Cele mai multe adolescente care vin și nasc la maternitatea din Ploiești, provin din mediul rural și nu au acces la educație. O parte din acestea își iau copiii acasă, dar sunt și multe care își abandonează copiii în spital, precizează antena3.ro.
Explicația pe care fetele o oferă asistenților sociali atunci când sunt întrebate de ce s-a ajuns până aici, este că s-au îndrăgostit. Unele din ele au rămas însărcinate intenționat, însă cele mai multe, nu.
„Mai sunt și cele care la 14,15 sau 16 ani îmi zic că au vrut să aibă un copil. Partenerii lor sunt, de obicei, majori. Unii recunosc bebelușii, în dreptul altor nou născuți, trecem, însă, la tată, un X”, a declarat Luminița Leonte, unul dintre asistenții sociali.
La vârsta asta, fetele ar trebui să se bucure de adolescență și mai mult decât atât, să meargă la școală. În schimb, devin copii cu copii.
„Abandonează școala. Unele au două, trei clase. Altele sunt analfabete, pun degetul la semnătură. Sunt care vin și nasc și nici măcar nu au acte. Provin din familii în care părinții, de exemplu, au stat prin centre de plasament și atunci aceste copile nu au niciun reper în viață. Nu știu ce sunt acelea metode contraceptive, ne trezim cu ele gravide. Vin să nască și atâta tot”,a mai spus asistentul social.
Este clar că e nevoie să vorbim despre educația sexuală în școli, dar și în familie, pentru că utilizarea unei metode contraceptive (care nu e deloc un lucru greu) poate salva viitorul unei fete, dar și al unui copil, care rămâne al nimănui, sau care e crescut de bunici, sau de alte persoane.
România e prima pe listă în ceea ce privește numărul de mame minore, iar acest „titlu ”vorbește de la sine și ne arată niște probleme cu care ne confruntăm de mult timp și la care, din păcate, nu le găsim rezolvare nici în ziua de azi.
Surse foto: istockphoto
Surse articol: antena3.ro observatorulph.ro