Pentru micul tău explorator. Cum poți cultiva atracția pentru știință și explorare a copilului tău

Pentru micul tău explorator. Cum poți cultiva atracția pentru știință și explorare a copilului tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce copilul tău înaintează în vârstă, devine tot mai curios să descopere lumea și să afle cum funcționează lucrurile din preajma sa. De aceea, stimulează-i curiozitatea și imaginația trezindu-i interesul pentru știință. Procedând așa, îl ajuți să-și dezvolte nu numai capacitatea de a analiza și de a înțelege că există mai multe perspective și posibilități, ci și gândirea critică și capacitatea de a veni cu soluții pentru a rezolva o problemă. Parcurgând articolul de mai jos, poți găsi câteva sugestii de activități, educative și distractive totodată, care îi vor deschide apetitul pentru explorare, pentru cunoaștere și care îi vor dezvolta abilități utile pe parcursul întregii vieți.

Vizitați muzee și centre științifice

Indiferent de instituția pe care o vizitați, copilul are parte de experiențe menite să-i cultive atracția pentru știință și pentru explorare. Astfel, nu numai că are oportunitatea de a vedea lucruri inedite, ci și de a participa, de pildă, la sesiuni de informare, la tururi, la experimente și la numeroase activități interactive. În acest context, are ocazia să adreseze diverse întrebări și, în baza răspunsurile primite, își poate formula propriul punct de vedere, ceea ce stimulează dezvoltarea gândirii critice.

Pentru a-ți motiva copilul, încă de la o vârstă fragedă, să afle cât mai multe lucruri despre lume și să devină dornic să viziteze muzee, profită de evenimente precum „Noaptea Muzeelor” de exemplu. În același timp, cu cât crește și începe să-și îmbogățească și cunoștințele dobândite la școală, vizitele la muzee și la centrele științifice reprezintă o soluție inspirată pentru a reține mai ușor noțiuni complexe.

femeie care îi da explicatii unei fetite despre amforele vazute la muzeu

Urmăriți documentare și videoclipuri

Și această activitate este binevenită pentru a cultiva interesul copilului pentru știință. Fie că este vorba despre documentare cum ar fi cele difuzate de „Discovery” sau de „National Geographic”, fie că este vorba despre cele difuzate pe Netflix sau pe anumite platforme de pe YouTube, vizionându-le împreună îi deschizi gustul pentru știință, pentru natură și/sau pentru tehnologie. Pentru a fi sigură că îi captezi atenția, poartă discuții legate de ceea ce vedeți. De asemenea, încurajează-l să-ți pună întrebări și încearcă să-i dai explicații cât mai clare, pe înțelesul său. 

Cultivă-i atracția pentru știință și explorare prin joacă

Jocul reprezintă dintotdeauna cea mai la îndemână modalitate de a-i stimula pe cei mici să învețe lucruri noi și să-și consolideze cunoștințele pe care le au deja. De aceea, în cazul în care intenționezi să deschizi și să menții viu interesul pentru știință și explorare, bucură-ți copilul dăruindu-i jocuri captivante și educative. Ca să-ți atingi un asemenea obiectiv, mizează și pe gama de produse STEM pentru copii de la National Geographic, special concepute nu numai pentru a instrui, ci și pentru a antrena imaginația. În aceste condiții, un copil poate deveni explorator chiar în propria casă, având parte oricând de experiențe interactive, ce îi oferă șansa de a se familiariza, în mod accesibil și distractiv, inclusiv cu concepte științifice complexe.

logo National Geographic jucarii STEM educative

Practic, pentru a-l antrena pe copilul tău în experiențe memorabile, optează pentru kiturile creative de la National Geographic & Unicornul Vesel, utile nu numai pentru a-l încuraja să fie din ce în ce mai atras să descopere și să înțeleagă unicitatea și complexitatea lumii, ci și să respecte mediul și natura. În funcție de ceea ce ai vrea să învețe, dar și de preferințele sale, te poți orienta, de exemplu, spre:

National Geographic- Kit creativ Roci și Minerale

Rocile și mineralele fascinează atât prin culorile, cât și prin formele și textura lor. De aceea, invită-l și pe copilul tău să afle mai multe detalii despre ele prin intermediul National Geographic- kit creativ Roci și Minerale. Pe de o parte, kitul conține un set de 15 specimene care în mod cert vor trezi interesul pentru geologie și pentru științele pământului. Printre rocile și mineralele din set se numără:

  • Două mostre de cuarț roz;
  • Două mostre de aventurină verde;
  • Cuarț albastru;
  • Fluorit;
  • Calcit albastru;
  • Jasp verde zebră;
  • Trandafir de deșert;
  • Jasp roșu;
  • Ochi de tigru;
  • Obsidian fulg de nea;
  • Hematită;
  • Pirită;
  • Piatră ponce.

Pe de altă parte, kitul pune la dispoziție o lupă ce îi permite copilului să examineze rocile și mineralele dorite, un asemenea demers contribuind la îmbunătățirea capacității de atenție, a perspicacității și a motricității fine. După ce le examinează, copilul le poate depozita într-o cutie transparentă. 

Nu în ultimul rând, kitul vine însoțit și de ghidul special pentru a putea identifica rocile și mineralele, ceea ce este deosebit de util pentru a-i captiva atenția și pentru a-l ajuta să învețe mai ușor să facă distincția între ele.  

kit creativ pentru copii, cu roci si cu minerale

National Geographic- Kit creativ Să căutăm pietre prețioase

La fel ca setul prezentat anterior, și National Geographic-Kit creativ Să căutăm pietre prețioase contribuie la creșterea interesului copilului pentru geologie și îi îngăduie să fie în ipostaza unui vânător de comori, încântat de fiecare dată când găsește pietre prețioase minunate: cuarț, ochi de tigru, ametist. Pentru a reuși, tot ce are de făcut să utilizeze atât uneltele de săpat din kit, cât și lupa și ghidul color de învățare (cu detalii inedite despre pietre). 

kit creativ pentru cautarea pietrelor pretioase

National Geographic- Kit creativ Să căutăm aur

Căutarea aurului nu este un demers ce îi captivează doar pe adulți, ci poate stârni și interesul copiilor. National Geographic- Kit creativ Să căutăm aur îi permite copilului să se implice într-un joc de rol ce îi stimulează imaginația și îndemânarea, întrucât oferă: matrițe de cărămidă de aur îngropate în bucăți autentice de pirită, o unealtă de săpat, o perie și un ghid National Geographic despre știința piritei. 

kit creativ pentru cautarea aurului

National Geographic- Kit creativ Să căutăm dinozauri

Cu ajutorul acestui kit, copilul poate trăi experiența unică de a lucra precum un paleontolog adevărat, care se străduiește să aducă la lumină diverse informații interesante despre dinozauri. De fapt, are șansa să vadă cum arată un dinte al dinozaurului T- Rex, modelat chiar dintr-o fosilă reală. 

Având acces la National Geographic- Kit creativ Să căutăm dinozauri, copilul are la îndemână un instrument de săpat și o perie, prin urmare se implică într-o activitate științifică autentică. Aceasta sprijină învățarea bazată pe descoperire și explorare, cultivându-i interesul pentru știință și dorința de cunoaștere. În același timp, manipulând peria și instrumentul de săpat, copilul își îmbunătățește coordonarea mână-ochi și motricitatea fină.

Pe lângă ustensilele amintite, kitul conține o fosilă autentică de excremente de dinozaur și un ghid de învățare detaliat, special creat pentru a îmbogăți cunoștințele despre dinozaurii T-Rex, despre paleontologie și despre fosile.

kit creativ pentru descoperirea dinozaurilor T- Rex 

Realizați experimente științifice acasă

Propunându-i copilului să realizați diferite experimente, îl apropii de universul științific și îi oferi beneficii demne de luat în seamă, precum:

  • Îl determini să-și pună în joc creativitatea pentru a veni cu soluții pentru rezolvarea de probleme;
  • Îl motivezi să fie perseverent pentru a-și atinge un obiectiv;
  • Îl încurajezi să-și dezvolte gândirea critică, să învețe să realizeze analize și să tragă concluzii bazându-se pe dovezi;
  • Îl determini să fie responsabil pentru acțiunile sale și să-și asume decizii;
  • Îi oferi șansa să învețe lucruri noi în propriul ritm sau să-și consolideze cunoștințele existente;
  • Îl ajuți să dobândească încredere în abilitățile sale.

Nu este deloc dificil să-ți atragi copilul în experiențe unice de învățare, bazate pe explorare și descoperire, implicându-l în universul fascinant al experimentelor datorită jucăriilor educaționale de înaltă calitate din seria National Geographic STEM, disponibile și pe unicornulvesel.ro. Valorificându-le în cadrul unor activități ludice și educative deopotrivă, îl ghidezi pe drumul care îi poate dezvălui din plin potențialul de explorator, de inovator și, de ce nu, de viitor om de știință.

copii fascinati care realizeaza experimente stiintifice

Printre kiturile creative ce reprezintă mereu o alegere inspirată pentru copilul tău în scopul realizării unor experimente științifice de neuitat se regăsesc:

National Geographic- Kit creativ Să explorăm Pământul

Conține „recuzita” necesară pentru mai mult de 15 experimente științifice, spre exemplu:

  • Crearea unui vulcan care erupe;
  • Realizarea unor cristale prin folosirea unei soluții speciale;
  • Dispozitive pentru experimente ce țin de geologie: de pildă, experimente care implică pirită și pietre prețioase;
  • Realizarea unei colecții de roci și minerale;
  • Pregătirea unui vortex pe apă și a unei tornade.    

În plus, copilul poate consulta și ghidurile de învățare incluse în National Geographic- Kit creativ Să explorăm Pământul pentru a descoperi știința din spatele erupțiilor vulcanice, a producerii tornadelor, a formării cristalelor etc.

set creativ Sa exploram Pamantul

National Geographic- Kit creativ Laborator de creștere a cristalelor violet

Copilul tău se poate simți precum un om de știință în laboratorul său în momentele în care se documentează din ghidul de învățare, când amestecă soluția pentru realizarea unui cristal, când îl vede cum se formează și când începe să-i examineze detaliile folosindu-se de lupa inclusă în National Geographic- Kit creativ Laborator de creștere a Cristalelor Violet. De asemenea, copilul va avea pe deplin satisfacția muncii sale odată ce va putea să-și admire, peste câteva zile, minunatul cristal violet. Mai mult decât atât, va fi recompensat și cu un specimen real de ametist, inclus în kitul prezentat.

kit creativ pentru crearea cristalelor violet 

National Geographic- Kit creativ Meteorit care strălucește în întuneric

Bucurându-se de National Geographic-Kit creativ Meteorit care strălucește în întuneric, copilul se poate familiariza atât cu noțiuni despre meteoriți, cât și despre polimeri. Cu alte cuvinte, își însușește noțiuni complexe în mod accesibil și distractiv deoarece dispune de pulberi de polimer și de o matriță, necesare pentru a putea obține două bile de meteorit cu diametrul de 4 cm. Odată ce acestea sunt gata, urmează un moment mult așteptat: bilele trebuie duse la o sursă de lumină pentru a străluci în întuneric. 

kit creativ pentru obtinerea unor meteoriti pe baza pulberii de polimeri 

Povestea fascinantă a planetelor din sistemul nostru solar

Abordează cât mai des subiecte legate de știință în viața de zi cu zi

Una dintre cele mai la îndemână metode pentru a cultiva interesul copilului pentru știință este să petreceți cât mai mult timp în bucătărie. Odată ce vă aflați acolo, observați, de pildă, reacțiile care se pot sesiza când încălziți sau topiți diferite alimente sau reacțiile chimice vizibile între anumite ingrediente. Spre exemplu, arată-i copilului ce se întâmplă când drojdia, care conține microorganisme, ajută la creșterea aluaturilor sau cum poate să fermenteze anumite lucruri pentru că se hrănește cu zaharuri.

Indiferent de subiectul abordat, încurajează-l să-ți pună întrebări și încercați să căutați împreună răspunsurile informându-vă inclusiv din surse disponibile în mediul online, în reviste științifice, în manuale sau în cărți etc.

Antrenându-ți copilul în oricare dintre activitățile descrise, de fapt îi trezești interesul pentru observarea celor mai diverse fenomene și îl stimulezi să realizeze conexiuni între ele. Mai mult decât atât, nu uita că, oferindu-i jucării educative, care îl motivează să exploreze și să-și lărgească orizontul, îl ajuți să-și descopere noi hobby-uri și pasiuni, ce se pot transforma, la un moment dat, într-o profesie de viitor.

copii jucandu-se cu jucarii educative ce le permite sa realizeze diverse experimente

Surse foto: istockphoto.com, Image by bearfotos on Freepik, unicornulvesel.ro

Surse articol: safesearchkids.com, nidirect.gov.uk, scholarsed.com, twinscience.com

Articolul urmator
Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta
Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli
    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli

    Pe măsură ce micuțul tău descoperă lumea și devine tot mai independent, îți dai seama că trebuie să-l înveți ce înseamnă responsabilitatea. Fie că este vorba...

    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți
    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți

    La fel ca și antrenamentul la oliță și crizele de furie, udarea patului poate fi una dintre multele provocări cu care se confruntă părinții. Udatul patului este un fenomen foarte...

    Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău
    Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău

    Joi, 10 iunie, va avea loc prima eclipsă de Soare din 2021 și va fi vizibilă parțial și în România. Află de la ce oră se va produce acest fenomen spectaculos și cum poate...

    Te simți ca o străină în familia soțului tău? Iată cum te poți integra și colabora cu socrii
    Te simți ca o străină în familia soțului tău? Iată cum te poți integra și colabora cu socrii

    Socrii pot fi cei mai buni prieteni ai cuplului, dar și cei mai aprigi "dușmani" ai celei care "le-a furart" băiatul mult iubit. Animozitățile care apar în familie din cauza...

    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!
    Cum să construiești sănătatea mintală a copilului tău! Mini-ghid pentru toți părinții!

    Poate ca te intrebi cand si mai ales cum sa construiesti sanatatea mintala a copilului tau. Nu, nu este o idee SF sa te ocupi de asta cat mai devreme posibil. Iata un mini-ghid realizat de...

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică
    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică

    Legătura dintre bunici și nepoți este unică, amintirile despre momentele din copilărie petrecute alături de bunici fiind printre cele mai valoroase. Când bunicii petrec timp...

    Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun
    Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun

    Fiecare dintre noi ne exprimăm dragostea și o primim în mod diferit. Cu cât înțelegem mai profund acest aspect, cu atât avem șanse să ne bucurăm de relații mai...

    © 2024 Qbebe