Cauzele tusei la copii
Tusea este un reflex brusc, prin care organismul încearcă să curețe căile respiratorii de secreții, particule străine, microbi și alți iritanți.
Printre cele mai comune cauze responsabile pentru apariția ei la copii se numără:
- prezența unei infecții la nivelul aparatului respirator - răceală, gripă sau o inflamație la nivelul laringelui, traheei, bronhiilor;
- astmul - tusea copilului este severă și se intensifică noaptea;
- alergiile - unul dintre simptomele cele mai cunoscute ale alergiilor este tusea iritativă, uscată;
- refluxul gastroesofagian - de obicei însoțită de arsuri în capul piept, stări de greață și vomă.
Tipuri de tuse la copii
Există mai multe tipuri de tușe, cu simptome și cauze diferite:
Tusea productivă
Tusea productivă este des întâlnită în cazul bolilor pulmonare sau bronșice. Este provocată de excesul de mucus și de secrețiile de la nivelul traheei și plămânilor. Dacă este însoțită de febră sau respirație dificilă, trebuie mers de urgență la medic pentru un tratament corespunzător.
Tusea uscată
Tusea uscată este provocată, în general, de iritarea căilor respiratorii superioare. Poate avea cauze infecțioase sau alergice, iar printre cauze se pot numără faringitele virale, infecțiile cu ciuperci ale cailor respiratorii sau astmul bronșic.
Tusea șuierătoare
Tusea însoțită de un șuierat în momentul în care aerul iese din plămâni este, de obicei, semn că ceva blochează căile respiratorii. Tusea șuierătoare se întâlnește în infecțiile respiratorii (bronșiolita sau pneumonie), în astm sau dacă un obiect intră accidental în căile aeriene și le blochează.
Tusea convulsivă (pertussis)
Tusea convulsivă mai este cunoscută, în termeni populari, și sub denumirea de „tuse măgărească” și este provocată de bacteria Bordetella pertussis. Se manifestă prin accese violente de tuse, necontrolabile, care îngreunează respirația și un zgomot aseamantor ragetului emis de măgar, care apare la finalul accesului de tuse.
Pertussis este o boală foarte contagioasă, se transmite ușor de la o persoană la altă, iar vaccinarea este cea mai eficientă metodă pentru prevenția bolii.
Tusea prezentă la bebeluși
Și bebelușii pot ajunge să se confrunte cu o tuse uscată și persistentă din cauza virusului sincitial respirator. Este mai frecvent iarnă și poate fi însoțită și de simptime similare unei răceli sau infecții la ureche și la copiii mai mari și la adulți. Supraveghează-ți cu atenție copilul, iar dacă tusea se agravează și auzi inclusiv un șuierat la finalul accesului de tuse, sună imediat medicul pediatru.
Cât durează tusea la copii
Cel mai frecvent tusea însoțește răceala sau gripa și uneori poate continua și după vindecarea acestor afecțiuni. Se vindecă, de regulă, în 2-3 săptămâni, însă în cazul unei gripe puternice, poate dura până la 6 sau 8 săptămâni. Din fericire, există remedii și siropuri care ameliorează tusea la copii, dar nu te grăbi să îi administrezi celui mic medicamente după ureche, ci cere întotdeauna sfatul medicului pediatru sau farmacistului.
Ce tip de sirop calmează tusea copilului?
Când vine vorba de siropuri de tuse pentru copii, te sfătuim să alegi variante naturale, care să vină în completarea tratamentului prescris de medic. Tussodep Sirop este unul dintre cele mai eficiente remedii de primă intenție când vine vorba de tusea iritativă, productivă, acută și persistentă.
Tussodep Sirop conține extract de:
- Nalbă mare și lichen de piatră - au un rol emolient, antitusiv și antiinflamator, fiind indicate în tratamentul afecțiunilor bronhopulmonare, bronșite, traheite și pertussis. Lichenul de piatră este recomandat în tratamentul afecțiunilor de tract respirator întrucât acționează asupra catarului bronșic, facilitează expectorația și calmează tusea;
- Cimbru de cultură - folosit că antiseptic, mucoreglator și expectorant în tratamentul afecțiunilor sistemului respirator. Are proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene și acțiune antitusivă și spasmolitică, fiind utilizat în bronșite acute și cronice și stări catarale;
- Castan și Roua Cerului - Castanul are proprietăți expectorante, fiind folosit în afecțiuni ale sistemului respirator. Roua Cerului este recomandată în tratamentul afecțiunilor bronșice caracterizate prin spasme, că bronșita astmatică și astmul alergic, și în tratamentul pertussis-ului;
- Gheara pisicii (Gheara mâței) - are proprietăți antiinflamatoare și contribuie la stimularea sistemului imunitar. De asemenea, are rol antiinflamator și antiviral;
- Resveratrol - are efect antioxidant și antiinflamator;
- Propolis și echinaceea - propolisul are acțiune antivirală, bacteriostatică și bactericidă împotriva unor stafilococi și streptococi. Crește rezistența organismului împotriva virusurilor și bacteriilor prin stimularea sintezei de anticorpi și activitățîi leucocitelor și macrofagelor. Echinaceea susține imunitatea și are acțiune antivirala și antibacteriana.
Siroul de tuse Tussodep de la Dr. Phyto poate deveni aliatul tău de nădejde atunci când vine vorba de tusea celui mic. Poate fi administrat începând de la vârsta de 6 luni și este indicat și adulților, așa că este bine să îl ai în casă, pentru orice eventualitate!
Surse foto: istockphoto.com