Intersexualitatea înseamnă existența trăsăturilor specifice ambelor sexe la o persoană, fie că acest lucru este vizibil la nivelul organelor sexuale externe, fie că nu poate fi văzut deoarece presupune modificări interne sau la nivel cromozomial.
Potrivit OMS, se estimează că între 1 la 2.000 până la 4.500 de bebeluși se nasc intersexuali. În astfel de situații, cei mai mulți părinți ajung să aleagă sexul copilului și optează pentru remodelarea genitală timpurie, fără să realizeze că cel mai important organ sexual este creierul, care poate implementa încă din viața intrauterină sexul copilului din punct de vedere hormonal.
Există mai multe țări care au recunoscut un al treilea sex sau gen, care nu este nici masculin, nici feminin. O mamă din Australia, de exemplu, povestește pe kidspot.com.au cum fiul ei, James, s-a născut cu ambele sexe și de ce l-a lăsat pe el să aleagă dacă va fi bărbat sau femeie.
De ce am decis să îl las pe fiul meu să aleagă dacă va fi bărbat sau femeie
James a venit pe lume printr-o cezariană destul de complicată, care a necesitat o anestezie generală. Mama copilului povestește cum abia aștepta să își vadă bebelușul nou-născut, imediat cum s-a trezit din anestezie. Spre surprinderea ei, însă, imediat cum a deschis ochii, femeia s-a văzut înconjurată de o „armată” de medici și asistente, care i-au spus că bebelușul ei se născuse cu ambele sexe și că trebuie să rezolve acest lucru înainte să plece acasă.
„Voiau să îi opereze penisul, practic. Am refuzat imediat, mai ales că la rândul meu am trecut printr-o situație similară, în care nu am avut dreptul să aleg ce se întâmplă cu corpul meu. Am vrut că fiul meu să aibă un cuvânt de spus în această privință. Așa că am întrebat: „Poate să își facă nevoile fără probleme?”, iar medicii au răspuns că da, nu mai că nu poate face pipi din picioare”, a explicat femeia.
Bebelușul ei se născuse cu hipospadias, o malformație congenitală în care orificiul uretrei nu se formează la capătul penisului, ci oriunde pe partea anterioară a acestuia, spre rădăcina penisului și uneori chiar în regiunea perineală. Aproximativ 1 copil din 200-300 se nasc cu hipospadias.
Citește și: Cele mai rare anomalii sexuale
„Pentru mine acest lucru nu reprezenta o problemă. Poate că penisul lui arăta diferit față de cel al altor băieți, dar am avut grijă să îi spun lui James acest lucru încă de la o vârstă fragedă. Până la urmă, oamenii sunt diferiți, în general. Pe măsură ce a crescut, a învățat să facă pipi din picioare, pentru că acolo unde există voință, va exista mereu o cale. L-am tratat ca pe un copil normal, până când a început să aibă probleme emoționale din cauza intersexualității.
La pubertate a început să realizeze că nu se dezvoltă la fel ca fratele lui mai mare. Nu avea păr facial, vocea lui nu se îngroșase și era mai mic de înălțime față de restul copiilor. Începusem să mă îngrijorez, așa că l-am dus la medicul specialist și apoi la pediatru, care mi-au spus că e normal să existe unele întârzieri de creștere și de dezvoltare la unii copii. Dar acest lucru l-a afectat foarte tare. A fost victima bullying-ului în adolescență, pentru că era „un băiat pitic”, deci o țintă ușoară. Nu a avut niciodată probleme în a lega prietenii, numai că la un moment dat a trebuit să îl mutăm la o altă școală, unde copiii s-au purtat oribil cu el. Începuseră să îi dea jos pantalonii și să îl lase în chiloți în fața tuturor. Problemele emoționale erau din ce în ce mai mari, așa că odată ce a împlinit 18 ani, James a hotărât să își facă operația pe care eu i-o refuzasem la naștere.
James s-a identificat mereu ca fiind un băiat heterosexual, chiar dacă îi lipseau hormonii specifici. Acum este nevoit să rămână sub tratament hormonal toată viața lui”, explică mama copilului.
Mama lui James povestește că în perioada de creștere, copilul a avut mai multe probleme de sănătate cauzate de lipsa de testosteron. Avea deseori fracturi osoase, iar la un moment dat a fost diagnosticat cu osteoporoză și osteopenie. Însă acum, după operație și tratament hormonal, James duce o viață normală. S-a dedicat sportului și bodybuilding-ului.
„Nu regret că am luat acea decizie când l-am născut pe James. Copiii intersexuali nu sunt diferiți de alți copii, să știți. Încă mai sunt de părere, la fel ca majoritatea medicilor, că dacă intersexualitatea nu amenință viața copilului, operația nu este necesară. Poate doar din considerente sociale, însă cred în continuare că o astfel de decizie trebuie luată de viitorul adult”, a mai precizat mama lui James.
În cazul persoanelor intersexuale, specialiștii nu recomandă o intervenție chirurgicală decât dacă viața lor este pusă în pericol. Astfel, riscul ca viitorul adult să devină captiv într-un trup în care nu se regăsește este diminuat. La maturitate, persoanele intersexuale pot opta să nu se opereze, considerând felul în care s-au născut un gen aparte de cele două recunoscute de majoritatea lumii.
Citește și: Judecătorii au decis: un bărbat transgender care a născut este mama copilului, nu tatăl
- Surse: kidspot.com.au, plannedparenthood.org, who.int, webmd.com
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com