Imbratisarile: rol vital in dezvoltarea copilului

Imbratisarile: rol vital in dezvoltarea copilului

Alexandra Negreanu


In viata de zi cu zi, am devenit reticenti in a ne arata afectiunea , chiar si fata de persoanele dragi cum ar fi membrii propriei familii. Acest lucru se datoreaza, partial, datorita stilului de viata agitat pe care il ducem si faptului ca exista mai multe familii monoparentale. Insa cel mai mare efect il are asupra noastra tendinta sexuala pe care au capatat-o aceste mici dovezi de iubire.

Prima imbratisare a unui copil

Vreau sa subliniez un fapt simplu, dar de multe ori trecut cu vederea. Timp de 9 luni suntem purtati in pantecele cald si moale de mama noastra, iar singura companie ne sunt bataile inimii fiintei dragi. Bataia inimii este prima impresie pe care am primit-o de la mamica noastra. De indata ce ne-am nascut, dupa ce am fost curatati si asezati intr-o paturica moale suntem dati in bratele parintilor nostrii. In esenta, experienta de viata incepe cu o imbartisare calda si astfel se formeaza o legatura puternica intre bebelus si parinte.
La un nou-nascut, de exemplu, chiar daca a fost alaptat, scutecul este proaspat schimbat si acesta tot plange, singurul lucru care-l va face sa inceteze este imbratisarea mamei, deoarece atunci se simte protejat.
Observa atunci cand bebelusul tau este de luat in brate de o persoana straina, cum incepe sa ii tremure buzitele. Acest lucru se intampla deoarece, micutul tau simte ca nu se afla in bratele corecte, ca este preluat de un strain, deci nu se simte in siguranta.

Primii pasi spre imbratisarea mamei sau a tatalui

Pe masura ce copilul invata sa mearga, el este cuprins de bratele tale, care-l prind atunci cand este pe punctual de a se rostogoli. Astfel, copilul va incerca sa faca primii pasi pentru a fi luat in brate de mamica sau taticul lui- si mai obtine o imbratisare! Si binenteles tu ca parinte, esti cuprins de emotii, vazandu-ti bebelusul cum intinde bratele spre tine, il vei lua pe sus si il vei strange puternic la pieptul tau , oferindu-i nenumate pupicuri dulci. Atunci micutul va simti ca atata timp cat se afla la pieptul tau nimic rau nu i se poate intampla.

Contactul cu o comunitate larga

Copilul tau a mai crescut si a ajuns la varsta de 3 ani, cand va incepe sa frecventeze gradinita.
Aceasta noua etapa ii face pe parinti sa renunte la pupicuri si imbratisari dese. Ce rusine! Micutul tau se afla la o varsta frageda si este prima oara cand se confrunta cu o masa mare de oameni noi si deasemnea este prima data cand trebuie sa infrunte situatii singur, fara ajutorul tau.
Acum isi vor construi o imagine publica, diferita de cea din familie.Vei auzi de la educatoare ca este un copil retras, timid si cuminte, insa acasa este un/o neastamparata. Este un lucru normal, si noi adultii ne comportam diferit in societate, in functie de tipurile de persoane cu care intram in contact. Insa nu uita, ca acum copilul tau este mult mai perceptibil la influente externe: mass-media, de exemplu. Asadar, familia ramane locul unde gaseste cu adevarat afectiune in conditii de siguranta.

Nu mai este cool sa fie imbaratisat/a

Micutul tau acum e deja la varsta scolarizarii si nu mai accepta sa il imbratisezi sau sa-l saruti in vazul tututror. O imbartisare de noapte buna si un sarut la orice varsta este un gest minunat pentru a ii arata ca il/o iubesti. Acest limbaj non-verbal ii va arata fiiului sau fiicei tale ca totul este in regula si orice se va intampla veti fi impreuna. Insa acum e deja mare, asa ca ii poti oferi o imbratisare de la revedere inainte de va desparti, inca de acasa, astfel vei elimina situatia
stanjenitoare de a fi vazut/ a de colegii de clasa sau de prieteni.
Exista mai multe feluri de imbratisari

Este o realitate faptul ca fetele care cresc intr-o familie iubitoare si afectuoasa vor avea relatii stabile si isi vor incepe viata sexuala la momentul potrivit.
Cunoscand afectiunea fizica din partea membrilor familiei acestea nu vor simti nevoia de a fi iubite si vor fi capabile sa faca diferenta dintre o iubire sincera si o iubire falsa a unui baiat.


Exista imbratisari si imbratisari. Desigur, cu cat inainteaza in varsta copiii vor sesiza diferenta dintre o imbratisare daruita unui prieten, unui parinte sau unui iubit. Insa acest lucru trebuie sa-l invete tot din familie prin comunicarea verbala cat si non-verbala. Inca de la 3-4 ani, trebuie explicat copilului care sunt partile corpului omenesc si care dintre acestea pot fi atinse doar de noi insine si care pot fi expuse. Deasemenea spune-i copilului tau ca isi va putea impartasi unele parti ale coprului cu altcineva atunci cand va fi adult (evita sintagma "cand vei fi mare" deoarece risti sa te contrazici la un moment dat). Daca el sau ea va sti despre ce inseamna o atingere corecta va putea face cu siguranta alegerile pe care tu le consideri bune pentru el sau ea.

Privarea de afectiune nu este o pedeapsa pentru copii

Nu mai pedepsi copilul prin privarea de afecþiune, acesta ar putea fi cel mai rau lucru pe care
il poti invata sa faca vreodata. Chiar daca esti furioasa pe fiul/ fiica ta incearca sa arati diplomatie si nu sa te departezi de el. Nu va intelege decat ca nu-l mai iubesti daca a facut ceva gresit ! Si nu cred ca tocmai lectia aceasta vrei sa i-o predai. Adu-ti aminte ca vor fi si ei parinti la randul lor si vor copia multe din metodele pe care le-ai folosit tu pentru a-l educa.
In concluzie, vreau sa va sfatuiesc sa va imbratisati copiii cat mai des posibil. Lsati-i sa stie cat de mult ii iubiti si invatati-i ca afectiunea este o parte frumoasa si naturala in a fi o fiinta umana.

 

 

Articolul urmator
Refuz să fac temele copilului meu și iată de ce
Refuz să fac temele copilului meu și iată de ce

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?
    Imunitatea la nou-născuți. Are vitamina D un rol în primele luni de viață ale copilului?

    Vitamina D este cunoscută mai ales pentru rolul său în funcționarea normală a sistemului imunitar, a sistemului osos și a sistemului muscular. Parcurgând articolul de mai...

    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

    Știm deja că cititul poveștilor are numeroase beneficii pentru dezvoltarea creierului. Ce se întâmplă, însă, în cazul cărților audio? Au același efect ca și...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului
    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului

    Când vine vorba de sănătatea prichindeilor noștri, noi, mămicile, suntem ca niște leoaice. Îi ocrotim și încercăm să îi protejăm, așa cum știm noi mai...

    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

    Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău
    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău

    Odată cu sosirea toamnei, mulți părinți încep să se gândească să își înscrie copiii la tot felul de activități educative pentru a-i ajuta să își...

    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

    Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului

    Fiecare perioadă din dezvoltarea copilului vine cu multe provocări, însă un sondaj de opinie recent arată că vârsta de 8 ani este cea mai dificilă.

    © 2024 Qbebe