Botezul ortodox al micutului tau presupune, concret, scufundarea in apa sfintita a lui bebe, de trei ori. Intreaga slujba se desfasoara in trei etape. Au loc lepadarile de rau, in pridvorul bisericii; urmeaza sfintirea apei de catre preot si, in cele din urma, intreita afundare a pruncului in cristelnita. Dupa aceea, micutul este miruit si primeste Sfanta Impartasanie.
Botezul este un lucru firesc in vietile credinciosilor ortodocsi. Un prilej de bucurie si un eveniment cu semnificatie deosebita. Este practicat de foarte mult timp si nu reprezinta un pericol pentru prunc. Totusi, probabil stii ca au existat in anii trecuti vreo doua cazuri de bebelusi a caror viata a fost pusa in pericol in momentul botezului. Moartea lor neasteptata a fost un semnal de alarma: atat asupra grijii pe care trebuie sa o manifeste preotii care boteaza, cat si asupra atentiei pe care este nevoie sa o dovedeasca mamicile.
La ce trebuie sa aiba grija preotul si la ce trebuie sa aiba grija mamica de bebelus? Ca sa aflam raspunsurile, am stat putin de vorba cu Parintele Florin Grecu, inspector scolar in judetul Braila, preot al parohiei Sfintii Petru si Pavel, din Braila si tatic a trei copii. Ca sa avem si viziunea medicala, am cerut parerea doamnei doctor Gabriela Cojoc, medic pediatru in cadrul scolii Anastasia Popescu si medic de familie in cadrul fundatiei Sf. Spiridon, din Bucuresti. Si, bineinteles, mamica.
Cat de sigur este botezul pentru bebelus?
"Botezul este sigur pentru bebelus" - ne asigura doamna doctor Cojoc. Nu este niciun pericol in actul in sine al botezului, daca preotul tine acoperit nasul si gura pruncului. Botezul poate avea loc oricand, din a opta zi de la nasterea lui bebe.
La fel ne asigura si parintele Grecu, deja cu experienta in botezul bebelusului:
"Preotul trebuie sa tina copilul cat mai vertical si sa ii acopere, cu mana, nasul si gura, in momenul in care face cufundarea intreita. De trei ori, adica in Numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Unii preoti lasa intervale intre scufundari, altii nu. Doar dupa ce il scufunda a treia oara pe copil, asteapta putin sa se scurga apa si apoi ii dau drumul la gura si la nas. Tinand cont de faptul ca cele trei scufundari dureaza cateva secunde, nu este niciun pericol sa nu respire copilul cateva secunde. Dar este important ca preotul sa astepte putin, dupa ultima scufundare, sa se scurga apa de pe copil; sa fie atent la asta".
Nici sanatatea pruncului nu este periclitata. Pentru asta, apa trebuie sa fie calduta, nu fierbinte sau rece, ne spune parintele Grecu. Nu se pune problema de raceli, daca apa este la temperatura camerei si mama este atenta sa il infasoare in panza pregatita, adauga si doamna doctor Cojoc. "In experienta mea, pana acum, nu am avut de-a face cu nicio mamica al carei bebelus sa fi racit dupa botez, la fel cum nu am intalnit sa se fi imbolnavit de ceva dupa Sfanta Impartasanie cu aceeasi lingurita, asa cum se mai tem oamenii".
Botez prin scufundare sau prin stropire?
"La ortodocsi nu se face botezul prin stropire (decat in cazuri de exceptie), ci doar prin afundare", aflam de la parintele Grecu. "Copilasii se stropesc doar atunci cand sunt botezati la maternitate, fiind prematuri sau cand sunt foarte bolnavi si nu pot fi scufundati".
Dar, pentru a inlatura scepticismul si putina credinta a parintilor, unii preoti mai obisnuiesc si stropirea bebelusului - numai ca acestia sa isi boteze copilul.
Pentru mamici: aveti grija la bebelus
"In legatura cu acele cazuri de bebelusi morti in urma botezului... apropo de asta, as vrea ca mamicile sa fie atente de un lucru: in general, atunci cand isi ingrijesc pruncii", ne atentioneaza doamna doctor Cojoc. Despre ce este vorba?
La nou-nascuti, exista fenomenul de moarte subita. Greu de controlat. Ce inseamna asta? Pana la trei luni, reflexele copilului nu sunt foarte bine formate. Adeseori, el inghite si aer, pe langa lapte, in timp ce mamica il alapteaza. De aceea, este important sa veghem ca micutul sa ragaie, dupa masa. Alaptarea trebuie sa aiba loc inainte de baita copilului, cu cel putin 2 ore; de exemplu inainte de baia de seara. La fel, in ceea ce piveste botezul! Copilul sa fie alaptat cu aproximativ 2 ore inainte de botez. Pentru ca cel mic sa aiba timp sa ragaie. |
Altfel, se poate intampla sa regurciteze tocmai in cele cateva momente in care are caile respiratorii astupate. Aerul pe care l-a inghitit in timpul alaptarii si nu a apucat sa il dea afara ajunge, atunci, in plamani... Odata cu regurgitatia, aerul rezidual este inghitit si expirat in pamani. Iar noi nu intelegem ce se intampla cu bebelusul si de ce se asfixiaza. De aceea se numeste moarte subita.
"Eu il invat pe sotul meu, care este chiar preot, sa actioneze de urgenta daca are cumva de-a face cu asa ceva. Aerul asta rezidual, ca si o bucatica de mancare, iese prin manevra Heimlich, prin presarea pe torace", ne explica doamna doctor.
Manevra Heimlich, pentru bebelusi
Manevra Heimlich este bine sa o inveti si tu, pentru momentele imprevizibil in care bebelusul sau prescolarul tau s-ar putea asfixia cu ceva. Din picioare sau asezata pe ceva, intoarce-l pe micut cu fata in jos si sprijina-l cu abdomenul pe coapsa ta, asfel incat sa aiba capul pozitionat mai jos decat corpul. Cu o mana, tine-i gurita deschisa si cu incheietura celeilalte maini loveste-l usor intre omoplati sau preseaza-l, impingand de jos in sus. Repeta manevra de patru ori.
Daca nu merge asa, intoarce-l cu fata in sus si tine-i capul cu o mana, tot sprijinindu-te pe coapsa. Cu degetele de la cealalta mana, impinge sub sternul micutului, de jos in sus, in mod repetat, pana la 5 ori. Ar trebui sa ragaie. Daca a inghitit o bucatica de mancare, aceste miscari ar trebui sa o aduca in cavitatea bucala. Caut-o in gurita lui, cat mai atent si mai delicat, cu un deget facut carlig si scoate-o afara.
Ce urmeaza dupa botezul bebelusului?
Pace, binecuvantare si multa sanatate! In plus, parintele ii sfatuieste pe parinti sa il impartaseasca pe bebe cat mai des: saptamanal. "Asa cum se ingrijesc de sanatatea trupeasca a pruncului si de buna lui crestere, ar trebui sa se ocupe si de buna lui crestere sufleteasca".