Top 20 cele mai interesante locuri nestiute din Bucuresti

Top 20 cele mai interesante locuri nestiute din Bucuresti

Oana Prisacariu

Ai trăit toată viața ta în Capitală, însă sunt doar câteva locuri pe care ai putea să le numești cu adevărat interesante. Pentru cei dintre voi obișnuiți să vadă Bucureștiul prin lentila ghidurilor turistice sau a recomandărilor online, noi am realizat un top 20 al celor mai interesante și, totodată, puțin cunoscute locuri din metropolă. Așadar, dacă nu știi ce să faci în București, descoperă itinerariul propus de noi.

 

Casa în care a locuit Mița Biciclista

Pentru cei și cele dintre voi care încă mai fac glume cu Coana Mița Biciclista și nu știu, de fapt, nimic despre reputata doamnă, ciuliți mai bine urechile și măriți-vă pupila! Mița Biciclista, pe numele ei adevărat Maria Mihăescu, și-a căpătat renumele după ce a fost prima femeie care să se plimbe pe Calea Victoriei în pantaloni și pedalând la bicicletă, lucru considerat nepotrivit pentru o femeie în jurul anilor 1900. Această domnișoară avea o mașină coupe, mânca doar la Athenee Palace și făcea baie îmbrăcată în costum sumar, spre deosebire de celelalte semene de la acea vreme, care se scăldau înfofolite în halat. A fost o femeie cochetă care a frânt inimile unor bărbați precum Octavian Goga, regele Portugaliei sau regele Ferdinand. Legenda spune că această casă de pe Amzei despre care vorbim, ar fi fost primită de la un amant extrem de bogat. Dacă sunteți vreodată prin această parte a Bucureștiului, profitați de ocazie și faceți-i o vizită, daca nu Miței Biciclista, cel puțin arhitecturii semnate de N.C. Mihăiescu. Fosta locuință a cochetei dudui se află pe Strada Amzei, nr. 9, foarte aproape de Calea Victoriei.

casa-in-care-a-locuit-mita-biciclista-poza-in-detaliu-cu-cladirea casa-in-care-a-locuit-mita-biciclista-poza-intreaga-cu-cladirea

Balta Vrăjitoarelor

La ieșirea din București, spre Ștefănești, în pădurea Boldu-Crețeasca, se află o baltă de numai câțiva metri pătrați, care are în spate o istorie destul de bogată. Se spune că ea ar fi existat încă de pe vremea lui Vlad Țepeș și chiar că aici ar fi fost decapitat domnitorul, însă istoricii nu confirmă acest fapt. După cutremurul din '77, autoritățile române au dispus deversarea mai multor tone de moloz și dărămături în această baltă, însă ele au fost înghițite peste noapte. De asemenea, vrăjitoarele se strâng în fiecare an în acest loc și susțin că de aici își trag puterile și magia. Credința populară arată faptul că, în trecut, femeile care voiau să scape de sarcină, veneau și stăteau câteva minute în această apă pentru a scăpa de prunc. Dincolo de mituri și povești, adevărul este că animalele se tem de acest loc, în care e puțin probabil să întâlnești până și o broască.

poza-cu-balta-vrajitoarelor-o-apa-verde-cu-multa-vegetatie-de-jur-imprejur

Palatul CEC

Situat pe Calea Victoriei, Palatul CEC este o clădire a cărei construcție a început pe 8 iulie 1897 la ordinul Regelui Carol I și al Reginei Elisabeta. Înainte de a fi construit acest edificiu, pe terenul respectiv s-au aflat mănăstirea și hanul "Sfântul Ioan cel Mare", datând din secolul al XVI-lea și consolidate mai târziu, pe timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu. Din cauza stării precare în care se aflau, aceste construcții au fost dărâmate în 1875. Cel care a proiectat actualul Palat CEC a fost arhitectul Paul Gotterau. Designul îmbină stilul gotic cu arhitectura franceză de sfârșit de secol XIX. În prezent, această clădire funcționează pe post de sediu pentru CEC Bank, urmașa fostului CEC (Casa de Economii și Consemnațiuni). Dacă doriți să vizitați obiectivul, aveți la dispoziție stațiile de metrou Universitate și Piața Unirii, autobuzele 104, 123, 124, 385, 336, 601, și troleibuzele 61, 66, 69, 85, 70, 90, 91.

palatul-cec-poza-cu-cladirea-din-exterior palatul-cec-poza-cu-cladirea-din-interior

Fortul 13 Jilava

Construcția Fortului 13 Jilava a început în 1884, după planurile arhitectului militar Henri Alexis Brialmont și urma să fie o adiție la sistemul român de penitenciare. La vremea respectivă, existau 18 asemenea construcții, iar întreținerea lor depășea de trei ori bugetul alocat întregului corp militar. Stilul arhitectural renascentist a atras aprecierea criticilor de artă din toată lumea, înscriind astfel clădirea pe lista celor mai interesante destinații din România. Chiar dacă acest fort se află în afara Bucureștiului, în comuna Jilava, el merită vizitat. Dacă nu pentru structura arhitecturală, măcar pentru lecția de istorie pe care o oferă. Încă de pe vremea regelui Carol I, acest loc a fost destinat deținuților, însă doar pentru scop tranzitoriu, din cauza condițiilor de nesuportat. Cu toate acestea, regimul comunist a transformat fortul în penitenciar cu regim normal și a deplasat aici foarte mulți deținuți politici. Mesaje precum "Dacă vrei să trăiești, bagă paie sub haine" se pot citi și acum pe pereți. Printre deținuții care au executat aici pedepse se numără mareșalul Ion Antonescu, Chivu Stoica, Gheorghe Gheorghiu-Dej. Fortul Jilava se află în apropierea drumului Giurgiu - București, la 10 km sud de capitală și 3 km nord-est de comuna Jilava.

fortul-13-jilava-interior-al-unei-celule-pentru-detinuti-in-care-se-afla-un-pat-cu-o-patura-verde-cu-dungi-albe

fortul-13-jilava-imagine-din-exterior-cu-pereti-albi-si-multa-vegetatie

 

Insula de pe Lacul Morii

Lacul Morii este un lac artificial creat de autoritățile comuniste pentru a împiedica deversările Dâmboviței. Are 246 ha și a fost construit pe locul Bisericii Sfântul Nicolae și al cimitirului aferent, peste care s-a turnat beton. În centrul acestui lac, comuniștii doreau să construiască un fel de insulă pe care bucureștenii să o viziteze în zilele libere. Planurile inițiale includeau magazine, promenade și așa mai departe, însă lucrările au fost oprite în '89. Deși această insulă a servit, după Revoluție, pe post de destinație pentru foarte multe concerte și manifestări artistice, în zilele obișnuite ea nu este decât o bucată de teren pe care se găsesc salcii și boscheți. Cu toate acestea, ea rămâne pe lista celor mai apreciate destinații pentru fotografii pasionați de peisaje neobișnuite. Ca să ajungi aici, ai nevoie de o mașină, așa că pune bani deoparte pentru taxi sau, după caz, combustibil și de o hartă. Alege drumul asfaltat și nu poteci obscure. Călătorie plăcută!

 insula-de-pe-lacul-morii-poza-cu-coloane-albe-si-o-alee

insula-de-pe-lacul-morii-monument-cu-cinci-coloane-inconjurat-de-alei-si-copaci

Cimitirul Bellu

Acest cimitir situat la intersecția Șoselelor Giurgiului, Olteniței, Viilor și Caii Șerban Vodă primește aprobare de construcție pe locul grădinii baronului Barbu Bellu, iar lucrările demarează în 1852 sub îndrumarea arhitectului Alexandru Orescu. Pictorul Lecca este cel care finisează capela și obiectele de cult din ea. Din 1860, cimitirul Bellu trece sub administrația primăriei și a consiliului capitalei. Este probabil cel mai cunoscut edificiu de acest gen din București, poate și datorită faptului că aici, pe Aleea Artiștilor, sunt îngropați unii dintre cei mai importanți oameni de cultura din România: George Bacovia, Nichita Stănescu, Ion Barbu, I. L. Caragiale, Toma Caragiu, Tudor Mușătescu, Hortensia Papadat-Bengescu, George Pruteanu, Marin Preda, Florian Pittiș și alții.

Ceea ce face din acest cimitir un loc mai mult decât interesant este și povestea țesută în jurul unor morminte și monumente. Există o frumoasă statuie cu ochi de smarald realizată de Rafaelo Romanelli, care o reprezintă pe Katalina Boschott, o femeie care rămâne învăluită în mister. Doar o enigmatică inscripție ce poate fi citită pe mormântul ei: 'Cet animal de médecin m'a tuée! Herkulesbad-Mehadia 11-12 Août 1906'. (Acel nenorocit de doctor m-a ucis!) îi spune povestea. Moartea ei nu a fost în 100 de ani explicată, iar rezolvarea misterului duce întotdeauna spre soția geloasă a amantului Katalinei.

Mormântul soților Poroineanu, care s-au iubit atât de mult, este, de asemenea, marcat de o statuie semnată de talentul lui Romanelli, care le spune povestea emoționantă: cei doi au descoperit ca erau frați și s-au sinucis.

Arta funerară a lui Karl Storck este și ea un punct de interes, excelând cu capela gotică Alexandru Costescu.

Ca să ajungeți la Cimitirul Bellu, aveți mai multe variante: stația de metrou Eroii Revoluției, autobuzele 116, 232, 323 și tramvaiele 11, 12, 17, 19. Iar site-ul cimitirului (www.bellu.ro) este cât se poate de bine pus la punct, oferind o hartă detaliată și interactivă a mormintelor.

 cimitirul-bellu-bust-katalina cimitirul-bellu-poza-din-exterior-cu-capela-gotica

cimitirul-bellu-monument-cu-sotii-poroineanu-inconjurat-de-vegetatie

Casa Melik - cea mai veche casă din București

Casa Melik sau Muzeul Theodor Pallady se află pe Strada Spătarului, nr. 22 și este cea mai veche locuință din Capitală. A fost construită în 1750 de armeanul Hagi Kevork Nazaretoglu și în prezent găzduiește tablouri pictate de Theodor Pallady, peste 800 de desene datând din perioada în care pictorul român și-a făcut ucenicia la Paris. Alaturi de acestea, mai pot fi admirate cele 1270 de piese de colecție aparținând familiei Serafina și Gheorghe Răuț, printre care se numără lucrările unor artiști precum Lubin Baujin, Edmond Aman Jean, Carolus Duran, Camille Corot, sau olandezi, precum Jan van de Capelle. Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre această casă și despre muzeul pe care îl găzduiește, puteți să trimiteți un mail la national.art@art.museum.ro sau să sunați la numărul de telefon 021 2114979. Puteți ajunge aici cu autobuzul 311, troleibuzele 66, 69, 70, 85, 90, 92 și tramvaiul 21.

casa-melik-cea-mai-veche-casa-din-bucuresti-imagine-din-exterior-cu-cladirea-alba-intr-o-curte-plina-cu-iarba-copaci-si-flori

casa-melik-cea-mai-veche-casa-din-bucuresti-imagine-din-interior-cu-parchetul-maro-si-lucrurile-de-decor-vechi

Desenele din intersecția Știrbei cu Berzei

Zidurile rămase goale după demolările făcute pentru bulevardul Buzești-Berzei-Uranus au, de câteva luni, o față nouă. Dacă vreți să admirați opera unor artiști ai graffitiului autohton precum Allan Dalla, Irlo, Nego, Lux si Pisica Pătrată, luați autobuzul 368 și coborâți în stația Cișmigiu. Mergeți pe jos pentru a admira de aproape desenele și nu uitați să faceți fotografii. Poate vă va face plăcere să știți că aceste desene nu sunt unele clandestine, făcute pe furiș, ci rezultatul unui concurs la care a pus umarul și Primăria Capitalei. Toate desenele au fost realizate în decursul a cinci zile, iar zona se dorește a fi considerată unul dintre paradisurile ramurii pop-art românești și al artei graffiti. Nu se percepe taxă la intrare, iar singurul lucru pe care trebuie să îl aduceți cu voi este aparatul foto.

 Stația de metrou Politehnica

Ne-am gândit și la vremea de afară și ne-am dat seama că s-ar putea să nu aveți chef de frumos pe o temperatură ca aceasta și de aceea vă propunem o călătorie în Cretacicul superior, la propriu. Tot ce trebuie să faceți este să coborâți la stația de metrou Politehnica și să puneți blitzurile în funcțiune. Această stație a fost dată în folosință în 1983 și este pavată cu plăci mari de marmură și granit ce conțin fosile de acum 180 de milioane de ani. Mai precis, oamenii care coboară la Politehnică au șansa să calce pe rămășițele unor viețuitoare care trăiau pe Pământ atunci când tot ce vedeai în zare era apa. Deși poate părea că totul a fost plănuit dinainte de către constructori, adevărul este ca ei s-au grăbit să termine totul la timp și au extras materialul din Munții Apuseni interesându-se doar de...culoare! Descoperiri ulterioare au arătat faptul că bucureștenii calcă, din 1983 și până azi, pe un ocean pietrificat. Cine ar fi crezut?

 statia-politehnica-metrou-colorat-si-oamenii-care-merg-agitati-pe-peron

 statia-politehnica-detaliu-pe-podeaua-cu-fosile-vechi

Bistroul de arte Acuarela

Pe Polonă, la numărul 40, se găsește Galeria Imbold, lansată în decembrie 2012. Daca nu ați vrea, totuși, să mergeți la expozițiile ei, ar trebui să urcați la mansardă pentru o atmosferă neobișnuită, dar primitoare. La Acuarela se bea bere cu ghimbir, fără alcool, se ascultă muzica bună și se împărtășesc cele mai neobișnuite povestiri de vacanță. Sunt și canapele pentru cei care au mers mult pe jos ca să ajungă la destinație, iar parterul face loc unei adevărate colecții de artă contemporană și nu numai. O curiozitate: dacă berea cu ghimbir începe să își facă efectul, simțiți-vă liberi să vizitati Le WC, probabil cel mai simpatic și amuzant loc de... meditație din București, unde chiuveta este o găleată cu toartă roșie și rafturile sunt pline de cele mai interesante obiecte. Bistroul este deschis în fiecare zi, între orele 10-24. Puteți ajunge aici cu autobuzul 135 sau pe jos, după ce ați coborât la stația de metrou Piața Romană.

bistroul-de-arte-acuarela-interior-cu-mese-din-lemn-scaune-din-lemn-si-decoratiuni-rustice

bistroul-de-arte-acuarela-imagine-din-curte-unde-sunt-amenajate-mese-si-scaune-din-lemn-iar-pe-pereti-sunt-rame-goale-pentru-tablouri

Schitul Darvari

Referindu-se la Schitul Darvari, Nicolae Steinhardt spunea că "nu poate să nu atragă prin micimea, grația si liniștea lui tupilată". Acest mic lăcaș de cult a fost construit în 1834 și poartă hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Învierea Sfântului Lazăr. La început, schitul a fost construit pentru familia Darvari și apropiații ei, însă curând a devenit un loc preferat de întreaga comunitate. Proprietarii pământului pe care este ridicată construcția au dispus aducerea a 12 calugărițe care să cânte la slujbe și să se ocupe de întreaga organizare. În 1864, odată cu secularizarea averilor mănăstirești, cele 12 călugărițe s-au vazut nevoite să plece la mănăstirile Ciorogârla și Pasărea. Regimul comunist a transformat această mănăstire în biserică de mir.

În 1989, schitul este redeschis tuturor vizitatorilor, însă, din cauza fumului abundent folosit în perioada comunistă, picturile s-au șters, așa că lăcașul a trebuit închis și restaurat. Lucrările au durat până în 1996, când Părintele Sofian, starețul Mănăstirii Antim, a terminat de repictat pereții. În 2002 au fost restaurate chiliile deteriorate. De ce să vizitați schitul Darvari? Din mai multe motive: pentru a admira arhitectura bisericească, picturile murale, pentru că aveți nevoie de liniște și pentru că nu vă lipsește curiozitate istorică. Adresa este str. Schitul Darvari, nr. 3, sect. 2, București, cod postal: 020473, mijloace de transport: tramvai 5, 16, troleibuz 79, 86, autobuz 133, 135, 226. Și, da, schitul are și site: www.schituldarvari.ro. 

schitul-darvari-imagine-din-exterior-cucaldirea-alba-care-are-un-balcon-plin-cu-flori-iar-in-curte-sunt-doua-banci-verzi

schitul-darvari-curtea-cu-multe-alei-copaci-inalti-si-multe-corpuri-de-cladire

Străzile în trepte și magnoliile din Cotroceni

Pentru cei și cele dintre voi care se plâng în fiecare zi de faptul că Bucureștiul nu oferă nimic interesant sau palpitant, că totul în jur e gri și că, atunci când vine iarna, parcă lucrurile se înrăutățesc, le sugerăm să viziteze câteva străzi în trepte. E adevarat că e posibil să te rătăcești cu harta în mână, însă, dacă ești în pas cu tehnologia și porți în permanență un GPS la tine, s-ar putea ca această vânătoare de trepte să ți se pară distractivă. Începi din zona Cotroceni, cu străduța care face legătura între Alexandru Vitzu și Grigore Romniceanu (în apropiere de Liga Profesionistă de Fotbal). Deși aceste trepte au fost betonate prost de-a lungul timpului și nici gunoaiele nu au întârziat să apară, nu aveți cum să nu observați potențialul fotografic al zonei.

Dacă sunteți în părculețul Romniceanu, o să vedeți că în apropiere există o alee îngustă care dă în strada cu același nume și care în trecut era în trepte. Cu timpul, însă, ele s-au nivelat, așa că totul arată ca un fel de podea vălurită acum. O idee bună ar fi să nu vii cu bicicleta, deoarece nu prea o să ai loc de manevrare. Tot în Cotroceni găsim și străduța Nanu Muscel, care, deși nu este în trepte sau în pantă, are o curbură destul de strânsă, cam cât un semicerc, este îngustă și, de fapt, nu duce nicăieri, fiind mai mult o fundătură.

Dacă vrei să vezi cum e să te plimbi pe acoperișurile oamenilor, mergi pe Colina Filaretului și caută străduța Xenofon. Aceasta își desfășoară treptele de la acoperișul caselor și până la nivelul străzii, ceea ce înseamnă că o sa ai probabil cea mai amplă vedere a construcțiilor din zonă. Alte asemenea destinații: străduța care leagă Aleea Mitropoliei de strada Ienachiță Văcărescu, strada Verzișori, din zona Cuza-Vodă, care se întinde prin curtea unor fabrici și ateliere (atenție la câini!). Dacă mai găsești și altele, spune-ne și nouă!

Și dacă v-am convins să vă plimbați prin Cotroceni, programați-vă vizita prin aprilie, când înfloresc magnoliile. Îndrăgitul copac este un arbore foarte popular în cartier, și se spune că magnolia a fost plantată o dată cu platanii în vremea domniei lui A. I. Cuza, aduși fiind de ambasadorii săi. Deși ea trăiește de 95 de milioane de ani pe planeta noastră, noi am descoperit-o abia în 1700. Și pentru că este atât de "bătrână", de pe vremea când nici măcar albinele nu existau, este specializată pe polenizarea cu ajutorul gândacilor. Iată o plantă căreia merita să îi faceți o fotografie. 

strazile-in-trepte-si-magnoliile-din-cotroceni-strada-xenofon

copac-plin-cu-flori-de-magnolie-in-cotroceniu-poza-in-detaliu

Terasa MNAC

Pentru cine suferă și acum la gândul că această Casă a Poporului nu este chiar a poporului: nu fiți triști, dragilor. Din fericire, fix în inima stimabilului stabiliment există terasa MNAC (Muzeul Național de Artă Contemporană). E adevărat că, dacă nu ești elev sau student, trebuie să plătești un bilet de intrare în valoare de 5 lei și să faci față cu brio testului de la detectorul de metale, însă priveliștea merită toate bătăile de cap. În general, cei care vin la această terasă urmează următorul itinerariu: comandă la bar, se așează la masă, dar, fiindcă nu le vine să stea locului când au la dispoziție o asemenea priveliște, se ridică și încep să se plimbe. Nu vă mai spun cât de încântați sunt chelnerii care nu își găsesc clienții acolo unde i-au văzut ultima oară!

Din păcate, cu toate că priveliștea e frumoasă, nu ai cum să nu observi discrepanțele de textură și material din construcția Casei Poporului, așa că îți sugerăm să rămâi înăuntru, unde e muzica bună, poți să citești una dintre cărțile de artă contemporană care ți se pun la dispoziție și să te bucuri de liniște.

Dacă te-ai decis că vrei să îți îneci necazurile și supărarea în alcool, terasa MNAC nu e destinația potrivită, deoarece aici găsești doar câteva sortimente de băutură, cele mai multe dintre ele fiind non-alcoolice. La capitolul mâncare, lucrurile s-au mai ameliorat. Față de anul trecut, când tot ce puteai să comanzi erau covrigeii, napolitanele și alunele care oricum se impuneau pentru băutorii de bere, acum aveți șansa să vă delectați și cu 3 tipuri de salate (ton, brânză și pui).

În general, cei care ajung la această terasă au trecut în prealabil prin MNAC și au admirat câteva expoziții, timp în care li s-a făcut foame/sete. Nu e un loc în care să faci nunți sau botezuri și nici pentru zile de naștere nu îl recomandăm. La urma urmei, oamenii care vin aici vor sa fie liniștiți. Dacă vă interesează să vizitați această terasă, o gasiti la etajul 4 al MNAC din Casa Poporului, intrarea din Calea 13 Septembrie, aripa E4. Pentru cei care vin cu mașina, o veste proastă: deși e loc berechet pentru ea în apropiere, nu veți avea voie să o parcați decât la câteva străduțe depărtare. În rest, voie bună și curiozitate cât cuprinde!

terasa-mnac-interior-cu-ferestre-mari-bar-cu-multe-scaune-de-jur-imprejur

doua-femei-care-stau-pe-terasa-mnac--la-o-masa-cu-umbrela-alba-in-exterior-vis-a-vis-de-casa-oporului

Dizainar, magazin-concept de design românesc

Dacă te-ai săturat de aceleași produse decorative pe care parcă fiecare femeie le-a moștenit în subconștient de la generații și generații de babe, nu e cazul să te panichezi: casa ta va fi mult mai energică după o scurtă vizită la Dizainar, probabil cel mai nonconformist și jucăuș magazin de design românesc. Fie ca ești oltean și vrei un praz stilizat care sa îți aducă aminte de acasă, fie ești în căutarea propriului izvor de creativitate, la Dizainar toată lumea este binevenită, cu condiția să își anunțe în prealabil prezența printr-un telefon amical. Nu vă gândiți ca veți da peste plictisitoarele ștergare, care oricum populează toate târgurile de sărbători, deoarecere Dizainar nu promovează decât produsele de serie mica și pe cele unicat, scopul fiind acela de a folosi folclorul ca punct de plecare, și nu de a copia fidel obiecte tradiționale.

Ce cumpărăm de la Dizainar? De toate pentru toată lumea: scaune și mese din plută, împletituri din papură, ceasuri în formă de cap de iepure (din lemn), animale de pluș handmade, veioze și lămpi care au gen și personalitate (lampa "She", pentru femei, de exemplu), autocolante, grafică, fotografii, rame ingenioase, perne decorative de toate formele și mărimile. Artiștii care aprovizionează magazinul sunt: Radu Stanimir, Silvia Cornea, Alexe Popescu, Florin Poptean și mulți alții. Când cumpărăm de la Dizainar? Când vrem să facem un cadou, când casa are nevoie de un suflu nou, când am vrea un ceas neobișnuit pentru perete si cu oricare altă ocazie.

Adresa este: Str. Puțul cu plopi nr. 17 Telefon: 021 311 3384, iar în zona Cișmigiu puteți ajunge cu metroul (Stația Izvor), sau cu autobuzul (336, 601, 69, 185 etc). Asigurați-vă ca sunați înainte de a merge, ca să fiți siguri că e cineva "acasă" și lăsați-vă imaginația să zburde cât de mult vrea ea!

dizanair-magazin-concept-de-design-romanesc-poza=din-interior-cu-o-canapea-galbena-scaune-verzi-pahare-colorate-obiecte-de-decor-colorate

dizanair-magazin-concept-de-design-romanesc-camera-cu-o-masa-din-lemn-si-scaune-colorate-pe-care-se-afla-pahare-colorate-iar-in-jurul-ei-sunt-multe-obiecte-de-decor

Oțetarul din Dionisie Lupu, copacul care a înghițit un gard

Pe Dionisie Lupu, la nr 52, locuiește un supraviețuitor. Nu a fost în războaie, nu are pensie de veteran și nici nu se plimbă pe la conferințe fandosite că să spună cât de importantă este viața lui, dar, în universul cotidian, nici nu ai nevoie de o dovadă mai mare de ambiție și perseverență. Da, vă vorbesc despre un copac care a înghițit gardul metalic și nu pare că ar vrea să se dea bătut până nu ajunge în mijlocul străzii. Copac fiind, nu ai prea multe posibilități atunci când cineva îți trântește un gard solid fix la câțiva centimetri de scoarța ta, nu? Poți să te dai puțin înapoi, ca să nu te simți în plus, sau poți să te usuci încet de ciudă. Să inghiți zăbrelele din metal e un act de curaj.

Pentru cine trece printr-o perioadă mai grea și are nevoie de sprijin, nu recomandăm plânsul incontrolabil la telefon la ore târzii. Îmbrăcați-vă bine, luați un taxi sau ce alt mijloc de transport vă este vouă mai comod și mergeți pe strada Dionisie Lupu, la nr 52, unde vă așteaptă un oțetar falnic! Nu e nevoie să veniți cu ode sau jertfe, e suficient să apreciați metafora: dacă un biet copac reușește să supraviețuiască având niște zăbrele de metal în "burtă", la fel și voi puteți să vă dizolvați singuri fricile și temerile. Și capul sus, da?

femeie-bruneta-si-tunsa-scurt-priveste-si-intinde-mana-spre-otetarul-din-dionisie-lupul-copacul-care-a-inghitit-un-gard

otetarul-din-dionisie-lupul-copacul-care-a-inghitit-un-gard-poza-din-departare

Castelul Țepeș

Daca treceți vreodată prin parcul Carol și aveți destul timp la dispoziție pentru a descoperi un obiectiv turistic mai puțin obișnuit, cu aspect medieval și neapărat construit din cărămidă roșie, nu trebuie să mergeți foarte departe: în mijlocul parcului se află Turnul de Apa construit de arhitecții Ștefan Burcuș și V. Stephănescu în 1906, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a lui Carol I, prilej cu care autoritățile române au dispus organizarea celebrei Expoziții Generale Române.

Castelul despre care vă vorbim s-a vrut a fi util, în el urmând să fie adăpostit un rezervor de apă, însă nu și-a îndeplinit niciodată menirea și a rămas în istorie mai mult datorită faptului că preia din arhitectura palatului lui Țepeș de la Poienari, județul Argeș. Cei interesați pot să admire această construcție pe strada Candiano Popescu, nr 6, București. 

Din păcate, accesul înăuntrul castelului este permis doar de două ori pe an, din motive de siguranță (din 2004, Castelul funcționează ca sediu al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor): de Ziua Eroilor (Înălțarea Domnului) și de Ziua Armatei (25 octombrie). Cu toate acestea, vizita va fi una memorabilă: pe lângă stilul arhitectonic inconfundabil, va veți delecta și cu o superbă priveliște a parcului Carol și veți putea vizita, de asemenea, Mausoleul și Mormântul Soldatului Necunoscut.

 castelul-tepes-imagine-din-exterior-vara-in-care-se-vede-si-un-copac-verde-in-fata-cladirii

 castelul-tepes-imagine-toamna-langa-cladire-se-afla-niste-copaci-carora-le-au-cazut-frunzele

Mănăstirea Chiajna

Avem și doritori de mister în public? Dacă da, mănăstirea Chiajna este locul în care ar trebui să meargă. Ce poate fi mai misterios decât o biserică aflată între două cimitire, care nu a fost niciodată sfințită și în preajma căreia puțini localnici se aventurează? Mai adăugăm faptul că aici nu a slujit niciun preot niciodată și ca existența ei de lăcaș de cult este aproape inexistentă, din cauza că ciuma a transformat-o într-un loc blestemat.

Pe pereții acestei clădiri părăsite sunt tot felul de mesaje ciudate. De asemenea, o pereche de îndrăgostiți și-a inscripționat numele pe zidul clădirii, lucru cel putin straniu. Există foarte multe filmulețe online despre dispariția a doi studenți în preajma acestui loc și chiar câteva anchete de crimă, iar localnicii jură cu mâna pe inimă că au văzut fantome aici și că nu e bine să vizitezi zona dacă ești slab de înger.

Cu toate acestea, construcția este o bijuterie arhitecturală și chiar mi-aș dori să treceți peste poveștile de tot soiul și să fiți interesați de acest aspect, în primul rând. Alegerea e a voastră! Doritorii trebuie să știe că aici se poate ajunge doar cu un mijloc de transport personal sau cu taxiul, întrucât mănăstirea se află într-o parte destul de necirculată a cartierului Giulești-Sârbi. Cine merge acolo și face câteva poze frumoase, să nu le țină pentru el și să le împărtășească și cu voi!

manastirea-chiajna-poza-din-exterior-unde-se-vede-ca-manastirea-se-afla-pe-un-camp-verde

manastirea-chiajna-poza-facuta-din-exterior-din-departare

Biserica Stavropoleos

Nu credem că mai e cineva în București care să nu fi auzit de Biserica Stavropoleos, însă câți dintre voi ați și vizitat-o? Ea a fost construită în 1724 de un calugăr grec pripășit pe meleagurile noastre, pe nume Ioanichie și este, probabil, cel mai grăitor exemplu de arhitectură brâncovenească. Din păcate, cutremurele din 1802 și 1838 au produs adevărate daune, ceea ce înseamnă că o mare parte din ea a trebuit refăcută. Lucrarea de mare anvergură i-a revenit reputatului Ion Mincu, însă nu a putut fi dusă la bun sfârșit, întrucât arhitectul a decedat în 1912.

Cel care a finisat totul a fost un elev de-al lui Ion Mincu, pe nume Alexandru Zagoritz. Dacă tot mergeți să vizitați biserica Stavropoleos, nu uitați să treceți și pe la colecția de obiecte de cult, consultați biblioteca și faceți cât de multe fotografii puteți. Adresa este: strada Stavropoleos, nr 4, București (Centrul Vechi, în spatele Muzeului Național de Istorie). Puteți ajunge aici cu metroul, stațiile Piața Unirii și Universitate sau cu autobuzul (601, 185, 336, 69, 85 etc).

biserica-stavropoleos-imagine-din-exterior-cu-cladirea-in-care-se-pot-vedea-si-oamenii-care-se-plimba-in-jurul-ei

biserica-stavropoleos-imaginea-din-curtea-interioara-unde-este-o-masa-doua-scaune-de-lemn-copaci-inalti-si-coloane-de-jur-imprejur

Școala Centrală

Pe 19 martie 1851, domnitorul Barbu Stirbey poruncește înființarea "Pensionatului Domnesc de Fete", cunoscut azi drept Școala Centrală din București. Scopul acestei instituții era acela de a le educa pe fetele de viță nobilă, însă nu acesta este motivul pentru care școala a căpătat notorietate.

Spre sfârșitul secolului, arhitectul Ion Mincu a fost însărcinat cu proiectarea unui nou sediu (aflat acum în plin proces de restaurare). Așa cum scrie și la intrare, lucrările au început în 1890, iar rezultatul s-a dovedit a fi unul spectaculos. Vă semnalez brâul din ceramică ce împodobește fațada și porticul interior, o adevarată dovadă de virtuozitate arhitecturală. De asemenea, clădirea este în formă de patrulater, în centru existând o gradină spre care dau o mulțime de ferestre mari, luminoase, proiectate în stilul neo-românesc.

Pe fațadă sunt zugravite portretele unor mari personaliăți istorice, cum ar fi Clara Doamna, Elena Rareș, Doamna Chiajna, Carmen Sylva și Elena Cuza, adică o adevarată panoplie de exemple pentru viitoarele eleve ale școlii. Printre cele care au învățat aici se numără scriitoarele Zoe-Dumitrescu Bușulenga, Lucia Demetrius și chiar actrițele Ana Cartianu, Oana Pellea ori Smaranda Gheorghiu, celebra militantă feministă. Dacă vreți să vizitați școala, adresa este str. Icoanei, nr 3-5, sector 2, București. Puteți ajunge aici cu troleibuzul (79, 86), tramvaiul 5, autobuzul (133, 136, 226, 385) sau cu metroul (stația Piața Romană).

scoala-centrala-imagine-cu-detaliu-pe-ferestrele-inalte-din-care-una-este-deschisa

 scoala-centrala-imagine-din-curtea-interioara-care-este-plina-cu-flori-rosii

Trenul Regal

Daca ai trecut de câteva ori pe lângă pădurea dintre Mogoșoaia și Buftea și ai întâlnit semnul "Trecerea interzisă", întrebându-te ce se găsește dincolo de el, noi îți oferim răspunsul. Dacă obții aprobare de trecere, ajungi într-o zona deținută de CFR unde zace Trenul Regal, o bijuterie a căilor ferate, care funcționează perfect și poate fi închiriată pentru suma de 15 000 euro/ zi. Cam mult pentru buzunarul nostru, dar să arunci o privire nu costă nimic.

Trenul despre care vă vorbim a fost realizat la ordinul regelui Ferdinand și finalizat în 1928, însă în același hangar se mai află alte două trenuri care i-au aparținut lui Ceaușescu. Cu primul, au călătorit personalități precum Carol al II-lea, Regele Mihai, dar și foști conducători precum Nicolae Ceaușescu sau Gheorghe Gheorghiu-Dej. În 1984, Ceaușescu a decis că vrea să aibă propriile trenuri, așa că a comandat două: au motoare Rolls Royce, ating peste 160 km/h, iar două dintre cele 17 vagoane sunt blindate. Ce putem să găsim în aceste trenuri? De toate, de la săli de ședință, restaurante, dormitoare și până la sufragerii, zone de relaxare și vagonul secret, la care nu are nimeni acces.

Ar mai fi de menționat că aceste două trenuri comuniste au câte un aruncător de grenade cam în fiecare colțișor. Totul este tapetat, mobilierul e lucrat manual, din lemn alb, cuverturile sunt din matase fina, iar peste tot sunt sertare secrete in care se spune ca erau tinute arme. De asemenea, o sa dati de foarte multe pasaje si usi secrete si asa mai departe.

Cu toate acestea, nu toată lumea poate să viziteze, așa că informează-te din timp cum ai putea să obții aprobare. De asemenea, vă trebui să mergi cu mașina ta sau să rogi un prieten, pentru că nu prea ai mijloace de transport care să te ducă la destinație. În cazul în care mergi acolo și faci câteva poze senzaționale, trimite-ni-le și nouă!

trenul-regal-poza-din-exterior-cu-un-vagon-rosu-inchis-iar-in-fata-lui-este-unul-albastru

trenul-regal-un-vagon-care-are-canapea-si-perdea-rosie-o-haina-neagra-cu-alb-si-un-radio-vechi

trenul-regal-vagon-de-dormit-cu-pat-rosu-pe-care-se-afla-perne-albe-chiuveta-alba-si-perdea-rosie

Locuri de văzut apusul în București

Apusul este magic și îl poți vedea în unele dintre cele mai frumoase locuri din București. Mai jos găsești câteva locații cu adevărat speciale.

1. Linea/ Closer to the Moon

Este un restaurant aflat pe acoperișul unei clădiri de pe Calea Victoriei. Fiind situat fix în inima orașului, Linea/Closer to the Moon oferă o priveliște superbă în momentul apusului. Vara poți sta la mesele amenajate cu mult bun gust, iar în sezonul rece se instalează igloo-uri speciale, care oferă confort și nu perturbă priveliștea către oraș. Linea este clar un loc de vizitat în București, ținând cont de faptul că majoritatea persoanelor publice au măcar o fotografie de acolo.

terasa-linea-closer-to-the-moon-de-pe-care-se-vede-apusul-niste-mese-de-metal-si-un-igloo

2. Parcul Regele Mihai I al României

Cunoscut nouă sub numele de Parcul Herăstrău, este poate cel mai vizitat loc de pe timpul verii. Punctul de atracție central sunt bărcile și vaporașele ce înconjoară lacul Herăstrău și oferă o priveliște de neuitat la apus. Dacă nu vrei o plimbare pe apă, atunci ai la dispoziție aproape șase kilometri de alei în jurul lacului. Parcul Regele Mihai I a fost construit în anul 1936, pe malurile unui lac care face parte din lanțul antropic al râului Colentina. Dacă nu ai fost până acum în Parcul Regele Mihai I, atunci trebuie să te grăbești, deoarece este clar unul dintre cele mai speciale locuri de văzut în București.

peisaj-cu-lacul-herastrau-la-apus-cand-totul-este-de-culoare-mov-si-portocaliu

3. Arcul de Triumf

Este un monument emblematic pentru București. Arcul de Triumf face parte din lista cu locuri de vizitat în București, fiind simbolul victoriei României în Primul Război Mondial, atunci când toate teritoriile ocupate de români s-au unit. Arcul de Triumf se poate vedea foarte bine de la exterior, dar partea cu adevărat interesantă este vârful. Se poate urca acolo, iar la apus poți observa o priveliște caldă roșiatică asupra zonei de nord a Capitalei.

arcul-de-triumf-din-bucuresti-seara-intr-un-oras-plin-de-lumini

4. Cheiul Dâmboviței

Râul Dâmbovița străbate Capitala pe o distanță de 22 de km. De-a lungul malurilor râului Dâmbovița sunt amenajate foarte multe terase și restaurante. În momentul apusului, culoarea portocalie-roșiatică se oglindește în apa râului, iar priveliștea este cu adevărat magică. De aceea, Cheiul Dâmboviței face parte din lista perfectă de locuri de vizitat seara în București.

priveliste-cu-cheiul-dambovitei-la-apus-atunci-cand-toate-luminile-sunt-aprinse-in-oras

Locuri de vizitat în Centrul Vechi București

1. Pasajul Macca-Villacrosse

Pasajul Macca-Villacrosse își are originile la jumătatea secolului al XIX-lea și face legătura între Calea Victoriei și Strada Lipscani. Pasajul poartă numele arhitectului Xavier Villacrosse și este acoperit cu sticlă galbenă. Dacă treceți prin București, Pasajul Macca-Villacrosse este unul din locurile neapărat de văzut în București.

pasajul-macca-villacrosse-unde-sunt-cafenele-si-oameni-care-stau-la-terase

2. Grand Hotel de Boulevard

Grand Hotel de Boulevard este un hotel situat în centrul Bucureștiului, construit între anii 1865 și 1871. Se află la intersecția dintre Calea Victoriei și Bulevardul Elisabeta și a fost primul hotel bucureștean care a avut apă curentă. Dacă nu știi ce să vizitezi în București, Grand Hotel de Boulevard este o clădire istorică deosebit de importantă, cu un stil arhitectural specific sfârșitului de secol XIX.

3. Muzeul Curtea Veche

Muzeul Curtea Veche este una dintre cele mai vechi mărturii ale istoriei bogate a Bucureștiului. Acest complex istoric datează din secolul al XIII-lea și a fost integrat în incinta Curții Domnești, care a fost reședința principilor Țării Românești încă de la 1300. Cea mai importantă perioadă a acestui loc a fost în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, între 1688 și 1714, atunci când pământurile ce aparțineau acestei reședințe erau de 25.000 de metri pătrați, însă clădirea păstrează și elemente din timpul domniei lui Vlad Țepeș. Nu putem vorbi despre locuri importante din București fără să menționăm Muzeul Curtea Veche, un așezământ cu o istorie deosebit de bogată atât pentru acest oraș, cât și pentru întreaga Românie.

muzeul-si-biserica-curtea-veche-vara-care-au-porti-verzi-si-multa-vegetatie

4. Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc este unul dintre cele mai vechi și importante obiective turistice din București. A fost construit în secolul al XIX-lea de către Manuc Bei, un negustor armean și este locul unde a fost semnat Tratatul de la București din 1812.

Hanul a fost renovat sau consolidat de mai multe ori de-a lungul istoriei și este unul dintre locurile importante din București pe care oricine trebuie să le vadă.

poza-cu-hanul-lui-manuc-din-exterior-iar-in-jurul-lui-sunt-oameni-care-se-plimba

Locuri de vizitat în România

1. Rezervația Grădina Zmeilor

Superba „Grădina Zmeilor” este o rezervație naturală din România, situată în județul Sălaj, ce impresionează prin peisajele formate din stânci de toate mărimile și formele. Aceste formațiuni, care sunt rezultatul eroziunii în rocile de gresie, fac rezervația unică la noi în țară, iar anumite stânci au fost botezate pentru lururile pe care le reprezintă. Ele poartă denumirile de „Zmeul și Zmeoaica”, „Moșul”, „Călugării” și multe altele. Locul este înconjurat și de legende, una dintre ele fiind cea potrivit căreia o fată s-a îndrăgostit de un soldat, însă mama ei vitregă nu a fost de acord cu această relație și a blestemat-o pe fată, care s-a transformat într-o statuie de piatră.

2. Biserica din pustietate

În județul Satu Mare se află o biserică a cărei existență pare să fie un mister. Lăcașul de cult se regăsește în mijlocul unui câmp, nefiind înconjurată de altă clădire sau așezământ. Se spune că ușile acestei biserici se deschid singure o singură dată pe an, de Sfântă Mărie. Biserica se află în apropierea Orașului Carei, iar satul care o înconjura cândva a dispărut fără urmă.

Satul unde a fost ridicată biserica pare să fi dispărut după perioada războaielor turco-tătaro-austro-ungare, când localnicii s-ar fi mutat forțat în Carei, iar când s-au mai întors, nu au mai găsit decât biserica, doi butuci de viță de vie și o cruce.

biserica-din-pustietate-aflata-pe-un-camp-galben-imagine-de-sus-asupra-ei

3. Podul lui Dumnezeu

Situat în județul Mehedinți, „Podul lui Dumnezeu” este o formațiune stâncoasă naturală, care se aseamănă cu un pod, de unde îi și vine numele. Locul, care se află în satul Ponoarele, este împânzit de legende transmise prin viu grai, care te fac să crezi că acest loc este într-adevăr unul magic. Fascinant este că, deși au avut loc accidente rutiere de-a lungul timpului, toți cei implicați au scăpat cu viață, de unde localnicii au considerat acest pod a fi al lui Dumnezeu.

În apropiere se află Lacul Zăton, care este în antiteză simbolică față de pod, fiind botezat Lacul Diavolului, pentru că în lac nu trăiește niciun pește și pentru că acolo au murit înecați mai mulți oameni.

4. Mocănița de pe Valea Vaserului, județul Maramureș

De mai bine de 80 de ani, Mocănița din Maramureș transportă turiști dornici să învețe istoria locală pe o distanță de 21,6 de kilometri între Vișeul de Sus și Paltin. Locomotiva cu abur, care te poartă în timp cu peste o sută de ani, pleacă de la Vișeu la ora 9 dimineața și se întoarce la ora 3 după-amiaza. Între cele două capete, trenul staționează într-o poieniță, unde turiștii se pot odihni preț de câteva minute, înainte ca trenul să o ia din nou din loc. La capăt, pasagerii pot lua masa la un restaurant special amenajat și pot vizita Muzeul Mocăniței, care prezintă istoria bogată a regiunii și a trenului care transportă și în prezent turiștii curioși.

mocanita-din-judetul-satu-mare-care-scoate-aburi

Locuri frumoase București natură

1. Grădina Botanică

Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a fost înființată în anul 1860 la propunerea doctorului Carol Davila, sub administrația Universității de Medicină și Farmacie, iar din 1874 ea aparține Universității din București.

Astăzi, Grădina Botanică are în colecție plante vii și conservate, atât în aer liber, cât și în sere și locuri special amenajate, cu documentarea de rigoare specifică fiecărei specii. Ea servește atât celor care vor să viziteze și să se bucure de frumsețile florei, dar și studenților, pentru cercetare și conservare. Astfel, Grădina Botanică este unul dintre cele mai frumoase locuri de văzut în București.

Prețurile pentru acces în spațiile Grădinii Botanice diferă, astfel că pentru cele exterioare prețul variază între 2 și 10 lei, pentru sere este 2 lei, cu reducere sau 5 lei, preț întreg, iar pentru muzeu, 2 lei, cu reducere sau 5 lei, preț întreg. În spațiul exterior prețul variază în funcție de perioada anului.  Momentan, serele și muzeul sunt închise.

Totodată, copiii sub 7 ani, studenții și cadrele didactice ale Universității din București și angajații muzeelor de științe ale naturii beneficiază de gratuitate.

lacul-amenajat-in-interiorul-gradinii-botanice-pe-care-stau-rate

2. Grădina Zoologică

O vizită la Grădina Zoologică din Băneasa poate fi o activitate minunată pentru iubitorii de animale de toate vârstele, fiind una dintre cele mai complexe din România. Deschisă din anul 1959, Grădina Zoologică București din Băneasa are expuse mai bine de 4.200 de exemplare de animale, dintre care multe nu trăiesc la noi în țară în libertate sau sunt pe cale de dispariție.

Deși clădirile interioare care conțin reptilariul, exotariul și maimuțele sunt momentan închise, spațiul exterior găzduiește o multitudine de exemplare ce pot fi admirate atât de cei mici, cât de cei mari. Astfel, dacă te întrebai ce poți vizita în București, Grădina Zoologică este alegerea perfectă pentru o plimbare relaxantă.

Prețul pentru un bilet de adult este de 15 lei, însă copiii sub 10 ani, elevii, studenții și pensionarii vor plăti 7 lei pentru a admira minunatele animale.

La Grădina Zoologică București din Băneasa se poate ajunge cu autobuzul 301.

antilopa-in-cusca-de-la-gradina-zoologica-din-bucuresti

3. Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Mulți dintre noi căutăm răspuns la întrebarea „Ce vizităm în București?”, iar primul lucru care ne vine în minte este să mergem la muzee. Bucureștiul este un oraș plin de astfel de locuri, însă unul dintre cele mai importante pentru identitatea națională este Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Situat lângă Parcul Regele Mihai I 9Parcul Herăstrău), Muzeul Satului este un loc ce merită vizitat de oricine ajunge în capitala României. Deschis în anul 1936, Muzeul Satului era unul din puținele muzee europene în aer liber de la vremea respectivă, iar în prezent consemnează viața satului românesc din toate regiunile țării, din secolul al XVII-lea , până în secolul al XX-lea. Vizitatorii au posibilitatea de a vedea case, gospodării și unelte cu care sătenii români își câștigau existența.

Prețul pentru vizita unui adult este de 20 de lei, pentru pensionari este de 10 lei, iar pentru elevi și studenți este de 5 lei.

imagine-cu-interiorul-muzeului-satului-cu-case-vechi-si-alei-pietruite

4. Parcul Național Văcărești

În 1988, zona Văcărești era periferia de sud-est a capitalei și era formată din câteva gospodării și grădini, însă în 1989 Guvernul Comunist a expropriat toate famliile și a început lucrările pentru Lacul Văcărești. În 1989 au fost finalizate atât digul, cât și cuveta lacului, dar acesta nu a putut fi umplut cu apă din cauza proiectării deficitare, care ar fi cauzat inundarea serelor Popești-Leordeni, astfel proiectul a fost abandonat.

În lipsa intervenției umane timp de mai mulți ani, natura și-a reintrat în drepturi, iar mai multe specii de plante și animale și-au făcut apariția unde ar fi trebuit să fie Lacul Văcărești. În anul 2012, după ce au studiat îndelungat fauna și flora bogată, chiar cu exemplare rare, o echipă de specialiști a decis să fondeze Parcul Național Văcărești, lucru care s-a întâmplat în 2016, printr-o hotărâre de guvern.

Parcul Național Văcărești este pe lista locurilor de vizitat din București, în special celor cărora le plac drumețiile în natură. Pe sistemele de operare Android și iOS există aplicația oficială a Parcului, care conține tururi ghidate și alte informații utile pentru vizitatori.

parcul-national-vacaresti-si-lacul-amenajat-cu-multa-vegetatie-iar-vis-a-vis-de-el-sunt-cladiri-inalte

Locuri de vizitat în București 2019

1. Strada Xenofon

Situată în Sectorul 4 din București, aproape de Parcul Carol I, Xenofon este singura stradă din București pe unde nu a trecut niciodată nicio mașină din secolul al XX-lea și până în prezent. De asemenea, este o stradă construită în trepte, aproximativ 70, și face legătura între Strada Dr. Constantin Istrati și Aleea Suter. Strada a fost pictată în anii 2014-2015 și a atras mulți vizitatori de atunci, fiind unul dintre locurile frumoase din București pe care orice bucureștean sau turist trebuie să îl viziteze. În trecut a mai existat o stradă asemănătoare în fostul cartier Uranus, anume Strada Pelerinilor, însă aceasta a fost distrusă înainte de începerea lucrărilor pentru Casa Poporului.

scarile-colorate-de-pe-strada-xenofon-din-bucuresti

2. Hotel Capșa

Hotel Casa Capșa, cum mai este cunoscut, este un hotel cu restaurant, săli de conferință și cofetărie din centrul Bucureștiului. Situat pe Calea Victoriei, vis-a-vis de Cercul Militar Național, este unul dintre locurile de vizitat din București, cu o istorie bogată și o arhitectură reprezentativă pentru secolul al XIX-lea, atunci când a fost construit.

Printre personalitățile care au pășit în Hotelul Capșa se numără Thedor Pallady, Eugen Barbu și Marin Preda.

imagine-de-ansamblu-cu-hotelul-capsa-din-bucuresti

3. Casa Maura

Printre locurile frumoase din București se numără o casă cu o arhitectură unică, despre care unii spun că a fost construită în stil maur, de unde și numele, alții, că a fost construită în stil olandez. Un lucru este sigur, Casa Maura este o bijuterie unică în București, despre care din păcate nu se știu multe lucruri, cum ar fi cine sau când a construit-o și de ce în acest stil.

4. Berăria Gambrinus

Proiectată de arhitectul Nicolas Pissiota, Berăria Gambrinus a fost construită la începutul secolului al XX-lea, mai precis în anul 1912. Aflată pe Bulevardul Elisabeta, a găzduit la parter o berărie, însă în 1940 a fost demolată. Un an mai târziu, un anume Naumescu a redeschis restaurantul, care a fost botezat tot Gambrinus.

imagine-in-detaliu-cu-exteriorul-berariei-gambrinus

Muzee în București

1. Muzeul de Artă Veche Apuseană

Casa Minovici, cum i se mai spune, denumită după inginerul Dumitru-Furnică Minovici, este una dintre cele mai frumoase case din capitală, cu o arhitectură aparte. Proiectată de arhitectul Enzo Canella, casa este construită în stil Tudor, însă are și trăsături ale stilului normand și este pe lista lucrurilor de vizitat în București datorită frumuseții ei.

muzeul-de-arta-veche-apuseana-imagine-cu-razele-soarelui-asupra-cladirii

2. Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Construit între anii 1908-1910, este singurul observator public din București ce poate fi vizitat de curioși și servește Societății Astronomice Române.

3. Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă din București este unul dintre cele mai importante muzee de acest fel din România, înființat în 1948 și găzduit de Palatul Regal. În colecția muzeului intră și piese ale regelui Carol I, care se aflau inițial la Castelul Peleș și piese din colecția Muzeului Brukenthal din Sibiu.

imagine-din-exterior-cu-muzeul-national-de-arta-al-romaniei-si-cu-alea-din-curtea-sa

4. Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Muzeul „Grigore Antipa” a fost înființat în anul 1834 de Marele Ban Mihalache Ghica, fratele domnitorului Alexandru Ghica, care a donat obiecte valoroase din colecția personală, precum colecții de minerale, fosile, moluște, pești, păsări și mamifere. De-a lungul timpului, în cadrul muzeului au fost expuse și tablouri sau obiecte valoroase din Antichitate și Evul Mediu.

Doctorul Hilarie Mitrea a făcut cele mai importante donații muzeului, iar în perioada directorului Gregoriu Ștefănescu s-a făcut descoperirea scheletului de Dinoteriu, cel mai important exponat din muzeu.

Grigore Antipa este cel după care a fost botezat muzeul, fiind director între anii 1893 și 1944, iar lui i se datorează proiectarea și construirea sediului actual al muzeului și îmbogățirea colecției. De asemenea, tot el a realizat primele diorame biogeografice, preluate mai apoi de celelalte muzee din lume.

intrarea-de-la-muzeul-grigore-antipa-unde-este-o-girafa-si-multi-copaci-in-ambele-parti-ale-drumului

Ce să faci în București în pandemie

Chiar dacă pare că statul în casă este singura soluție de compromis în pandemie, multe locuri fiind închise, nu fi dezamăgit, încă sunt multe lucruri de vizitat în București și numeroase activități pe care le poți avea în aer liber.

1. Strada Pictor Arthur Verona

Strada Arthur Verona din capitală este una dintre locurile preferate ale influencerilor, pentru picturile foarte colorate care se regăsesc de-a lungul acesteia. Anual apar picturi noi pe pereți, pentru a reîmprospăta înfățișarea și a încuraja oamenii să revină.

pictura-pe-cladire-realizata-de-un-barbat-in-tricou-roz-care-se-afla-pe-o-schela

2. Cărturești Carusel

Cărturești Carusel este una dintre cele mai mari librării Cărturești din capitală și se află pe Strada Lipscani, într-o clădire ce a fost ridicată în secolul al XIX-lea. Librăria este organizată pe 6 etaje în clădirea cu semnificație istorică importantă pentru centrul Bucureștiului.

imagine-de-ansamblu-cu-interiorul-in-nante-de-alb-de-la-carturesti-carusel

3. Cea mai mare pictură murală din București

În apropiere de strada Pictor Arthur Verona se află strada Eremia Grigorescu, unde există o pictură pe peretele lateral al Centrului de Artă și Cultură Point. Această manifestare a artei urbane este foarte populară în rândul persoanelor publice și este ușor de recunoscut.

4. Pasajul Victoria cu umbreluțe

Pasajul Victoria este unul dintre cele mai colorate locuri din București și este o interpretare a stilului lansat de către portughezi, care au decorat mai multe străduțe din țara lor natală, pentru a servi atât ca motiv de amuzament și destindere, cât și pentru a feri trecătorii de ploaie sau de razele soarelui.

multe-umbrele-in-toate-culorile-deasupra-pasajului-victoria

Surse:infoinsider.ro; bucurestiacum.wordpress.ro; visuell.ro; b365.ro; cefacinweekend.blogspot.com; spottedbylocals.com; fotostefan.ro, popupdinner.blogspot.com;koolhunt.ro; locuriuitate.com; locuribantuite.ro; Stirile ProTv; hoinari.ro; historia.ro, Romania Libera, www.colturidebucuresti.net, bloguluotrava.ro, sinzianaiacob.ro, momondo.ro, irinapetraru.ro, turismzalau.ro, unibuc.ro, zoobucuresti.ro, calatoriicuizistoric.ro, travellista.ro

Surse foto: istockphoto.com, instagram.com/lineaclosertothemoon/, instagram.com/calatorinbascheti/, instagram.com/gradina.botanica.din.bucuresti/, instagram.com/bloguluotrava/, instagram.com/discoverbucharest/, instagram.com/streetdelivery/, instagram.com/carturesticarusel/

Articolul urmator
Cele mai rușinoase și stânjenitoare momente pe care și le amintesc adulții din copilăria lor, cauzate de părinți
Cele mai rușinoase și stânjenitoare momente pe care și le amintesc adulții din copilăria lor, cauzate de părinți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă din București nu și-a mai văzut fiica de mai bine de 1 an, pentru că tatăl ei o ține închisă în casă
    O mamă din București nu și-a mai văzut fiica de mai bine de 1 an, pentru că tatăl ei o ține închisă în casă

    Iulia, o jurnalistă de 34 de ani trece prin momente cumplite pentru că fostul partener nu-i permite să-și vadă fetița în vârstă de 6 ani de peste 1 an de zile. Se pare că...

    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire
    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire

    Este de ajuns să îți arunce o simplă privire ca să le cazi la picioare. Nu își propun să te cucerească, dar totuși, cumva, reușesc. Știu să se facă plăcuți, au o...

    Premieră în Capitală. Prima zi de „Kiss and Ride” la școlile din București. Cum s-a desfășurat și ce spun părinții
    Premieră în Capitală. Prima zi de „Kiss and Ride” la școlile din București. Cum s-a desfășurat și ce spun părinții

    Noul sistem „Kiss and Ride” a fost adoptat, în premieră, de două primării din București. Parcurge articolul pentru a afla cum s-a desfășurat totul.

    Peste 600 de copii ucraineni refugiați au învățat în școlile și grădinițele din București
    Peste 600 de copii ucraineni refugiați au învățat în școlile și grădinițele din București

    Din cei aproape 2.400 de copii refugiați din Ucraina înscriși în școlile și grădinițele din România, peste 600 au fost repartizați în unitățile de...

    Condițiile din tabăra de vară a Universității din București: mizerie de nedescris, saltele murdare și gândaci
    Condițiile din tabăra de vară a Universității din București: mizerie de nedescris, saltele murdare și gândaci

    Un grup de elevi de liceu a mers într-o tabără de vară în București, însă experiența a lăsat mult de dorit. Elevii au fost cazați la căminele din cadrul...

    Un șofer a lovit o femeie însărcinată pe trecerea de pietoni din București! Bărbatul a încercat apoi să plece din țară
    Un șofer a lovit o femeie însărcinată pe trecerea de pietoni din București! Bărbatul a încercat apoi să plece din țară

    Scene tragice în București petrecute joi seara! O femeie însărcinată a fost grav accidentată pe o trecere de pietoni din sectorul 3, de o mașină condusă de un șofer...

    Orașele din România cu cele mai scumpe creșe și grădinițe. Câți bani scot părinții din buzunar
    Orașele din România cu cele mai scumpe creșe și grădinițe. Câți bani scot părinții din buzunar

    Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică și de platforma „Clubul Copiilor”, în ultimul deceniu a crescut numărul copiilor care urmează cursurile...

    Protest la o școală din București. Părinții au refuzat să-și mai lase copiii la ore pe motiv ca unul dintre copii, cu autism, îi „terorizează"
    Protest la o școală din București. Părinții au refuzat să-și mai lase copiii la ore pe motiv ca unul dintre copii, cu autism, îi „terorizează"

    Situație inedită la o școală din capitală. Părinții elevilor de clasa a treia au protestat pe motiv că micuții lor sunt terorizați de un elev cu nevoi speciale. Mama copilașului...

    © 2025 Qbebe