Se întâmplă să le spunem „nu” copiilor noștri atunci când suntem stresați sau copleșiți, însă apoi, după ce ne calmăm, regretan și ne dăm seama că le-am fi putut îndeplini, fără probleme, dorința, care nu era una imposibil de realizat. Dar nu mai putem da timpul înapoi!
În ceea ce mă privește, au fost mai multe momentele în care le-am spus „da” copiilor mei atunci când eram bine dispusă, ca mai apoi să fiu nevoită să le spun că, de fapt, nu se poate. Gândiți-vă ce imagine mi-am făcut eu în fața lor în acele momente - una de mamă care nu își îndeplinește niciodată promisiunile. „Ce încredere să mai aibă copiii ăștia în mine?”, mă întrebam eu. Atunci mi-am dat seama că nu e totul alb și negru în relația cu copiii mei. Că e perfect în regulă ca atunci când ei mă întreabă ceva, iar eu nu știu exact ce să le răspund, să rostesc un simplu „poate” în loc de un „da” sau un „nu” asupra căruia să nu pot să revin.
Mi-am dat seama că există putere în a spune, pur și simplu, „poate”
Acum, copiii mei sunt adolescenți și singurul cuvânt care funcționează pentru mine, în aceste zile, este „poate”. De altfel, tocmai l-am folosit ieri! Se întâmpla că toți voiau să meargă la târgul local cu prietenii lor. Când m-au întrebat dacă am timp să îi duc până acolo, să îi mai iau și pe câțiva prieteni de-ai lor de acasă și mai apoi să vin să îi iau acasă peste câteva ore, am ezitat și le-am răspuns „poate”. Astfel, mi-am oferit un răgaz pentru a mă gândi mai bine asupra lucrurilor pe care le aveam de făcut în ziua respectivă - muncă, făcut mâncare, curățenie, mers cu câinele la veterinar, mers până la supermarket. Nu eram sigură cum aș fi putut să mă organizez în așa fel încât să am timp să îi duc la târg și să îi și iau acasă când m-ar fi chemat.
Citește și: Mami, invata-ma sa ma exprim! Puterea cuvintelor si a necuvintelor
Așa că le-am spus că vom vedea cum mă voi simți după ce voi termina tot ce aveam de făcut în ziua respectivă. Surpriza cea mai mare a fost că s-au oferit să mă ajute, în așa fel încât eu să nu fiu prea obosită și să le zic că nu îi pot duce la târg. Mezinul meu s-a ocupat să facă curățenie, iar băiatul cel mare a mers cu câinele la veterinar, scăpându-mă astfel de un drum până în celălalt capăt al orașului. Bineînțeles, am avut timpul și starea necesară să îi duc acolo unde au vrut să meargă.
Așa că a le spune „poate” copiilor tăi este mult mai bine decât să nu-ți respecți cuvântul dat sau să regreți, mai apoi, că le-ai refuzat ceva. Nu vă pot explica de câte ori le-am spus „nu” copiilor mei atunci când au vrut să meargă acasă la un prieten doar pentru că eram prea obosită să îi duc acolo sau că aveam prea multe de făcut. Apoi, mi-am dat seama că hei, puteam să îmi rup 15 minute din timp că să îi duc acolo unde m-au rugat.
Este în regulă să le spui copiilor tăi că nu ești sigur de ceea ce va aduce ziua și că vrei să aștepți până să le dai un răspuns sigur. La urma urmei, este bine să îți înveți copiii să fie flexibili!
Articol tradus și adaptat după un material publicat pe cafemom.com.
Citește și: Dezvoltare emotionala: Puterea cuvintelor si sentimentele copilului
Surse foto: istockphoto.com