- Ouă crude și alimente ce conțin ouă crude
- Laptele nepasteurizat
- Laptele cu conținut redus de grăsime
- Arahidele și untul de arahide
- Anumite tipuri de pește și crustacee
- Alimente mici și tari
- Produse alimentare cu consistență moale și lipicioasă
- Băuturile dulci
- Alimente ce conțin grăsimi saturate
- Alimentele cu conținut redus de grăsime
Ouă crude și alimente ce conțin ouă crude
Specialiștii ne atrag atenția asupra următorului lucru: ingerarea, de către bebelușii mai mici de 2 ani, a unor alimente ce conțin ouă ce nu au fost gătite corect (fiind încă parțial crude) sau care au în componență ouă crude (precum maioneza de casă) este deosebit de periculoasă. Motivul principal se leagă de posibilitatea contaminării cu bacteria Salmonella, ce poate produce grave probleme digestive.
Iată de ce este deosebit de important să te asiguri că ouăle sunt gătite corespunzător atunci când i le oferi copilului. Cea mai simplă modalitate de a verifica este să vezi dacă albușul și gălbenușul s-au întărit perfect.
Laptele nepasteurizat
„Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor” din SUA atrage atenția asupra următorului fapt: copiii mici care consumă lapte crud ca atare, dar și produse obținute din acest fel de lapte (precum smântâna sau înghețata) riscă să aibă tot felul de probleme de sănătate. Cele mai frecvente se leagă de apariția unor tulburări digestive comune (precum crampele abdominale și diareea acută), până la declanșarea unor toxiinfecții alimentare sau a unor alergii. În cazuri extreme, viața copilului poate fi pusă în pericol, în special când este vorba despre deshidratare puternică sau despre riscul de șoc anafilactic.
Medicii spun că un copil hrănit cu lapte nepasteurizat se poate confrunta cu asemenea probleme întrucât sistemul său imunitar, dar și cel digestiv, nu sunt încă suficient de dezvoltate pentru a se confrunta cu infecțiile bacteriene sau cu alergiile ce pot fi cauzate de consumul acestui lapte.
Așa că aveți grijă să-i oferiți copilului numai lapte despre care știți sigur că a fost pasteurizat, cu atât mai mult la o vârstă fragedă.
Laptele cu conținut redus de grăsime
Întrucât copiii mici au nevoie de caloriile și grăsimile din laptele obișnuit pentru a se dezvolta armonios, acest tip de lapte nu trebuie să fie în prezent în alimentația unui copil până la 2 ani.
Numai în cazul în care un copil prezintă riscul de obezitate, medicul îi va recomanda consumul de lapte degresat.
Abia după vârsta de 2 ani îi poți da micuțului tău lapte cu conținut redus de grăsime.
Arahidele și untul de arahide
În ceea ce privește arahidele, ele sunt considerate un aliment complet interzis pentru copiii până la 2 ani din următoarele motive: pot declanșa diverse alergii (mai ales dacă în familie aveți persoane alergice) sau pot duce la sufocare, în urma ingerării și înecării cu ele. De altfel, medicii atrag atenția asupra faptului că un copil mai mic de 2 ani nu beneficiază încă de coordonarea optimă a mușchilor ce asigură înghițirea și digerarea alimentelor, ceea ce poate fi periculos, crescând șansa ca bucăți de arahide să ajungă chiar la nivelul căilor respiratorii inferioare (prin aspirație).
Referitor la untul de arahide, și acesta este nociv din cauza capacității crescute de a declanșa rapid semnalul organismului pentru a secreta proteina IgE (aceasta dirijează sistemul imunitar pentru a recunoaște „invadatorii" și pentru a secreta histamine). Astfel, pot apărea, chiar și după câteva minute de la ingerarea de unt de arahide, reacții alergice severe.
Nu în ultimul rând, în cazul unui copil sub 2 ani, poate fi dificil să înghită unt de arahide, ce are o consistență lipicioasă și poate rămâne blocat în gât.
Anumite tipuri de pește și crustacee
Peștii bogați în mercur (precum macroul, rechinul, peștele-sabie) nu trebuie să fie sub nicio formă prezenți în alimentația unui copil de până la 2 ani. De altfel, medicii ne sfătuiesc să-i evităm chiar și la vârsta adultă.
De asemenea, creveții, racii, crabii, dar și scoicile sau fructele de mare pot declanșa rapid tot felul de reacții alergice, având în vedere că sistemul imunitar al copilului nu este încă format pe deplin. Iată de ce nici acestea nu trebuie oferite sub nicio formă unui copil mai mic de 2 ani.
Peștele are însă calități nutritive deosebite, așa că îi poți da micuțului pești din ape curate, precum păstrăv sau crap.
Citește și: Pestele la copii:ghid de alimentatie
Alimente mici și tari
Bomboanele tari, dropsurile medicinale, nucile sau popcornul pot fi și ele incluse în rândul alimentelor interzise copiilor până la 2 ani.
Pericolul este reprezentat de faptul că oricare dintre acestea pot fi înghițite sau aspirate pe nas, ceea ce poate provoca infecții sau sufocarea.
Produse alimentare cu consistență moale și lipicioasă
Guma de mestecat, bomboanele gen marshmallows, jeleurile sau caramelele nu au ce căuta nici ele în alimentația copilului mai mic de 2 ani.
Nu numai că sunt pline de zaharuri și conservanți, dar se pot bloca ușor în gâtul copilului și îl pot sufoca.
Băuturile dulci
Medicii pediatrii ne spun că cele mai indicate băuturi la copiii de până în 2 ani sunt laptele și apa.
Sucurile dulci, indiferent dacă sunt acidulate sau nu, le pot provoca nu numai diverse tulburări digestive, dar le vor afecta și dentiția, aflată încă în plină formare.
Dacă vrei totuși să îi dai copilului să guste un suc îndulcit (natural însă), rezumă-te la a-i da cantități foarte mici, imediat după mese. În acest caz, spun experții, riscurile pentru sănătatea dinților și gingiilor sunt mai reduse.
Alimente ce conțin grăsimi saturate
Printre asemenea alimente, care trebuie interzise complet din alimentația unui copil de până la 2 ani, se numără inclusiv anumite tipuri de biscuiți, prăjituri sau chipsurile.
Alături de acestea, nu trebuie să uităm nici de alimente congelate precum nuggets-urile de pui, „fish-fingers” sau de așa-numitele „mozzarella sticks”.Toate conțin, alături de grăsimi saturate, conservanți și sodiu, la fel de dăunătoare unui copil mic. În plus, nu furnizează nutrienții necesari, ci doar așa-numitele „calorii goale”.
Va trebui deci să ai mare grijă și să te uiți la conținutul alimentelor achiziționate pentru a vedea care este procentul grăsimilor saturate.
|
|
Citește și: 7 alimente pe care trebuie sa le eviti pana cand copilul are 7 ani
Alimentele cu conținut redus de grăsime
Astfel de alimente se încadrează și ele în rândul celor care ar trebui interzise la un copil de până în 2 ani.
Medicii au atras de nenumărate ori atenția că acele grăsimi conținute în laptele obișnuit, dar și în alte produse cu conținut normal de grăsime, îi vor furniza micuțului caloriile și unele vitamine ce îi sunt necesare.
Renunță deci la ideea de a-i da produse cu conținut redus de grăsime. Această opțiune poate fi însă valabilă după sfatul unui medic, în cazul în care copilul tău prezintă riscul de a deveni obez.
Voi mai știți și alte alimente care ar trebui excluse din alimentația unui copil de până la 2 ani?
Surse:
www.ahchealthenews.com; www.babycenter.com; www.bundoo.com; www.my.clevelandclinic.org;www.momsandbaby.com; www.newsweek.com; www.nhs.uk; www.safefood.eu
Surse poze:
www.diaryofadietitian.net