Sfântul Stelian s-a născut în Turcia de astăzi, în secolul VI, provenind dintr-o familie înstărită. Cu toate că părinții săi aveau posibilități materiale „treceau însă printr-o altă durere, aceea a pierderii copiilor lor la scurtă vreme de la naştere.” Sfântul Stelian a fost singurul copil care a trăi, de aceea toată dragostea părinţilor s-a îndreptat către el de teama de a nu-l pierde. Aşadar, cuviosul „va creşte cu o dragoste nestinsă pentru copii şi cu milă pentru cei în suferinţă, căci lipsa fraţilor şi surorilor din casa părintească va lăsa urme pentru tot restul vieţii”, menționează Sinaxarul Ortodox. Sfântul Stelian se apropie de biserică încă din copilărie, atunci când, rămas orfan, decide să doneze toate avuțiile săracilor și să își unească drumul cu calea lui Dumnezeu. Astfel, el ajunge la mănăstire.
La mănăstire, Sfântul Stelian se confruntă cu o situație delicată - la urechile lui ajunge vestea cumplită că prin oraș este răspândită molima, care ucide în primul rând copiii. Amintindu-și rugăciunile pe care le învățase de la părinții săi și fiind devotat trup și suflet, Sfântul Stelian a reușit să împiedice răspândirea cumplitei boli, salvând astfel viața multor copii. O altă minune menționată în pildele bisericești, săvârșită de Sfântul Stelian, a devenit motivul pentru care fiecare copil aflat în suferință apela în cele din urmă la el: „S-a simţit atras să-şi aşeze mâna pe un copil rănit, ceea ce înainte nu îndrăznise să facă. A simţit puterea Domnului trecând asupra copilaşului suferind prin mâna sa cea întinsă. Copilul şi-a revenit imediat, iar de atunci Stelian a fost căutat de către fiecare suflet aflat în suferinţă din împrejurimi, tineri sau bătrâni”, arată sursele citate.
Rugăciunea către Sfântul Stelian:
„Cuvioase Părinte Stelian, sprijinitorul şi călăuzitorul în rugăciunile noastre, patimile trupeşti biruind şi împreună cu îngerii locuind, priveşti neîncetat mărirea cea gătită sfinţilor, de lumina cerească umplându-te. Acum, în slava cerească vieţuind şi înaintea Împăratului Hristos stând, nu uita pe credincioşii care cu îndrăzneală înalţă rugăciuni şi cer sprijinul tău. Cel ce de la sânul maicii tale ai fost sfinţit, şi vas ales al Duhului Sfânt te-ai arătat, luând sub ocrotirea ta pe mame şi pe copii, ferindu-i de întristare şi de boală, arată-te grabnic vindecător al suferinţelor şi al bolilor sufleteşti şi trupeşti ale celor ce te laudă pe tine. Cel ce din pustiul Paflagoniei ai făcut loc de preamărire a Sfintei Treimi, fă şi din pustiul inimilor noastre ţarină bineplăcută a harului dumnezeiesc, în care să înflorească crinii cei mântuitori ai credinţei şi să se înmulţească roadele sfinţitoare ale faptelor bune; ocroteşte cu rugăciunile tale familiile şi pe copiii noştri, cerând de la Milostivul Dumnezeu iertare de păcate, sănătate şi mântuire, ca prin tine şi împreună cu tine să lăudăm numele cel sfânt al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!”
Surse: crestinortodox.ro, adevarul.ro
Surse foto: crestinortodox.ro