Prințul William și unul dintre trucurile sale pentru creșterea copiilor
Chiar dacă putem crede că un cuplu regal, precum Kate și Prințul William, nu are de ce să-și facă prea multe griji în privința creșterii copiilor, în realitate lucrurile nu stau așa. După cum au declarat cei doi cu ocazia efectuării unei vizite la o fundație de caritate din Londra (este vorba despre „Young Minds", ce are drept scop sprijinirea părinților aflați în dificultate prin îmbunătățirea sănătății lor mentale), nu este ușor să ai doi copii mici și să faci față cu succes provocărilor ce pot apărea în fiecare zi. Mai mult, Ducesa de Cambridge nu s-a sfiit să precizeze că adesea s-a confruntat cu tot felul de temeri legate de cei doi copii, George și Charlotte, dar și cu „haosul și dezordinea" pe care orice copil mic le poate provoca mai des decât putem crede.
În ultimul timp, cuplul regal britanic a început să dezvăluie tot felul de mici trucuri, pe care ei le folosesc în educarea copiilor lor. Unul dintre cele mai cunoscute este utilizat mai ales de către Prințul William. Să vedem despre ce este vorba.
Dacă ne uităm la diferite fotografii cu Prințul William și cu fiul său în vârstă de 3 ani, vom observa că prințul încearcă mereu să fie la nivelul fiului său, îi caută privirea și încearcă să comunice cât mai mult cu el. Unele dintre cele mai celebre asemenea fotografii sunt:
• o fotografie de la botezul micuței Charlotte
• o fotografie de la un meci de polo în scop caritabil
• o fotografie de la vizita președintelui SUA, Barrack Obama, la Palatul Kensington
Întrucât Prințul William nu s-a abținut să procedeze așa cu fiul său în diferite ocazii, bunica sa, Regina Elisabeta, l-a dojenit pentru acest gest, explicându-i că nu este firesc să stea jos, în timp ce restul celor prezenți stau în picioare.
Experții numesc gestul pe care-l face prințul o tehnică de „ascultare activă”, menită să le demonstreze copiilor că sunt importanți pentru părinții lor. Aceasta poate avea numeroase efecte benefice pentru copil și pentru tine, ajutându-vă să aveți o relație mai strânsă.
Citește și: Copiii trebuie sa asculte de parinti, si parintii de copii
Ce reprezintă tehnica de „ascultare activă”?
„Ascultarea activă” este o metodă de a asculta la un alt nivel, în sensul în care se încearcă ascultarea deplină a întregului mesaj. Ea va încerca să dezvăluie, cât mai exact, ce a fost spus și cum a fost spus. Pentru a o putea pune în aplicare cât mai bine, specialiștii spun că este nevoie să stăpânești limbajul nonverbal, să descifrezi corect inflexiunile vocii și atitudinea de ansamblu al celuia căruia i te adresezi.
În ceea ce privește aplicarea ei în relația cu copiii, ea reprezintă mult mai mult decât să fii la nivelul copilului și să-l privești în ochi în timp ce-i vorbești/îți vorbește. Ascultarea activă înseamnă să-i arăți micuțului că este important pentru tine, că ești acolo pentru el, disponibilă și gata să-l asculți, să ții cont de ceea ce îți spune.
Punând în practică tehnica de „ascultare activă”, îți vei ajuta copilul să aibă o mai bună stimă de sine, să învețe să fie conciliant, să fie mai disponibil să-i asculte pe ceilalți, mai dornic să-i ajute și, de ce nu, să devină mai comunicativ.
Pentru a reuși să beneficiați atât tu, cât și copilul tău, de această „ascultare activă", este recomandabil să ții cont de următoarele sfaturi:
• Fii gata să accepți sentimentele și emoțiile copilului tău, chiar dacă nu ești în totalitate de acord cu ele
• Încearcă să te gândești cât mai obiectiv la ceea ce îți spune copilul
• Permite-i copilului să fie pe deplin responsabil față de ceea ce spune sau gândește, separându-te cumva de experiența sa
• Rezervă-ți suficient timp pentru a-ți asculta copilul
• Fii conștientă de faptul că sentimentele/stările unui copil se schimbă rapid
• Nu-ți forța copilul să comunice cu tine mai mult decât simte nevoia la un moment dat
• Fii răbdătoare și permite-i copilului să-și formuleze propriile păreri/concluzii
• Nu te aștepta să obții cine știe ce rezultate spectaculoase din această tehnică de ascultare- Mulțumește-te cu faptul că i-ai fost alături copilului și încearcă să repeți cât mai des această experiență.
Psihologii ne sfătuiesc să ținem cont de următorul fapt: esențial este să fim cât mai aproape de copilul nostru, să încercăm să fim cât mai disponibile pentru el și să ne străduim să întrerupem ceea ce facem pentru a-l asculta cu atenție. Numai așa copilul va simți într-adevăr că se poate baza oricând pe noi și va deveni deschis să comunice mereu cu noi.
Iată de ce, când vrem să-i demonstrăm copilului cât este de important pentru noi, putem încerca, fără probleme, să punem în aplicare trucul oferit de Prințul William.
Citește și: 8 Obiceiuri zilnice care intaresc legatura parinte-copil
Voi ați pus în aplicare până acum „trucul" de creștere al copiilor, ce ne-a fost dezvăluit de către Prințul William?
Surse:
www.brightside.me; www.centerforparentingeducation.org; www.fatherhood.about.com; www.goodhousekeeping.com; www.parentherald.com
Surse poze:
www.splashnews.com;www.youtube.com