Poftele sarcinii: efecte si curiozitati

Poftele sarcinii: efecte si curiozitati

Alexandra Negreanu

Poftele in timpul sarcinii sunt simptome caracteristice unei sarcini, iar motivele din spatele acestora cateodata nu sunt cunoscute, iar alteori sunt gresit intelese. Unii cercetatori cred ca ele au menirea de a indica un deficit nutritional in dieta unei gravide. Dar cum se pot explica poftele ciudate si preferinta brusca pentru produsele non-alimentare sau care care au de fapt, niveluri de elemente nutritive mai scazute? Afla ce se afla in spatele acestor mici probleme ale sarcinii.

Poftele sarcinii pentru alimente cel mai des intalnite

Unele dintre poftele sarcinii cele mai frecvent intalnite in randul femeilor gravide sunt poftele dulci, pentru produsele lactate, alimentele condimentate, fructe acre si gustari sarate. De aceea nu este surprinzator faptul ca inghetata, muraturile, rosiile si sosul de rosii, branza, lamaia si ciocolata sunt unele din poftele de top in timpul sarcinii.

Carnea, pe de alta parte, face parte din clasa alimentelor pe care viitoarele mamici trebuie sa le evite in timpul sarcinii, desi se pot gasi in ipostaza de a pofti foarte mult la o friptura grasa.

Sunt gravidute care refuza sa manance carne pe tot parcursul celor 9 luni de sarcina, pe cand altele isi doresc sa manance carne cat mai mult. Carnea de vita este un aliment foarte important in dieta unei gravide, deoarece contine aportul de calorii necesare dezvoltarii optime a bebelusului.

Combinatii ciudate de alimente, cum ar fi masline negre pe branza, muraturi impachetate in branza si vinete pe pizza sunt doar cateva dintre combinatiile ciudate de mancaruri raportate de catre femeile gravide.

Si poftele pentru un aliment unic, cum ar fi ceapa, muraturi, mustar, piersici sunt de asemenea comune. Frecvent, femeile au pofta pentru alimentele pe care nu le-au mancat in mod regulat inainte de sarcina.

 

 

Pofte ciudate in timpul sarcinii

Una dintre cele mai neobisnuite pofte ale sarcinii si inca relativ frecventa in randul femeilor gravide este nevoia de a rontai produse necomestibile in timpul sarcinii. "Pica" este un termen folosit pentru a descrie pofta de a manca produse non-alimentare, cum ar fi pasta de dinti, detergent, sapun, murdarie, carbune, creta si mucuri de tigara. Acest fenomen este periculos atat pentru sanatatea mamei, cat si a copilului. Expertii au venit cu mai multe teorii cu privire la motivul care explica aceste pofte ciudate: una dintre teorii este ca femeile gravidute sunt speriate de momentul nasterii si de durerile din timpul travaliului, iar organismul secreta un hormon de stres.

Pofte inainte de sarcina - aversiuni in timpul sarcinii


Majoritatea femeilor remarca in timpul primelor doua trimestre de sarcina ca anumite obiceiuri alimentare, legate de ritualul zilnic, li se schimba. De exemplu, acestea foloseau un parfum preferat sau o crema, insa din cauza hormonilor de sarcina prezenti, mirosurile placute pentru tine acum devin aversiuni si motive de greata. La fel se poate intampla si cu anumite alimente.

De ce femeile gravide poftesc la anumite alimente

Nu exista niciun raspuns definitiv cu privire la motivul pentru care femeile gravide tanjesc dupa anumite alimente in dieta lor. De fapt, este de asemenea comun pentru femeile gravide de a nu avea nicio pofta pe tot parcursul sarcinii. Cu toate acestea, au fost propuse mai multe explicatii stiintifice de catre cercetatori care au incearcat sa gaseasca raspunsuri pentru acest fenomen:

   

Schimbarile hormonale din timpul sarcinii pot modifica simturile unei femei. Hormonii de sarcina pot face o femeie sa tanjeasca dupa alimente sau dupa mirosuri pe care nu le-a suportat inainte. Aceasta ar putea explica de ce femeile aflate la menopauza experimenteaza de multe ori si ele cu poftele si aversiunile alimentare.

Deficientele nutritionale temporare pot provoca pofte, cu toate acestea, acest motiv nu ar explica de ce unele femei isi doresc sa manance mai mult decat aportul caloric normal.

Specialistii sustin ca o pofta pentru muraturi ar putea indica un nivel scazut de sodiu in sange, in timp ce pofta de ciocolata poate fi declansata de o deficienta de vitamina B.

O pofta de carne rosie poate indica o nevoie de proteine, in timp ce pofta de piersici ar putea fi un rezultat al nivelului scazut de beta-caroten. Iar nevoia de fructe poate semnala un deficit de Vitamina C.

 

Nevoile emotionale sunt in raport cu dieta. O femeie insarcinata poate avea pofta de anumite alimente, constient sau inconstient, ca raspuns la nevoile emotionale. Multe femei gravide ravnesc dupa alimente care le amintesc de copilaria lor sau pe fond religios si cultural. Stresul te poate face sa rontai mai mult decat de obicei.

Simptome de aparare ale organismului impotriva unor alimente daunatoare sarcinii, cum ar fi greata si varsaturile. Acestea pot pot fi baza pentru aversiunile la anumite produse alimentare, precum si pica pe anumite produse non-alimentare in timpul sarcinii. Substante ca bicarbonatul de sodiu provoaca un disconfort digestiv, in timp ce cafeaua, alcoolul, alimentele prajite pot induce greata, precum si prejudicii bebelusului tau. Asadar organismul are o intelepciune proprie si respinge lucrurile daunatoare pentru sarcina ta.

Satisfacerea poftelor in sarcina: reguli de urmat


Cea mai importanta regula de urmat atunci cand vine vorba de a satisface poftele in timpul sarcinii este sa alegi optiuni sanatoase, care sunt similare cu alimente nesanatoase la care ravnesti. Integreaza cateva dintre micile tale pofte pentru un pic de rasfat in dieta regulata:  alimente sarate, alimente dulci, acre, picante,  dar ai grija sa obtii un nivel nutritiv echilibrat. Ia in considerare urmatoarele alternative sanatoase pentru satisfacerea poftelor daunatoare.

 
 
  • Inghetata. Opteaza pentru iaurt degresat congelat, care va satisface nevoia ta de calciu fara un continut de  calorii adaugat;
  • Ciocolata poate fi inlocuita cu sirop de ciocolata degresat stropit  peste fructe proaspete;
  • Dulciurile  pot fi inlocuite cu  fructe uscate, cum ar fi caisele, sau fructe proaspete tropicale, cum ar fi mango sau ananas;
  • Snacks-uri. Opteaza pentru floricele stropite cu amestecuri de plante medicinale sau sticksuri cu susan, pe care le poti manca cu mustar picant;
  • Muraturi. Stoarce o lamaie pe salata, pentru a asigura consumul regulat de acru; sau poti opta pentru limonada naturala.

Rezista intotdeauna cand ti se pune „pica” pe alimente care pot fi daunatoare pentru tine si sanatatea copilului si adreseaza-te medicului daca aceste pofte persista. Rasplateste-te cu alte bunatati (chiar daca este un pic de ciocolata), pentru a evita cu succes aceasta pica. Ocazional, aceasta pica poate fi un semn de ingrijorare, deoarece poate necesita ingrijire medicala.

Tu ce pofte ai sau ai avut pe parcurusl sarnicii? Te invitam sa discuti cu alte femei insarcinate despre  cum te-ai descurcat cu aceste pofte, mai putin sau mai mult ciudate pe forumul nostru.

Articolul urmator
O mamă dezvăluie un efect șocant al sarcinii: „Nu-mi mai simt partea dreaptă a feței”
O mamă dezvăluie un efect șocant al sarcinii: „Nu-mi mai simt partea dreaptă a feței”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?
    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?

    Visele pot dezvalui lucruri aflate adanc in subconstient sau pot fi pur intamplatoare. Oamenii au 3-7 vise, 2-3 ore pe noapte, iar 90% dintre vise sunt uitate imediat ce o persoana se...

    Ce este atomul: curiozități care vor stârni interesul copilului
    Ce este atomul: curiozități care vor stârni interesul copilului

    Pe măsură ce crește, copilul tău devine tot mai curios în legătură cu ceea ce îl înconjoară. Din acest motiv, nu este de mirare că te întreabă adesea lucruri...

    „Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului
    „Mergi în camera ta, ești pedepsit!” - Efecte pe termen lung asupra copilului

    Dacă micuțul tău este agitat, plânge, sau are o criză de furie care pare că nu se mai termină, probabil crezi că o soluție ar fi să-l închizi în camera lui,...

    Consumul de alcool la adolescenți: efecte și riscuri
    Consumul de alcool la adolescenți: efecte și riscuri

    În anii adolescenței, copiii experimentează foarte mult și, de aceea, nu este exclus să ajungă să consume alcool. Fie că este vorba despre curiozitate, fie că este vorba despre...

    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate
    Educația financiară timpurie. Ce efecte poate avea asupra copilului tău, la maturitate

    Educația financiară nu se predă în școli (iar atunci când profesorii le vorbesc elevilor despre bani, o fac de cele mai multe ori la nivel superficial), prin urmare ne revine...

    „Ne creștem copiii POZITIV, nu le spunem „NU”. Care sunt, de fapt, adevăratele efecte ale acestui „trend”
    „Ne creștem copiii POZITIV, nu le spunem „NU”. Care sunt, de fapt, adevăratele efecte ale acestui „trend”

    A spune un „NU” ferm copilului este o îndatorire a părintelui, îndeosebi atunci când situația o cere. Din ce în ce mai mulți părinți se feresc de...

    Studiu: tonul vocii profesorilor poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului
    Studiu: tonul vocii profesorilor poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului

    Fiecare dintre noi își aduce aminte atât de vocea blândă a cadrelor didactice pe care le-am avut pe parcursul anilor de școală, cât și de tonalitatea mai dură...

    Ce se alege de viața copiilor de alcoolici? Dependența părinților are efecte pe viață a asupra propriilor copii
    Ce se alege de viața copiilor de alcoolici? Dependența părinților are efecte pe viață a asupra propriilor copii

    De la un pahar se ajunge la mai multe, de la mai multe la o sticlă. Dependența de alcool este sinuoasă și dezastruoasă pentru familii, îndeosebi pentru copiii care au unul sau...

    © 2025 Qbebe