Ce vrea să spună bebe când plânge
1. ÎMI ESTE FOAME!
Aceasta poate fi principala cauză la care să te gândești atunci când copilul tău plânge. Încetul cu încetul îi vei cunoaște semnalele pe care le dă atunci când ora mesei se apropie (scoate limbuța afară, își bagă mâinile în guriță, caută sânul cu capul etc.). Fii atentă la semnele pe care micuțul tău ti le da și hrănește-l înainte de a izbucni în plâns.
2. ÎMI ESTE SOMN!
Dacă ora să de somn a trecut devine obosit și agitat și atunci va începe să scâncească, apoi să plângă. De aceea este recomandat să aibă un program de somn și să nu se sară peste ora de somn pentru a evita un mic scandal. Nu sunt bebelușii cei mai norocoși pentru că pot dormi când vor?
2. SCHIMBĂ-MĂ!
Unii bebeluși își atenționează prin plâns mama că scutecul este plin, pentru că le creează o stare de disconfort. Alții însă nu par să aibă nicio problema dacă scutecul este murdar. Chiar dacă nu plânge pentru că scutecul este plin, va plânge pentru că s-a iritat la funduleț din cauza murdăriei. Folosește un scutec adecvat vârstei, respectiv măsurilor bebelușului tău și situațiile de acest gen se vor rezolva cât ai spune scutec.
3. VREAU ÎN BRAȚE!
Pare o frază plină de răsfăț, însă, în realitate, nou-născuții, ca toți copiii, de altfel, au nevoie să fie alintați și îmbrățișați. Îi face să se simtă în siguranță în prezența părinților, să le audă vocea și să le simtă mirosul specific. Nu uitați că la această vârstă copiii își recunosc părinții după miros. Așadar, prin plâns își exprimă dorința de afecțiune și este absolut normal să se folosească de acest semnal pentru a comunica cu noi.
4. MĂ DOARE!
Pana ce micuțul tău va învață cuvintele și va știi să-ți spună de ce are nevoie, tu ești cea care va trebui să te specializezi în domeniul „comunicarea din spatele plansului unui bebeluș". Cea mai des întâlnită afecțiune la sugari sunt colicii. Îți vei da seama imediat că bebe plânge din cauza lor, deoarece se va încorda, va țipa, iar durerea poate dura de la câteva minute la câteva ore. Consultă pediatrul și îți va recomanda un tratament adecvat pentru a ameliora aceste dureri. Vestea bună este că problema această este una temporară, care va dispărea de la sine de la 2-3 luni.
5. PREA CALD/ PREA RECE
Pielea bebelușului este foarte sensibilă așa că are nevoie de o temperatură potrivită: nici prea cald, fiindcă transpiră și va devenit iritat, dar nici prea răcoare deoarece îi va fi frig. Micuțul tău are nevoie de încă o piesă vestimentară în plus față de cât ai tu pe tine pentru a se simți confortabil la temperatura camerei sau în aer liber.
6. AM GAZE
Atunci când savurează lăpticul de la sân sau din biberon, sugarii trag aer în piept. Este chiar sănătos pentru bebe să scoată aerul inhalat după ce a terminat de mâncat, însă nu va putea face acest lucru decât cu ajutorul tău. Așează-ți micuțul pe umărul tău și bate-l ușor cu palmă pe spate până ce va râgâi ușor. Se va simți mult mai confortabil și nu va avea motiv să plângă.
Și totuși, bebe nu se oprește din plâns
Ai încercat toate posibilitățile pentru a-l face pe bebeluș să nu mai plângă mereu? L-ai hrănit corespunzător, a dormit suficient, este îmbrăcat confortabil, însă el tot plânge? Nu este cazul să intri în panică, pentru că tocmai acest lucru îl va face să plângă și mai mult. A stat 9 luni în burtică ta și aveți o relație specială, dacă tu vei fi agitată și bebelușul tău va fi la fel. Apelează la tătic sau la cineva în care ai încredere să stea puțin cu el. Îți va simți lipsa, iar atunci când te vei întoarce la el se va calma cu siguranță. Dacă nu ai pe cineva care să te ajute, ia-ți inima in dinți și lasă-l 2-3 minute să plângă, însă nu sta lângă el, ieși din cameră, liniștește-te. Apoi revino la micuțul tău și vorbește cu el. Trebuie să știi că în primele luni, singura modalitate prin care bebe comunică cu tine este prin plâns, pentru că este un instinct cu care se naște și prin care își anunță nevoie primare. Celelalte modalități de comunicare, precum gesticularea, zâmbetul, sunetele articulate se învață pe parcurs. Așa că, este normal ca un nou-născut să plângă mai mereu. Însă, dacă instinctele tale îți spun că ceva este în neregulă, apelează cu încredere la un medic pediatru.