În realitate, a înşela nu este o acţiune ce are loc din cauza celuilalt partener, ci este rezultatul a mai multor factori care ţin de persoana care înşeală. Acest lucru se întâmplă atât persoanelor care nu erau adeptele unei relaţii de lungă durată, cât şi celor care ar fi jurat că nu ar face asta niciodată.
Iată care sunt cele mai întâlnite motive pentru care partenerul poate înşela:
Atenţie exagerată din partea partenerului
Probabil îţi imaginezi că, dacă eşti întotdeauna prezentă în viaţa partenerului, îi oferi ceea ce crezi că are nevoie şi eşti disponibilă, nu va avea de ce să fie interesat de altă femeie. Te-ai gândit de multe ori probabil că „mă înşeală doar dacă nu îi sunt alături". Ca în orice alt aspect, extremele nu sunt recomandate. Oamenii stau în relaţii pentru că îşi doresc să aibă sentimentul de apartenenţă, să iubească şi să fie iubiţi, pentru a împărtăşi bucurii şi tristeţi. Asta nu înseamnă că trebuie să trăieşti doar pentru partener şi că tot ceea ce faci şi gândeşti se rezumă la el. Chiar dacă poate, la început, va aprecia atenţia pe care i-o oferi, dacă exagerezi, se va simţi copleşit şi privat de libertate sau chiar te va confunda cu propria mamă. Prin urmare, a se îndrepta spre altă femeie este o metodă de a lua „o gură de aer proaspăt", departe de sufocarea de acasă.
Modificările fizice
Chiar dacă este un aspect superficial al vieţii, felul în care arăţi contează. Asta nu se traduce prin faptul că trebuie să ai măsurile unui fotomodel, ci că este important să te simţi bine în propria piele şi să existe atracţie fizică în cuplu. Dacă atunci când ai început o relaţie, arătai într-un anume fel şi pe parcurs acest lucru s-a schimbat, partenerul poate să nu te mai perceapă la fel. În cazul anumitor persoane, menţinerea unei greutăţi optime este importantă pentru a rămâne atraşi sexual de partener. Kilogramele în plus nu pot afecta doar partenerul, ci şi persoana în cauză. Atunci când nu te mai simţi bine în propria piele, libidoul poate scădea, automat şi dorinţa de intimitate, putând ajunge chiar în punctul de a respinge partenerul, atunci când îşi manifestă dorinţa sexuală. Prin urmare, aceste modificări fizice pot determina o persoană să înşele.
Stima de sine scăzută
Persoanele care au o stimă de sine scăzută caută validare de la cei din jur atât în mediul profesional, cât şi în cel personal. Atunci când un bărbat nu se simte suficient de masculin, de potent sau nu crede că are calităţi pentru care să merite atenţia unei femei, încearcă să compenseze asta şi poate ajunge în punctul de a „ieşi la vânătoare". Atunci când altă femeie îi dă atenţie sau îi răspunde pozitiv la avansuri, va fi un mare plus pentru ego-ul său, chiar dacă nu are sentimente pentru cealaltă femeie. Probabil ştii cazuri în care cealaltă femeie nu pare a avea mai multe atuuri fizice sau comportamentale faţă de partenera oficială şi cu toate acestea, bărbatul înşeală.
Relaţia a devenit stabilă prea devreme
Fiecare relaţie evoluează în propriul ritm, în funcţie de conjunctura în care cei doi parteneri s-au cunoscut, de dorinţele şi de personalitatea fiecăruia. Chiar dacă a devenit un clişeu, a-ţi da întâlniri, a-ţi da şansa de a te cunoaşte mai bine, de a descoperi ritmul şi dorinţele partenerului sunt foarte importante pentru a avea o relaţie echilibrată. Uneori, poţi pica în capcana entuziasmului de început şi să fii tentată să grăbeşti lucrurile, să sari peste anumite etape, să petreci tot timpul pe care îl ai cu persoana de care te-ai îndrăgostit. Chiar dacă unele persoane avansează mai repede decât celelalte, a avea o relaţie foarte serioasă prea devreme poate fi o problemă pe termen lung. Această problemă apare şi în cazul persoanelor care au început o relaţie serioasă de la vârste fragede, prin urmare nu au avut parte de experimentările specifice adolescenţei, dar şi la cele adulte, care s-au grăbit să se mute împreună, să se căsătorească şi să aibă copii. Nu este o regulă ca, dacă simţi din primele luni că vrei să rămâi pe termen lung cu persoana respectivă sau dacă în câteva luni vă mutaţi împreună, partenerul te va înşela, însă există un risc mai mare în acest caz, când relaţia nu a evoluat aşa cum ambii parteneri şi-au dorit, fără compromisuri.
Dorinţa de a salva relaţia
Atunci când relaţia se află într-un moment de criza, unii bărbaţi consideră că dacă se deconectează de la acest factor de stres, relaţia se va salva. Fie că este vorba şi de implicare emoţională sau doar sexuală cu cealaltă femeie, a-şi lua gândul de la problemele de acasă le dă senzaţia că deţin mai bine controlul asupra deznodământului. În tot acest timp, mai mult ca sigur partenera simte această distanţă şi se întreabă „oare mă înşeală?".
Plictiseala
Aşa cum unele persoana iubesc confortul unei relaţii stabile, altele se plafonează în momentul în care a dispărut adrenalina din relaţie, prin urmare o caută în altă parte. Îşi doresc să simtă din nou emoţia începutului, nesiguranţa specifică unei noi cuceriri, pe moment fiind un sentiment mai plăcut decât cel faţă de parteneră.
Lipsa atenţiei din partea partenerului
Aşa cum atenţia exagerată din partea partenerului poate afecta relaţia, la fel este şi în cazul lipsei de atenţie. Cu ataâ mai mult dacă relaţia durează de câţiva ani, este important să păstrezi interesul în relaţie, să îi dai atenţie partenerului şi să-l faci să se simtă apreciat. În cazul în care ajunge să se simtă singur în relaţie, există un risc mult mai mare să înşele.
Răzbunare
Aceste cazuri în care partenerul înşeală pentru că vrea să se răzbune sunt mai rare, dar există. Motivul răzbunării poate fi chiar faptul că celălalt partener a înşelat, plecând de la ideea că dacă sunt „chit", evenimentul va fi uitat mai uşor.
Teama
Chiar dacă pare un paradox, anumite persoane înşeală din teama de a nu suferi. Atunci când înşeli, nu te implici total în relaţia pe care o ai în paralel, prin urmare riscul de a suferi este mai mic, în cazul în care relaţia nu funcţionează. Această practică este ca o autosabotare.
Lipsa satisfacerii sexuale
Chiar dacă partidele de sex satisfăcătoare nu sunt suficiente pentru a menţine o relaţie fericită, acestea sunt foarte importante atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Atunci când plăcerea sexuală lipseşte dintr-o relaţie, riscă să devină una platonică, anostă şi descurajatoare. Dincolo de raţiune şi de gradul de intelectualitate al partenerilor, nevoia de sex este una cât se poate de naturală, iar când aceasta nu este satisfacută, riscul de a înşela este mare.
Valorile morale şi personalitatea fiecărui individ determină dacă poate înşela şi dacă acceptă să fie înşelat. Ţine de convingerile fiecăruia şi de felul în care percepe viaţa, însă un lucru este sigur: există motive psihologice profunde pentru care oamenii înşeală şi acceptă să fie înşelaţi.