durează câteva secunde. Pentru asta trebuie să fie un vas destul de mare pentru ca bebeluşul să încapă lejer şi cu mâinile desfăcute, să fie suficientă apă astfel încât atunci când copilul a fost introdus de tot în apă să nu ajungă la fundul vasului. În momentul în care este introdus în apă, copilul este ţinut cu o palmă de gât şi cap, cu faţa în jos şi cealaltă mână stă între picioarele copilului pentru a putea să asiguri verticalitatea şi poziţia cea mai bună pentru coloana vertebrală."

Preotul Vasile Gavrilă nu a uitat să menţioneze că el însuşi ţine cont de mai multe lucruri înainte să se apuce să boteze un copil: "Dacă copilul plânge, de exemplu, eu nu forţez să-l bag cu capul în apă. La fel, dacă îmi spun părinţii că pruncul are o mică problemă şi din motive medicale nu ar trebui afundat. În aceste cazuri se bagă copilul în apă până la subraţ şi cu mâna dreaptă îi torn de trei ori apă pe cap şi astfel am găsit o modalitate de a-l boteza fără să-i pun în pericol viaţa şi, în acelaşi timp să împlinesc Taina Botezului."

Sursă: adevarul.ro

Răspunsul bisericii la decesul bebelușului după botez: "Dacă se întâmplă ceva, este numai greşeala noastră". Ce părere au medicii

Care este poziţia Arhiepiscopiei Sucevei

După decesul de ieri al bebeluşului din Suceava, reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei au ţinut să transmită următorul mesaj: "Am primit cu multă durere și tristețe în suflet vestea despre pruncul Iustin, de doar șase săptămâni, care a plecat mult prea devreme la Cer, să se alăture îngerilor, în dimineața zilei de 1 februarie 2021. Ziua care ar fi trebuit să fie una a bucuriei, a îmbrăcării pruncului Iustin în "haina luminoasă", s-a preschimbat într-o zi a suferinței pentru părinții, nașii, familia și comunitatea sa, care i-au așteptat cu nerăbdare venirea în lume. În acest moment de tulburare pentru toți cei ce în loc de haine de sărbătoare vor îmbrăca haine cernite, inclusiv pentru preotul slujitor, ne este greu să înțelegem de ce Dumnezeu a îngăduit această încercare grea.

Nu există cuvânt și nici faptă care să șteargă lacrimile și să aline acum inimile frânte ale părinților și rudelor, însă le suntem alături în acest moment deosebit de greu și ne rugăm cu stăruință Mult Milostivului Dumnezeu să îi întărească, să îi mângâie și să tămăduiască această rană, împreună cu pruncul Iustin, care de acum îi va veghea din preajma tronului Părintelui ceresc."

Sursă: ziare.com

Răspunsul bisericii la decesul bebelușului după botez: "Dacă se întâmplă ceva, este numai greşeala noastră". Ce părere au medicii

Potrivit medicilor neonatologi, ritualul scufundării copilului în apă la botez nu este periculos dacă se realizează corect

Adina Frenti, medic neonatolog la Spitalul din Suceva, a precizat, pentru ziarul Adevărul, că ritualul realizat în cadrul Sfintei Taine a Botezului nu este periculos dacă este executat aşa cum trebuie: "...Ceremonia religioasă nu are nimic. La noi, asistentele fac baia respectivă, doar că noi ştim cum să procedăm..."

Problemele care survin pot fi determinate de faptul că un bebeluş s-a născut prematur, a explicat medicul neonatolog: "... Faptul că este prematur, este ca şi cum aţi avea un copil la şcoală de nota 5-6, acolo se scaldă. Contează vârsta de gestaţie la naştere şi patologia asociată prematurităţii. (...) Să spunem că s-a născut la 34 de săptămâni, cu încă 6, înseamnă că el abia acum trebuia să se nască. Creierul lui nu a ajuns la termen. Sistemul nervos central nu dă comenzile exact cum trebuie."

Sursă: adevarul.ro

Răspunsul bisericii la decesul bebelușului după botez: "Dacă se întâmplă ceva, este numai greşeala noastră". Ce părere au medicii

S-au adus în discuţie posibilele cauze ale decesului bebeluşului din Suceava

Medicul Adina Frenti nu a ezitat să spună care ar putea fi, în opinia ei, cauzele decesului bebeluşului: "După părerea mea, copilul ori a avut reflex vagal, ori o criză de apnee. Apnee înseamnă că scade frecvenţa cardiacă şi se opreşte respiraţia mai mult de 20 de secunde. Când se opreşte respiraţia, bebeluşul face criza de apnee şi ţinându-l în braţe. (...) Sunt nou-născuţi care se îneacă cu lapte. Probabil că a făcut criză de apnee şi a intrat în stop, pentru că n-a avut cine să-l stimuleze să-l pună într-o poziţie corectă..."

Sursă: adevarul.ro

Răspunsul bisericii la decesul bebelușului după botez: "Dacă se întâmplă ceva, este numai greşeala noastră". Ce părere au medicii

Cristian Tudor Popescu și Mihai Șora, despre taina botezului și rigiditatea bisericii

În urma decesului bebeluşului botezat la Suceava, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti de la noi, Cristian Tudor Popescu, şi-a exprimat opinia cu privire la ceea ce s-a întâmplat la un post de radio: "E o stupizenie, toarnă-i de 3 ori apă cu cana pe cap. Nu-l primeşte Hristos printre iubitorii săi dacă îi toarnă apa cu cana pe cap? Să ia aşa, cu gestul religios, apa în căuşul palmelor şi să-i dea drumul de 3 ori pe capul copilului sau adultului...Dumnezeu procedează aidoma spartanilor, nu vrea, care va să zică, Dumnezeu să-l priveze de vreuna din binecuvântările sale. Ce ne spune Biserica? Că Dumnezeu i-a luat viaţa ca să nu trăiască lipsit de picioare, de ochi, să nu se chinuiască. Păi aşa procedau spartanii."

 Cristian Tudor Popescu a adus în discuţie acest subiect şi într-o declaraţie pentru republica.ro: "Stimați cititori, credincioși sau nu, să mai citim încă o dată: „Iar dacă îngăduie curmarea unei vieți înainte de vreme, după mintea omenească, este pentru că, în preștiința Sa, Dumnezeu nu vrea să-l priveze pe prunc de vreuna din binecuvântările Sale”…
Vă dați seama ce înseamnă asta?
Înseamnă că Dumnezeu este spartan.
Înseamnă că Dumnezeu este nazist.
N-am înțeles niciodată de ce botezul presupune împingerea sub apă a noului creștin, ba chiar de trei ori, în numele Sfintei Treimi. E o manevră brutală, care, prelungită, poate omorî convertitul. De ce, în schimb, Botezătorul nu ia apă în căușul palmelor ca să îi dea drumul de trei ori pe capul botezatului? Mi se pare un procedeu și o imagine mult mai creștine decât înecul simulat gen Guantanamo…"

Filozoful Mihai Şora a ales să reacţioneze, după vestea decesului bebeluşului din Suceava, pe  pagina sa de Facebook:

"Un copilaș abia născut este o făptură fragilă, un mănunchi de viață și lumină, nu un boţ de carne pe care să-l sucești, să-l răstorni, să-l învârtești până socotești tu că ți-ai îndeplinit "sarcina"."Întreită cufundare" nu înseamnă să îneci pruncul. Nimic nu este mai străin de taina botezului decât rigiditatea unor gesturi făcute mecanic, fără înțelegerea miracolului care este puiul acela de om din mâinile tale.

Dumnezeu să odihnească sufletul nevinovat al copilului, să aline durerea părinților și a preotului."

Surse: adevarul.ro, facebook.com, ziare.com

Surse foto: